Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

(Odocoileus virginianus)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "(Odocoileus virginianus)"— Transkript prezentace:

1 (Odocoileus virginianus)
Jelenec běloocasý (Odocoileus virginianus)

2 Popis: Spárkatá zvěř Původem ze Severní Ameriky Importovaný i do Čech
Samci obvykle váží kg Samice obvykle dosahují kg Délka se pohybuje od cm včetně ocasu a výška zad od cm Jelenec běloocasý žijící v tropech bývá často mnohem menší v mírném pásu, v průměru kg

3 Jelen může být rozpoznán jeho charaketristickým bílým ocasem, který to vzestupy jako signál obavy a je typicky viděný v jeho útěku Zbarvení na jaře a v létě rudo-hnědý a na podzim a v zimě šedo-hnědý Doba páření je závislá na měsíci a slunci

4 Zdržuje se v lesích, ale nejlépe mu vyhovuje krajina prostoupená loukami a poli, kam vychází od jara do podzimu za potravou. V zimě se drží spíše uvnitř porostů a okusuje pupeny i větve dřevin, kořeny i sbírá lesní plody. Dospělí samci žijí většinou samotářsky, teprve po říji koncem října a v listopadu se připojují k samicím. Ozývá se nápadnými sykavými zvuky a paroží shazuje v lednu. Je poměrně stálý a věrný svému stanovišti, obvykle se pohybuje na nevelké ploše v okruhu asi 10 km. Pachová žláza na zánártí vylučuje olejovitý výměšek čpavkového zápachu. Samice jsou březí dní a 1 mládě (zcela výjimečně až trojčata) rodí koncem května a v červnu.

5 Jejich jemná srst je načervenalá, na bocích a hřbetě skvrnitá
Jejich jemná srst je načervenalá, na bocích a hřbetě skvrnitá. Při narození váží okolo 3 kg, po 3 týdnech se již dobře pohybují a začínají postupně přijímat zelenou potravu, dospívají následující rok. Osamostatňují se později než mláďata pravých jelenů, v rodném stádě se drží až 2 roky. V přírodě nežije déle než 10 roků. U nás je jelenec běloocasý okrajovou lovnou zvěří se kusy/rok (doba lovu ).

6 Neobvyklé rozmnožovací zvyky

7 Vědecká klasifikace Říše: Živočichové (Animalia) Kmen: strunatci (Chordata) Podkmen: obratlovci (Vertebrata) Třída: savci (Mammalia) Podtřída: živorodí (Theria) Řád: sudokopytníci (Artiodactyla) Podřád: přežvýkavci (Ruminantia) Čeleď: jelenovití (Cervidae) Rod: Jelenec (Odocoileus)

8


Stáhnout ppt "(Odocoileus virginianus)"

Podobné prezentace


Reklamy Google