Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Zoologie Téma: Vačnatci Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Text slouží i jako zápis do sešitu. Obsahuje základní údaje k tématu, obrázky – vzhled zástupců vačnatců, mapa výskytu, a mláďata, video (charakteristika klokanů) a doplňující otázky a informace(červený text). Text (psaný černě) slouží i jako zápis do sešitu. Během hodiny mají žáci prostor ke kladení doplňujících otázek, či diskusi o těchto zajímavých tvorech. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 VAČNATCI

3 rodí nedokonale vyvinutá mláďata – vývoj probíhá ve vaku na břiše matky rodí se jedno i více mláďat výskyt: Austrálie, Jižní Amerika

4 KLOKAN silné zadní nohy (velké skoky) silný ocas (opora) býložravci vývoj mláďat ve vaku na břiše http://www.youtube.com/watch?v=F5ykiDF5poU Mléčné bradavky- sval kolem bradavky se několikrát za den smrští a vstříkne mléko mláděti do úst

5 KOALA stromový způsob života, prsty srostlé v „klíšťky“ potravní specialista = živí se pouze jedním druhem potravy V učebnici najdi, čím se koala živí. Listy blahovičníku

6  Mládě koaly je holé, slepé a v době porodu měří pouze 2 cm. Po porodu vyšplhá do vaku na matčině břiše, kde se přisaje na jednu ze dvou bradavek. Vak samic se otevírá směrem dozadu (k řitnímu otvoru) a může být matkou libovolně uzavřen pomocí svalu, který se podobá stahovací šňůrce.  Prvních šest měsíců setrvává mládě ve vaku, kde se živí pouze mateřským mlékem. Později začínává prozkoumávat svět mimo vak a konzumovat malá množství matčiny „kašičky“ (dříve považována za exkrement, ale pravděpodobně pocházející ze slepého střeva).  Dalších přibližně šest měsíců mládě zůstává s matkou. Když už je na vak příliš veliké, vozí se na matčiných zádech. Živí se mlékem i listy blahovičníku až do úplného odstavení, k němuž dochází kolem 12.měsíce života mláděte. Mladé samičky se tou dobou vydají pryč a usídlí v okolí, zatímco samečci často zůstávají v teritoriu matky až do věku tří či čtyř let.

7 VAČICE rodí až 10 mláďat žije v Jižní Americe všežravec Vačice opossum se často pohybuje i na stromech. Má ovíjivý ocas a rodí velký počet mláďat. Když mláďata opustí vak, nosí je matka na hřbetě.

8 Zdroje: http://www.youtube.com/watch?v=F5ykiDF5poU – k 1.10.2012 http://www.youtube.com/watch?v=F5ykiDF5poU Přírodopis III pro 8.ročník základní školy – RNDr, Ing. L.J.Dobroruka, RNDr. B. Vacková, CSc., RNDr. R. Králová, Mgr. P. Bartoš, Scientia 1999, ISBN 80- 7183-167-0


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google