Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VILFREDO PARETO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VILFREDO PARETO."— Transkript prezentace:

1 VILFREDO PARETO

2 Celým jménem Vilfredo Frederico Damaso Pareto
Narodil se 15. července 1848 Zemřel 19. srpna 1923 Národností Ital Byl to ekonom, politolog a sociolog

3 JEHO ŽIVOT Narodil se v Paříži roku 1848
Vystudoval matematiku a fyziku na universitě v Turíně Byl ředitelem Italské železniční společnosti Ve Florencii studoval filosofii a politické vědy Roku 1893 se stal vedoucím katedry politické ekonomie na universitě v Lausane

4 VZTAH K POLITICE Vždy se politicky angažoval.
Sám nikdy nebyl fašistou, ale v posledním období svého života je spojován s nástupem tohoto režimu v Itálii. Působil jako italský delegát. Stal se senátorem, jmenoval ho samotný Mussolini.

5 Říkal, že společnost je systém tvořený z lidských molekul, které jsou spojeny složitými vzájemnými vztahy. Všechny ideologie (tzn. vědu, umění, filosofii) považoval za bezvýznamné výsledky stálých vnitřních sil člověka (jako jsou city, pověry a vášně), kterým říkal ,,rezidua“.

6 JEHO TEORIE Teorie tzv. koloběhu elit Paretovo optimum
Dokonalá konkurence Paretovo zlepšení Paretův princip Paretova analýza

7 TEORIE TZV. KOLOBĚHU ELIT
Vládnoucí třída si má tvrdým donucovacím systémem udržovat svou existenci. Pokud by to tak nedělala, byla by vytlačena silnými členy nižších tříd, kteří by se vyšplhali do jejích pozic. Tato teorie se pak stala součástí ideologie italského fašismu.

8 PARETOVO OPTIMUM Všichni se mají tak dobře, jak je to v daném stupni rozvoje ekonomiky možné. Neznamená to, že jsou všichni spokojeni. Optimum není jen jedno. 1) Všichni ve společnosti jsou na tom přibližně stejně.

9 2) Jedna část společnosti je velmi bohatá a druhá naopak velmi chudá.
Optimální vyrovnaný stav znamená, že žádný z bohatých už nemůže více zbohatnout ani žádný z chudých více zchudnout. Tohoto optima lze dosáhnout v ekonomice, kde funguje tržní mechanismus založený na principu dokonalé konkurence.

10 DOKONALÁ KONKURENCE Nikdo nemůže zvýšit svůj blahobyt, aniž by zároveň nesnížil blahobyt někoho jiného. Je to rovnovážný stav, kdy pokud by se někdo chtěl mít lépe, mohl by se tak mít pouze na úkor někoho jiného.

11 PARETOVO ZLEPŠENÍ Navazuje na teorii dokonalé konkurence.
Je to stav, kdy by se zvýšil blahobyt jedné osoby, aniž by se snížil blahobyt někoho jiného. Touto teorií položil základy ekonomie blahobytu (welfare economics) a je považován za jejího spoluzakladatele.

12 PARETŮV PRINCIP V různých odvětvích lidské činnosti (např. kvalita výroby). 80 % důsledků (např. zisk nebo naopak jeho pokles) vyplývá z 20 % příčin (např. výroba nebo produkty). Matematický vzorec říká, že 20 % obyvatel vlastní 80 % bohatství. 80 % veškerého zisku je tvořeno pouze 20 % činností.

13 PARETOVA ANALÝZA Společnost se musí snažit odhalit byť malé množství příčin, které tak významně ovlivňuje celkový výsledek.

14 DÍLA Cours d´Économie Politique (první práce, obsahuje teorii o rozdělování důchodů a teorii o bohatství) Trattato di Sociologia generale (Pojednání o všeobecné sociologii) Manuale di economia politica (Rukověť politické ekonomie, zabývá se chováním spotřebitele, systémem konkurence apod.) ,,Dávejte mi co nejvíce plodných omylů plných zárodků myšlenek a nechte si své jalové pravdy.“


Stáhnout ppt "VILFREDO PARETO."

Podobné prezentace


Reklamy Google