Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Ekonomická teorie Ekonomická potřeba Výrobní faktory Statek Směna Buckwaldův zákon: Když se ekonomika zlepšuje, všechno ostatní se zhoršuje. Murphy

2 EKONOMICKÁ TEORIE EKONOMIE a EKONOMIKA Ekonomická teorie /ekonomie/ je odvozená z ekonomické praxe /ekonomiky/. Ekonomickou teorii chápeme jako vědu společenskou nebo formálně logickou, vždy se bude zabývat určitým aspektem života společnosti a jejích členů.

3 EKONOMICKÁ POTŘEBA Označujeme tímto pojmem stav, kdy člověk cítí potřebu (nedostatek) a vynakládá své úsilí o jeho překonání. Ekonomický subjekt (člověk) spotřebou statku získává užitek. Potřeby se neustále vyvíjí a mění podle věku, vzdělání apod. Když uspokojíme jednu potřebu, vyvoláme tím jinou potřebu. Potřeby uspokojujeme pomocí služeb a statků.

4 EKONOMICKÁ POTŘEBA POTŘEBY můžeme rozdělit na:
ZÁKLADNÍ - biologické /spánek, jídlo, dýchání/ - vyšší /nejsou nezbytné/ NÁHODILÉ /příčinou bývá určitý impulz/ UMĚLÉ VYVOLANÉ POTŘEBY /móda, reklama/ INDIVIDUÁLNÍ A SPOLEČENSKÉ

5 VYBERTE SPRÁVNOU odpověď:
Potřeba je pociťovaný nedostatek. ANO NE

6 VYBERTE SPRÁVNOU odpověď:
Ekonomická teorie se nazývá: EKONOMIE EKONOMIKA

7 VÝROBNÍ FAKTORY Při výrobě ekonomických statků člověk používá vzácné výrobní faktory /factors of production/. Existují tři základní výrobní faktory: práce půda kapitál K nim se připojují přírodní zdroje a také technologie. V poslední době někteří ekonomové přidávají další výrobní faktor – informace.

8 STATEK V ekonomii znamená předmět (případně službu) , která slouží k uspokojení potřeb. Jsou to hmotné i nehmotné věci, které slouží k uspokojování potřeb člověka. Ekonomická teorie rozlišuje několik druhů statků podle různých kritérií /př. Podle vzácnosti/: vzácný– statků je omezené množství, spotřebitelé jsou ochotni za ně platit; většina statků volný– statek volně k dispozici

9 VYBERTE SPRÁVNOU odpověď:
Co jsou to statky? Hmotné i nehmotné věci , které slouží k uspokojení potřeb. Cizí činnost, která uspokojuje lidské potřeby. Lidské potřeby, které jsou rozmanité a nekonečné.

10 VYBERTE SPRÁVNOU odpověď:
Co jsou to výrobní faktory? Faktory, bez kterých výroba nemůže proběhnout. Cílevědomá lidská činnost, která vytváří statky a služby.

11 SMĚNA Je činnost, při které si ekonomické subjekty navzájem vyměňuji statky. Informaci, kolik lze získat množství jednoho statku za statek jiný, poskytují ceny, které se formují na trzích, jako výsledek střetnutí nabídky a poptávky. Teprve směna /trh/ ukáže, zda všechny drahé výrobní faktory nebyly vynaloženy marně.

12 SMĚNA Směna je proces, při kterém NABÍZEJÍCÍ /výrobci, obchodníci/ hledají KUPUJÍCÍ na své zboží na své zboží a služby, aby mohli realizovat ZISK. Může se stát, že výrobek svého kupce nenajde, podnikatel tak nedosáhne svého zisku a prodělá.

13 VYBERTE SPRÁVNOU odpověď:
Směna je součást hospodářského procesu, který následuje po výrobě a rozdělování. V této fázi lidé vyměňují své mzdy za výrobky, kterými uspokojují své potřeby. ANO NE

14 a přeji hodně úspěchu v dalším vzdělávání a v životě.
DĚKUJI ZA POZORNOST a přeji hodně úspěchu v dalším vzdělávání a v životě.


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE"

Podobné prezentace


Reklamy Google