Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0292 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_EKO-02 Tematický celek (sada): EKONOMIE Téma (název) materiálu: POTŘEBY, STATKY, SLUŽBY Předmět: EKONOMIE Ročník / Obor studia: 1. – 4. / všechny obory studia Autor / datum vytvoření: Bc. Jitka Maršálková / 18.9.2013 Anotace: Žáci pochopí potřeby vlastní i potřeby společnosti Metodický pokyn: Prezentace je určena k výuce a samostudiu.

2 POTŘEBY, STATKY, SLUŽBY

3 POTŘEBY, SLUŽBY, STATKY POTŘEBA Je to pocit něj a kého nedostatku nebo nadbytku, který si uvědomuje každý z nás individuálně. Potřeby jsou podmíněny sociálně. Odvíjí se to od našeho životního stylu, zájmů. Uspokojujeme je pomocí statků a služeb. Čím rychleji je uspokojujeme tím stoupá životní úroveň. ČLENĚNÍ POTŘEB hmotné nehmotné zbytné nezbytné kulturní společenské individuální

4 STATKY Jakákoliv užitečná věc, která vzniká pomocí lidské práce nebo ji poskytuje příroda. Slouží k uspokojení lidské potřeby. ČLENĚNÍ STATKŮ : 1.Hmotné – hmatatelné (věci) 2.Nehmotné – vědomosti, znalosti, dovednosti 3.Volné – voda, půda, vzduch 4.Vzácné – kameny, kovy, plyny, těžební materiál. K jejich získání potřebujeme prostředky (sůl, houby, perly) 5.Kapitálové – výrobní linky, stroje, přístroje, zařízení 6.Spotřební : krátkodobé (jejich použití je jednorázové např. prášky, potraviny) dlouhodobé ( postupně se opotřebovávají – všechny statky hmotné )

5 SLUŽBY Jsou činnosti, které slouží k uspokojování potřeb. Působí na naši osobu nebo na náš hmotný statek. Dělíme je na: vlastní (manikúra, vaření, čištění auta…) cizí (myčka, dovážka … cizí osoba za úplatu)

6 OTÁZKY Jak souvisí potřeby s životní úrovní ? Charakterizujte služby cizí. Uveďte příklad statku vzácného.

7 ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1)Čím rychleji je uspokojujeme tím stoupá životní úroveň. 2)Cizí (myčka, dovážka … cizí osoba za úplatu) 3)Vzácné – kameny, kovy, plyny, těžební materiál. K jejich získání potřebujeme prostředky (sůl, houby, perly)

8 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. POUŽITÉ ZDROJE [1] BLUME, Matti. wikipedia.org [online]. [cit. 17.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Taxis_at_EDDT-(jha).jpg ŠVARCOVÁ, Jena a kol. Ekonomie Stručný přehled teorie praxe aktuálně a v souvislostech. Zlín: CEED, 2007, ISBN 80-903433-4-1.


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google