Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o."— Transkript prezentace:

1 Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Ekonomika a marketing I. ročník Životní úroveň Vzácnost Volba a obětovaná příležitost Vyučující PhDr. Jan Sinkule

2 Porovnej průměrnou úroveň občanů dvou zemí, např. SRN a ČR –
Životní úroveň vyjadřuje vlastně kvalitu našeho života. Měří se: A) STUPNĚM USPOKOJOVÁNÍ POTŘEB, což se vyjadřuje zejména objemem spotřeby statků, rozsahem placených a neplacených služeb, kupní silou peněz (co si můžeme koupit za peníze v porovnání s občany jiných států) aj. objemovými ukazateli. B) ÚROVNÍ PODMÍNEK, ZA NICHŽ JSOU POTŘEBY USPOKOJOVÁNY, sem patří zejména a) pracovní podmínky b) volný čas a jeho využití c) životní prostředí Porovnej průměrnou úroveň občanů dvou zemí, např. SRN a ČR – jak to uděláš?

3 Statky volné vzácné Kategorie vzácnosti
Co jsou statky? Užitečné věci, které uspokojují naše potřeby Aby bylo možné určit hodnotu statku, je nutno rozlišovat statky na vzácné a volné. Statky volné vzácné Volné statky převyšují svým množstvím naše potřeby, jejich hodnota je nulová. Vzácných statků je méně než potřebujeme, mají nenulovou hodnotu, mají cenu

4 Ekonomie je věda o vzácnosti.
Vzácné statky dělíme na: a) výrobní statky - to jsou vstupy do ekonomické činnosti, např. suroviny, kapitál apod. b) spotřební statky – ty jsou určeny ke spotřebě lidí, např. jídlo, auto, oděvy apod. Zákon vzácnosti - statky jsou vzácné proto, že neexistuje dostatek zdrojů k jejich výrobě. Co je vzácné, to má hodnotu. Čím je něco vzácnější, tím to má větší hodnotu. Čím je nějakého statku více, tím je jeho hodnota nižší Ekonomie je věda o vzácnosti.

5 Volba a obětovaná příležitost
Volba - je základní rys každé lidské činnosti, každý člověk neustále volí z mnoha možností - volba povolání, výběr výrobku na trhu, co dělat v neděli aj. Volba má vylučovací charakter - to, co si zvolím, to mám, ale ostatní možnosti vylučuji, vzdávám se jich, tedy je obětuji. To, čeho se vzdávám, je tzv. obětovaná příležitost. Výhodnost volby měří ekonomika tzv. náklady obětované příležitosti. Moje volba má pro mne cenu takovou, jak si cením to, čeho se vzdávám. Např. zvolím si studovat po maturitě vysokou školu, jaké jsou náklady obětované příležitosti? Princip výpočtu (údaje uvažuj za jeden rok): Kolik bych si vydělal, kdybych šel do práce? Účetní náklady studia (skripta, školné, cestovné, ubytování aj.) Jak velké jsou náklady obětované příležitosti? Vypočti celkové ekonomické náklady studia Jiný příklad: Jsem řezník a chci vědět, zda si mám najmout účetní. Jak zjistím, zda se to vyplatí?


Stáhnout ppt "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google