Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Etika autenticity-Charles Taylor Zpracoval : J.Lang.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Etika autenticity-Charles Taylor Zpracoval : J.Lang."— Transkript prezentace:

1 Etika autenticity-Charles Taylor Zpracoval : J.Lang

2 O autorovi narozen 5.listopadu 1931 Kanadský sociolog, politický vědec a filosof 1952 bakalářský titul (McGill University )z historie 1955 bakalářský titul (University of Oxford) z Filozofie,Politika a Ekonomika 1961 D.Phil. pod dohledem Isaiaha Berlin a G.E.M. Anscombové V Kanadě byl několikrát vyznamenán a v roce 2007 obdržel Templetonovu cenu za příspěvek k humanitním vědám.

3 Tři neduhy Individualismus Nástup instrumentálního rozumu Individualismus a instrumentalismus v politice

4 Individualismus + právo člověka zvolit si svůj způsob života + lidé už nejsou součástí vyššího řádu „Velkého řetězce bytí “,nejsou sevřeny daným postavením, rolí,místem - naopak chybí smysl pro vyšší účel (pro co by stálo zemřít) - člověk ztrácí jistotu,která z tohoto řádu plynula - soustředění se na jáství –zplošťuje a zužuje naše životy,odtrhává nás od společnosti (egocentrická generace)

5 Instrumentální rozum největší vliv při rozhodování má kritérium užitečnosti dominantní postavení technologie ochuzuje naše životy (menší hloubka a bohatost vztahů) nejekonomičtější využití prostředků,nižší trvanlivost vyžší účinnost technologická řešení problémů tam kde nejsou vhodná (př. lékařství –pacient jako rozbitý stroj či jako lidská bytost) „Železná klec”-neosobní mechanismy nutící nás k jistému jednání (př. úředník,obchodník-rozhodnutí která se příčí lidství či zdravému rozumu)

6 Individualismus a instrumentalismus v politice Potíže s odvracením pohrom životního prostředí (př. řídnoucí ozonová vrstva) Ovlivnění životního stylu jednotlivců (př.nutnost užívání automobilů pro pohyb ve městech) Protektorská moc, lidé se budou jen málo podílet na vládě, pocit bezmoci něco změnit (př. Byrokratický stát) Fragmentace-neschopnost sjednotit se,rozdrobenost

7 Navrhnutá řešení Zohlednit lidské hledisko Vyhnout se atomismu a jáství Větší politická angažovanost lidí

8 Shrnutí kniha nebyla psána pro mne srozumitelným jazykem nejsrozumitelnější byla první a poslední kapitola jinak to bylo velice nepřehledné kniha se zabývala zajímavými tématy avšak můj pohled na ně se významně lišil od autorova

9 Děkan k fyzikálnímu oddělení: "Proč vám musím dávat pořád tolik peněz na ty vaše nákladné experimenty. Proč nemůžete být jako matematické oddělení. Jediné co potřebují jsou tužky, papíry a koše. Nebo jako filozofické oddělení. Ti potřebují jenom tužky a papíry.


Stáhnout ppt "Etika autenticity-Charles Taylor Zpracoval : J.Lang."

Podobné prezentace


Reklamy Google