Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich."— Transkript prezentace:

1 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich řešení a důsledky pro firmu. Veřejné statky jako tržní selhání, jejich řešení a důsledky pro firmu. Dopady regulace monopolu. Teorie firmy

2 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Tržní selhání Trh selhává v řešení otázek CO, JAK a PRO KOHO vyrábět Příčiny – existence externalit; – existence veřejných statků; – existence nedokonalé konkurence – monopolu; – existence asymetrických informací.

3 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Existence externalit Externalita - výroba nebo spotřeba jednoho subjektu způsobuje nezamýšlené náklady či výnosy jiným subjektům, aniž dochází k finanční kompenzaci Záporné externality Kladné externality (Hořejší, et.al. 2011)

4 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Řešení Přesné vymezení vlastnických práv – původce externalit přinucen ke kompenzaci Sankce vůči původci negativní externality – kvóty, ekologické daně, pokuty Dotace původců pozitivních externalit (Soukupová 2003)

5 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Existence veřejných statků Vlastnosti veřejných statků – Nerivalitní spotřeba – spotřeba jednoho nezmenšuje spotřebu jiného – Nevylučitelnost – neplatící spotřebitele není možné ze spotřeby vyloučit (Hořejší, et. al. 2011)

6 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Řešení Poskytování veřejných statků veřejným sektorem Hrazení veřejných statků z veřejných zdrojů – daní Placení daní povinné – eliminace černého pasažéra (Soukupová 2003)

7 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Nedokonalá konkurence Existuje pokud je porušen kterýkoli znak dokonalé konkurence: – Žádný subjekt nemá sílu ovlivnit cenu – Produkty jsou homogenní – Volný vstup a výstup z odvětví – Dokonalé informace – Firmy usilují o maximalizaci zisku, spotřebitelé o maximalizaci užitku

8 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Monopol Jediný producent na trhu Je cenovým tvůrcem Může dosahovat kladného ekonomického zisku a to i dlouhodobě. Vyrábí méně a za vyšší cenu než dokonalá konkurence => alokační neefektivnost (Hořejší, et. al. 2011)

9 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Řešení Cenové regulace Státní vlastnictví Antitrustové zákony Ekonomická regulace Daňová politika (Soukupová, 2003)

10 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Další formy nedokonalé konurence Oligopol Monopolistická konkurence

11 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Literatura SOUKUPOVÁ, Jana. Teorie firmy. první. Slaný : Melandrium, 2003. 126 s. kaptilola 9, ISBN 80- 86175-29-4. MACÁKOVÁ, Libuše, et al. Mikroekonomie: základní kurs. 11. Slaný : Melandrium, 2010. 275 s. kapitoly 9, 10, 11, 18 a 19, ISBN 978-80-86175- 70-6. HOŘEJŠÍ, Bronislava, et al. Mikroekonomie. 5. Praha : Management Press, 2011. 574 s. kapitoly 19 a 20 ISBN 978-80-7261-218-5.

12 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich."

Podobné prezentace


Reklamy Google