Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám""— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: A – Svět a ekonomika I Číslo Šablony: VY_32_INOVACE_FG.8.01 Vytvořeno:

2 ZŠ Vysoké nad Jizerou, nám. Dr Kramáře 124
Svět a ekonomika I Zeměpis, ročník Mgr. Petr Hyšpler ZŠ Vysoké nad Jizerou, nám. Dr Kramáře 124 Klíčová slova: ekonomie, ekonomika, organizace, modely, trh, cena, plán. Anotace: Přiblížit žákům základní principy fungování ekonomiky.

3 Svět a ekonomika I

4 Ekonomie a Ekonomika Ekonomie – je věda zabývající se vztahy vytváření a přerozdělování majetku v Ekonomice (hospodářství) Základní dělení ekonomie: - Makroekonomie – se zabývá vztahy v hospodářství v národním a mezinárodním měřítku - Mikroekonomie – zkoumá chování jednotlivců, domácností a firem

5 Makroekonomie Pro vyrovnání se s následky přírodních katastrof, krizí, či válek jsou však potřeba mnohem větší zdroje a proto vznikají makroekonomické subjekty a celky jako jsou například: stát, mezinárodní hospodářské organizace (EU, NAFTA, SNS...) nebo nadnárodní firmy (Shell, Toyota, Coca-cola...) Tyto makroekonomické subjekty se při tvorbě zisků a jejich přerozdělování řídí podle určitých ekonomických modelů:

6 Makroekonomie Každý člověk sleduje během svého života nějaký užitek nebo prospěch, který v ekonomické oblasti života nazýváme zisk. Většina lidí se snaží během svého života vytvořit pouze takový zisk, který odpovídá jejich potřebám popř. potřebám jejich potomků. Touto sférou lidské činnosti se zabývá především mikroekonomie a s jejími elementy se seznámíme v předmětech Občanská výchova, Právo pro každý den a Domácnost.

7 Makroekonomické modely
Tržní ekonomika V tržním modelu se cena každého produktu nebo služby odvíjí od poptávky (čím vyšší je poptávka tím vyšší je i cena a naopak) a nabídky (čím méně je nabízeného zboží na trhu tím vyšší cenu si může prodejce dovolit účtovat) Klady: Vysoká produktivita motivovaná touho po tvorbě zisku (snaha být lepší a levnější než konkurence) Zápory: Nespravedlivé rozdělování zisků a možnost vzniku nezdravého tržního prostředí například: Monopol – jeda firma má dominantní postavení na trhu (ostatní jí nedokáží konkurovat, většinou z důvodu vysokých výrobních nákladů) Oligopol – několik málo firem ovládá trh, stanovuje ceny a vývoj v celém odvětví Kartel (kartelová dohoda) – je typ smlouvy při kterém se firmy zaměřené na jedno tržní odvětví dohodnou na tvorbě cen nebo si rozdělí trh tak aby maximalizovaly zisky

8 Makroekonomické modely
Centrálně plánovaná ekonomika Je založena na rozhodnutích přicházejících z mocenského centra. Tato rozhodnutí určují zásadní procesy v ekonomice (množství a objem výroby, tvorbu cen, přerozdělování zdrojů apod.). Tento model je typický pro nedemokratické systémy popř. se vyskytuje v dobách válečného stavu. Klady: Tento model je stabilní a dobře ovladatelný Zápory: Nedokáže pružně reagovat na požadavky trhu (potřeby lidí a firem), oproti tržnímu modelu je značně neproduktivní (chybí motivace k zvyšování zisku a efektivity výroby)

9 Makroekonomické modely
Smíšený model Tento model je založený na tržní ekonomice se zásahy státu, který se snaží zabránit vzniku nedokonalého tržního prostředí a omezit negativní dopady na společnost. Velikost role státu v ekonomice a způsoby zásahů do jejího fungování bývají hlavním předmětem politického boje v demokratické společnosti. Smíšený model v současnosti používá většina států světa včetně České republiky.

10 Informační zdroje Informační zdroje
Jeníček, V., Foltýn, J. Globální problémy a světová ekonomika. 1. vydání. Praha : C. H. Beck 2003. Kolář, P., Veselá, M. Ekonomie a ekonomika. Praha: ASPI, a. s., 2006.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám""

Podobné prezentace


Reklamy Google