Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.20 Mezinárodní obchod Vytvořeno:17. 04. 2013 Ověřeno: 22. 04. 2013 Třída: 4.OA

2 Hospodářská politika Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník: 4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:mezinárodní obchod, absolutní a komparativní výhody, MMF, Světová banka Anotace: Materiál je určen k výuce tématického celku Hospodářská politika v ekonomickém Vzdělávání.

3 Mezinárodní obchod Hospodářsky je velmi důležité zapojit se do mezinárodního obchodu. Jsme členy WTO= světová obchodní organizace, která působí směrem odstranění ochranářských opatření jednotlivých států (clo, dovozní a vývozní kvóty, zákazy obchodu, apod.).

4 Ekonomické výhody mezinárodního obchodu Absolutní výhoda – nižší náklady, vyšší produktivita práce vedou k výrobě určitého výrobku za nižší cenu než v ostatních státech. Pro ostatní státy je tedy výhodnější zboží dovézt, než ho vyrábět dráž.

5 Komparativní výhoda – souvisí s omezeným množstvím zdrojů každého státu. Pro stát je výhodné vyrábět produkci s největší absolutní výhodou a ostatní výrobky dovážet.

6 Významná mezinárodní finanční instituce Mezinárodní měnový fond (MMF) sleduje světové finanční trhy, radí národním ekonomikám při finančních problémech a pomáhá finančními půjčkami a dotacemi zmírňovat následky finančních krizí.

7 Ekonomické integrační procesy Integrace – (spojování do větších celků) má velký ekonomický význam. Tato integrace působí na mikroekonomické i makroekonomické úrovni. Vede ke vzniku jednotlivých stupňů mezinárodní ekonomické integrace.

8 Stupně mezinárodní ekonomické integrace 1. pásmo volného obchodu 2. celní unie 3. společný trh 4. hospodářská unie 5. úplná ekonomická unie

9 Opakování 1. Je pro náš stát důležité zapojení v zahraničním obchodu? 2. Vysvětlete ekonomické výhody mezinárodního obchodu. 3. Pojmenujte významnou mezinárodní finanční instituci. 4. Jaké znáte stupně mezinárodní ekonomické integrace?

10 Odpovědi na otázky 1.Ano, je velmi důležité. 2.Pro každý stát je výhodnější vyrábět produkci s co největší absolutní výhodou. Ostatní je ekonomicky lepší dovézt. 3.Mezinárodní měnový fond. 4. Pásmo volného obchodu, celní unie, společný trh, hospodářská unie, úplná ekonomická unie.

11 Použité zdroje Švarcová,J. a kol. Ekonomie – stručný přehled, 2012/2013, Zlín, CEED 2011. ISBN 978-80- 87301-16-6. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google