Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Legislativní předpisy, přístup ke kontrole Ing. Šárka Hřebíčková Odbor kontroly, laboratoří a certifikace Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Legislativní předpisy, přístup ke kontrole Ing. Šárka Hřebíčková Odbor kontroly, laboratoří a certifikace Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská."— Transkript prezentace:

1 Legislativní předpisy, přístup ke kontrole Ing. Šárka Hřebíčková Odbor kontroly, laboratoří a certifikace Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce Státní zemědělská a potravinářská inspekce

2 Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce Státní zemědělská a potravinářská inspekce

3 Kompetence státního dozoru:  Živočišná výroba a tržiště s živ. produkty: Státní veterinární správa  Veřejné stravování: hygiena (OOVZ)  SZPI: výroba a distribuce potravin rost. původu, kontrola všech potravin v tržní síti.

4 Úřední kontrola Dle zákona o SZPI nevyhovující stav řešíme „opatřením“ Opatření je protokolu o kontrole (zákaz výroby, zákaz uvádění, přeznačení, sanitace závodu…..) Pokuty jsou ukládány ve správním řízení tj. pouze pro správní delikty Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

5 Přístup ke kontrole  Úřední kontroly: tématické, celoroční, monitoring, kontroly krajů  Kontroly mimořádné (podněty), RASFF Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

6 Právní předpisy:  Nařízení ( bezprostředně závazná forma, nejvyšší postavení)  Směrnice ( implementují se do vyhlášek v určitém časovém horizontu, většinou do roku)  Zákony, vyhlášky Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

7 Novelizace zákona o potravinách 128/2008 Sb. Účinnost od Povinnosti PPP, kteří uvádí bezlepkové PZV zůstávají beze změny!!! Neposílat etiketu BP před uvedením na MZd Registrovat PPP u SZPI Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

8 V návaznosti na tento zákon vyšla i nová úprava prováděcího předpisu na PZV č. novelizace: 157/2008 Sb. (54/2004 Sb.)

9 Nový prováděcí předpis:  Transpozice 2007/29/ES  1924/2006, 1925/2006  Některá ustanovení jsou nad rámec legislativy EU ( označování respektuje normy Codex Alimentarius) Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

10 Definice:  Potraviny bezlepkové jsou určeny pro osoby s vrozenou, geneticky podmíněnou intolerancí prolaminů pšenice, ječmene, žita a ovsa.“. Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

11 Změny: přirozeně bezlepkové potraviny Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce Vyhl. 54/2004 Sb. Novelizace 473/2006 Sb. Nejnovější novelizace 157/2008 Sb. Limit2mg/100ggliadinu20mg/kg(=2mg/100g)lepku Stav potraviny Na sušinu Ve stavu určeném ke spotřebě

12 Bezlepkové potraviny Vyhláška 54/2004 Sb. Novelizace 473/2006 Sb. Nejnovější novelizace 157/2008 Sb. Limit10mg/100ggliadinu100mg/kg(=10mg/100g)lepku Stav potraviny Na sušinu Ve stavu určeném ke spotřebě

13 Označování PZV  Dle podmínek v paragrafu 3,6 zákona 110/1997 ve znění pozdějších předpisů  Energetická hodnota (kJ/kcal)  Obsah vit., minerálů a dalších látek na 100g potraviny, 100 ml nápoje nebo na DDD.  Obsah lepku Kvantifikace dle §19, odst. 2, c) - informace o nulovém obsahu Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

14 Prognóza vývoje legislativy:  Limitní požadavek: -Sušina (2006) -potravina určená ke konzumaci(2008) -potravina v době prodeje?????

15 Deklarace alergenu: Informace:“může obsahovat stopy lepku“ je z hlediska označování vyhovující Vyrobeno v závodu, který zpracovává pšenici- nevyhovující Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

16 Pozitivní nálezy lepku:  Rýžová mouka:426 mg/100 g (kontaminace mlýn)  Pohanková mouka: 96 mg/100 g suš (kontaminace při sklizni a při semletí)

17 Díky za pozornost! tel: Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce


Stáhnout ppt "Legislativní předpisy, přístup ke kontrole Ing. Šárka Hřebíčková Odbor kontroly, laboratoří a certifikace Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská."

Podobné prezentace


Reklamy Google