Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014."— Transkript prezentace:

1 Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum
Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014

2 Ruské embargo na dovoz zemědělských produktů a potravin
Finanční ztráty – odhad 300 mil. Kč do konce roku 2014. Největší dopad – sektor zpracování mléka. Reakce: Zvýšení povědomí spotřebitelů o kvalitách českých zem. produktů a potravin. Finanční kompenzace na úrovni EU. Mimořádné opatření na úrovni EU pro sektor ovoce a zeleniny.

3 Novela nařízení vlády o stanovení informačních povinností příjemcům živočišných produktů
Analýza rizika zásilek potravin, a tím eliminace rizika z hlediska ochrany spotřebitele, bezpečnosti, kvality a původu potravin. Změna lhůty hlášení dovozu živočišného produktu z 24 na 48 hodin. Doplnění předpokládané prodejní jednotkové ceny.

4 Nařízení vlády o informační povinnosti k některým druhům čerstvého ovoce, zeleniny a brambor
S ohledem na mezinárodní situaci narůstá prodej specifických druhů rostlinných produktů. Cílem je nediskriminační kontrola na základě analýzy rizika. Informační povinnost vůči SZPI – druh potraviny, množství, identifikace odesílajícího subjektu, adresa místa určení v ČR a předpokládaná cena.

5 Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích (od 1. 1. 2015)
Nejrozsáhlejší změna od vstupu ČR do EU. Povinnosti provozovatelů potravinářských podniků, působnost zákona na výrobu, zpracování a distribuci potravin. Připravované prováděcí předpisy k novele Vyhláška o označování potravin. Vyhláška na požadavky pro maso a masné výrobky, ryby, produkty akvakultury. Vyhláška na požadavky pro mléko, mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé oleje a tuky.

6 Národní Dotační program (DT 13)
Zvýšení kvality zpracování zemědělských produktů, zvyšování konkurenceschopnosti potravinářských podniků, modernizace výrobních zařízení. Od 2004 do 2013 bylo vyplaceno 1,72 mld. Kč na 686 projektů. Pro 2015 – 2020 předpokládá MZe pokračování podpory ve stejné výši jako v roce 2014, tzn. asi 130 až 150 mil. Kč/rok.

7 Program rozvoje venkova na období 2014 – 2020
Investice do hmotného majetku Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů zhruba 2,3 mld. Kč – podpora investic do zpracování a uvádění na trh zem. produktů. Spolupráce Podpora operačních skupin a projektů EIP zhruba 100 mil. Kč – podpora zakládání a činnosti operačních skupin EIP. Podpora vývoje nových produktů, postupů a technologií zhruba 1,9 mld. Kč – podpora spolupráce podnikatele s výzkumným subjektem při vývoji a zavádění inovací.

8 Plýtvání potravinami – globální problém
1/3 světových potravin se zbytečně vyplýtvá, v EU se vyhodí 90 milionu tun potravin ročně (zhruba 180 kg ročně na hlavu). Cílem EK je snížení potravinového odpadu o 50% do roku 2020.

9 Plýtvání potravinami – cíle a aktivity MZe
Hledání nástrojů distribuce potravin přes potravinové banky, případně další organizace. Nastavení efektivních procesů distribuce potravin, zejména pokud jde o potraviny s blížícím se koncem „data použitelnosti“ a „data minimální trvanlivosti“. Prezentace činnosti a fungování „Potravinových bank“, jednání pracovní skupiny při MZe (zástupci ministerstev, obchodních organizací a neziskových organizací). Zdanění DPH u darovaných potravin (kompetence MF).

10 Děkuji za pozornost Ministerstvo zemědělství


Stáhnout ppt "Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google