Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková."— Transkript prezentace:

1 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)2.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPokrmy z ryb PředmětTechnologie Anotace:Žáci se naučí charakteristiku, význam ve výživě, rozdělení a použití ryb v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2 III/2-5-6

2 RYBY Ryby jsou studenokrevní obratlovci dýchající žábrami. V mořích světa žije druhů, u nás žije asi 50 druhů. DEFINICE RYB CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM VE VÝŽIVĚ - maso z ryb je biologicky hodnotné - obsahuje bílkoviny, minerální látky (jód), a vitamíny hlavně D - je lehce tavitelné - jemné a křehké - vhodné na různé druhy d...

3 Rozdělení ryb Ryby můžeme rozdělovat podle různých hledisek: podle původu -sladkovodní, mořské, tažné podle obsahu tuku -netučné (do 3% tuku), tučné ( nad 3% tuku) podle zoologického hlediska - chrupavčité, obratlovité

4 o.... cejn lín c..... s.... pstruh š.... k... Sladkovodní ryby tolstolobik - doplňte názvy ryb a správně přiřaďte https://www.google.cz/search?hl=cs&q=ryby%20sladkovodní&tbs

5 jeseter sardinky Ryby mořské treska obecná makrela tuňák sleď správně přiřaďte https://www.google.cz/search?hl=cs&q=mořské%20ryby%20druhy&tbs

6 ú... elektrický úhoř m..... ú... ř.... l.... obecný Ryby tažné doplňtě chybějící názvy ryb https://www.google.cz/search?hl=cs&q=ryby%20tažné&tbs

7 PŘÍPRAVA POKRMŮ Rybí pokrmy připravujeme z: - čerstvých ryb - mražených ryb - rybích polotovarů - konzervovaných ryb › Zdraví › Jídlo a pití › Aktuality https://www.google.cz/search?hl=cs&q=rybí%20polotovary&tbs https://www.google.cz/search?hl=cs&q=konzervované%20ryby&tbs

8 DŮLEŽITÉ zásady - zmrazené ryby se musí dodávat v dobře zmrazeném stavu - maso rozmražených ryb rychle podléhá zkáze, - proto jej musíme rychle zpracovat - v žádém případě se nesmí znovu zmrazovat!

9 Použití ryb v ZSS Ryby používáme k přípravě: V teplé kuchyni - samostatných pokrmů - polévek - teplých předkrmů Ve studené kuchyni - pomazánek - studených předkrmů - obložených mís https://www.google.cz/search?q=předkrm+z+ryb&hl

10 Žraločí steak Makrela pečená Pstruh na másle Tuňák na roštu Smažený k... Steak z lososa Poznáte z jakých ryb jsou pokrmy připraveny? Řešení = po odsunutí jednotlivého obrázku.

11 OTÁZKY A ÚKOLY 1. Jaký význam mají ryby ve výživě? 2. Uveďte rozdělení ryb a přiřaďte názvy. 3. Které ryby jsou nejčastěji na jídelním lístku. 4. Z jakých ryb připravujeme rybí pokrmy. Najděte a zapište do sešitu: 2 hotové + 2 minutkové pokrmy ze sladkovodních i mořských ryb u každého pokrmu napište: název ryby, předběžnou a tepelnou úpravu

12 Zdroje https://www.google.cz/search?hl=cs&q=ryby%20sladkovodní&tbs https://www.google.cz/search?hl=cs&q=mořské%20ryby%20druhy&tbs https://www.google.cz/search?hl=cs&q=ryby%20tažné&tbs https://www.google.cz/search?q=předkrm+z+ryb&hl ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN


Stáhnout ppt "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková."

Podobné prezentace


Reklamy Google