Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_12 Název DUMu: Mořské ryby Pro obor vzdělávání: Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3.ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum:

2 Střední škola Oselce Mořské ryby

3 Střední škola Oselce Mořské ryby • žijí v moři, oceánech •maso obsahuje velké množství minerálních látek a vitamínů •maso obsahuje velké množství vody, rychle se kazí •zpracovávají se přímo na rybářských lodích, chladí se ledem, zamrazují se, solí nebo na náš trh přicházejí jako polotovary či hotové rybí výrobky

4 Střední škola Oselce Sleď obecný •je drobná ryba žijící ve velkých skupinách •dosahuje 30 cm délky Zpracovává se: •solením - slanečci •uzením – uzenáče •marinováním za tepla –v aspiku •marinovaním za studena – zavináče, matjesy, rybí saláty •konzervuje se

5 Střední škola Oselce Šprota •drobná rybka, podobná sledi •délka těla 17 cm •zpracovává se studeným marinováním, uzením a konzervováním v oleji

6 Střední škola Oselce Sardinka •podobná sledi •loví se v oblastech Středozemního moře u Španělska, Francie a Portugalska •zpracovává se konzervováním v oleji

7 Střední škola Oselce Sardel •je rybka asi 12 až 15 cm dlouhá •loví se ve Středozemním moři u Španělska a v Atlantském oceánu •zpracovává se na rybí očka naložená v oleji a sardelovou pastu

8 Střední škola Oselce Makrela obecná •dosahuje délky zhruba 30 – 50 cm •má chutné, ale tučné maso •zpracovává se uzením nebo do konzerv

9 Střední škola Oselce Treska obecná • podobá se makrele, ale dosahuje délky až 150 cm, hmotnosti 5 až 20 kg •je po sledi nejvýznamnější mořskou rybou •na trhu ji známe – vykuchanou, bez hlavy, zaledovanou nebo zmrzlou, ale také vykostěnou, jako rybí filé •tresčí játra jsou delikatesou, zpracovávají se na rybí tuk nebo konzervují v oleji •jikry z tresky se upravují na norský kaviár

10 Střední škola Oselce Tuňák obecný •je velká ryba, dosahuje délky až 3 m a hmotnosti 300 kg •má červenou svalovinu podobnou hovězímu masu •maso se zpracovává uzením nebo do konzerv

11 Střední škola Oselce Rybí výrobky a konzervy •Uzené ryby- zejména sledi, makrely, šproty, úhoři, tuňák nebo sumec…. •Solené ryby – hlavně sledi (herinek – slaneček) •Sušené ryby – tresky (ryby se zbaví hlav a vykuchané se svazují po dvou a suší se na volném vzduchu 2–3 měsíce) •Marinované zavináče, rybí salát •Matjesy (ze sleďů), salát z matjesů •Ančovičky – vyvržené sardele bez hlaviček a půlené se nakládají do soli. Jsou z nich očka nebo řezy

12 Střední škola Oselce •Pečené ryby – sledi vyndané ze solné lázně se dvakrát obalují v mouce a pak se pečou na oleji. Po vychladnutí se ukládají do krabic a zalévají nálevem z octa (ocet, bílé víno, sůl, voda a kulér) •Vařené rybí výrobky - sleď či zavináč v aspiku •Kaviár – rybí jikry (z jesetera, tresky, lososa) Černý kaviár se přibarvuje, z lososa má oranžovou barvu a jemnou chuť. Kaviár obsahuje vitamíny A, B, E, fosfor, draslík, a jód •Výrobky ze solených ryb – sardelová očka, sardelová pasta, pasta z ančoviček

13 Střední škola Oselce •Rybí konzervy – ryby v oleji, ryby ve vlastní šťávě, ryby v tomatě, rybí polokonzervy

14 Střední škola Oselce Korýši, měkkýši a ostatní vodní živočichové 1.Korýši - mořští •Garnáti – označováni jako plovoucí raci •Krevety a krevetky - podobné garnátům, kvalitní jsou větší, např. tygří krevety •Humr - lezoucí krunýřovitý rak - 50 cm/1,5 kg •Langusta – podobná humrovi, má dlouhá tykadla, hmotnost 2 kg •Krab královský – dosahuje až 3 kg Krab královský Kreveta loupaná-zmrazená

15 Střední škola Oselce Vyloupané tygří krevety

16 Střední škola Oselce •Korýši - sladkovodní •Krab říční a rak říční – jejich maso je velmi chutné a aromatické Rak pruhovaný

17 Střední škola Oselce Měkkýši •Hlemýždi – jejich maso je oblíbené ve francouzské kuchyni •Mušle - ústřice, pojídají se čerstvé a syrové, prodávají se i zmrazené a v konzervách - slávka jedlá, má červenohnědou až černozelenou lasturu, na trhu jsou k dostání zmrazené, předvařené, ale konzervované v různých omáčkách

18 Střední škola Oselce •Sépie – prodávají se zmražené, nasolené, konzervované v oleji

19 Střední škola Oselce Ostatní vodní živočichové •Žáby - vhodné k úpravě jsou skokani a rosničky •používají se pouze stehýnka •maso mají křehké, podobné kuřecímu •na porci je 6 – 8 kusů •podávají se smažená, dušená, s jemnými omáčkami

20 Střední škola Oselce •Želvy •Ze želvího masa se připravuje ragú, polévka, smažené želví nohy •Mořské řasy prodávají se sušené jako polotovar mají černou až černozelenou barvu namáčí se a nechají se nabobtnat

21 Střední škola Oselce •používají se v japonské kuchyni •přidávají se do polévek, salátů •jsou bohaté na vitamíny a minerální látky •další lahůdky •žraločí ploutve •steaky z krokodýla •chobotnice vše se podává tepelně upravené

22 Střední škola Oselce Patří mezi měkkýše ? ústřice garnáti želvy krevety sépie hlemýždi

23 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google