Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velbloud Dvouhrbý Základní informace dlouhé nohy, delší krk měří na délku 220 - 350 cm; na výšku v kohoutku 190 - 230 cm hmotnost se pohybuje nejčastěji.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velbloud Dvouhrbý Základní informace dlouhé nohy, delší krk měří na délku 220 - 350 cm; na výšku v kohoutku 190 - 230 cm hmotnost se pohybuje nejčastěji."— Transkript prezentace:

1

2 Velbloud Dvouhrbý

3 Základní informace dlouhé nohy, delší krk měří na délku cm; na výšku v kohoutku cm hmotnost se pohybuje nejčastěji od 450 do 650 kg, ale může přesáhnout i 670 kg má poměrně malou hlavu s prodlouženými nozdrami, které přečnívají nad horním mohutným, krátce osrstěným a rozštěpeným pyskem rostliny trhají pomocí dlouhých spodních řezáků, které směřují dopředu a pohybují se proti bezzubé horní části jeho největší charakteristikou jsou dva hrby před vniknutím rozvýřeného písku do očí ho chrání silné řasy a podobný účel mají i jeho štěrbinové, uzavíratelné a směrem nahoru posunuté nozdry, které také zabraňují většímu úniku vodních par z těla jeho další charakteristikou je jeho pohyb, jelikož zvedá jak při chůzi nebo běhu obě pravé nebo levé nohy najednou, což se projevuje kolébavou chůzí.

4 Rozšíření, způsob a délka života, potrava Střední Asie a to konkrétně v Číně a Mongolsku obývá nehostinné stepi a polopouště v nadmořské výšce 1500 až 2000 m. n. m., kde teploty vystupují k 50 °C v létě a v zimě klesají na - 25 °C na tyto drsné podmínky je velbloud dvouhrbý vybaven několika nápadnými adaptacemi dokáže přečkat dlouhé období bez pití, která souvisí se schopností vázat v organismu vodu. drabaři však nezadržují vodu v hrbech, ale ve vystýlce žaludku ledviny jsou schopné koncentrovat moč a snižovat tak ztrátu vody další vlhkost je absolvována z trusu kromě toho klesá velbloudům v noci tělesná teplota a během dne zvolna stoupá, takže se zvířata nemusí potit, aby se ochladila velbloud dvouhrbý neboli drabař byl sice zdomácněn, ale nerozšířil se hodně mimo svůj původní areál, jako je tomu u velblouda jednohrbého (dromedára) divoce žije jen malý počet velbloudů v poušti Gobi, a ani v jejich případě není vyloučeno křížení s domácími zvířaty drabaři žijí ve stádech čítajících až třicet kusů a vedenými pokaždé jedním starým samcem v období říje spolu samci často svádějí o samice urputné souboje, které málokdy končí smrtí velbloudí jídelníček tvoří doslova jakékoliv rostliny včetně trávy, listy stromů a keřů a drobných bylin i trnitými keři rostoucí v suchých oblastech také jako jediný savec dokáže pít slanou vodu. po 370 až 440 dnech (zhruba po 13ti měsíční) březosti rodí samice jediné mládě, které je aktivnější do 24 hodin, ale občas musí být i po několika dní matkou podpíráno saje asi zhruba rok a samice pohlavně dospívají za roky, samci za let.

5 Ochrana Velbloud dvouhrbý je na tom co do počtu o něco lépe, než jeho příbuzný dromedár, který je ve volné přírodě prakticky vyhuben předpokládá se, že v poušti Gobi žije jen několik málo stovek divokých velbloudů dvouhrbých (odhad je kusů) proto byl tento druh zařazen do seznamu zvířat ohrožených vyhubením v domácích chovech je zhruba 1,5 miliónu velbloudů dvouhrbých a zde se chovají především pro: 1 ) srst 2 ) jako dopravní prostředek 3 ) převážení těžkých nákladů

6 Obrázky


Stáhnout ppt "Velbloud Dvouhrbý Základní informace dlouhé nohy, delší krk měří na délku 220 - 350 cm; na výšku v kohoutku 190 - 230 cm hmotnost se pohybuje nejčastěji."

Podobné prezentace


Reklamy Google