Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VEJCE Použitý zdroj:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VEJCE Použitý zdroj:"— Transkript prezentace:

1 VEJCE Použitý zdroj:

2 VEJCE - pro potravinářské účely se používají vejce slepičí (křepelčí jako lahůdka). Z hlediska výživy jsou vejce vedle mléka a masa nejhodnotnější potravinou. Složení: bílkoviny, žloutkový olej, sacharidy, minerální látky (Ca, P, Fe, S, Mg) vitamíny ( A, D, B 1, B 2,B 12 ). Křepelčí vajíčka mají vysoký obsah ML a V. Význam: dobře stravitelné, záporem je obsah cholesterolu. Struktura vajec: skořápka (12%),podskořápková blanka, vzduchová bublina, bílek (58% řidší a hustší), žloutek (30%), poutka (tzv. chalazy) Tržní druhy vajec : Označují se na skořápce písmenem příslušné kategorie hmotnosti v kruhu nebo oválu. Vejce skupiny B nejsou hmotnostně tříděna

3 Další druhy vajec: - vejce perličky - hnědá skvrnitá skořápka, jemnější chuť, vaří se 3 až 5 minut - pštrosí vejce - v prodeji vzácně, má silnou skořápku, chutné, 20krát větší než slepičí - křepelčí vejce - dekorativní skvrnitá skořápka s černo- hnědým zabarvením, bohaté na minerální látky - černé vejce - používá se v čínské kuchyni, syrová kachní vejce se speciálně nakládají, mají nepatrně rybí příchuť, podávají se studená, krájená i se změklou skořápkou, nebo dušená

4 Úkoly:  pozoruj tvar a zbarvení vejce  pozoruj změny při pokápnutí skořápky 10% HCl  po očištění skořápky lihem (benzinem) pozoruj pod lupou povrchovou strukturu skořápky  čerstvé vejce stiskni v dlani  čerstvé a uvařené vejce polož na rovnou plochu a dvěma prsty je roztoč  pozoruj vzduchovou komůrku  pozoruj stavbu slepičího vejce

5 VEJCE 1. skořápka (testa) 2. vnější papírová blána (membrana testa) 3. vnitřní papírová blána (membrana testa) 4. poutko (chalaza) 5. vnější řídký bílek (albumen rarum) 6. hustý bílek (album densum) 7. žloutková blána (membrana vitellina) 8. výživný žloutek 9. zárodečný terčík (tvořivý žloutek + zárodek) (discus germinalis) 10. tmavý (žlutý) žloutek (vitellus aureus) 11. světlý žloutek (vitellus aureus) 12. vnitřní řídký bílek (albumen rarum) 13. poutko (chalaza) 14. vzduchová komůrka (cella aeria) 15. kutikula


Stáhnout ppt "VEJCE Použitý zdroj:"

Podobné prezentace


Reklamy Google