Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271"— Transkript prezentace:

1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 6_2_BIO_14 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník Prima, sekunda - NG Anotace Ptáci – pero, vejce, kostra Klíčová slova Ptačí pero, vejce, stavba kostry Vzdělávací oblast Biologie Očekávaný výstup Student zná stavbu ptačího pera i vejce, umí popsat ptačí kostru Zdroje a citace JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie praktická část. Olomouc: FIN PUBLISHING, 1996, ISBN JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, ISBN (Obr. 3) ČERNÍK, Vladimír; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis 1 Zoologie. Praha: SPN, 1997, ISBN (Obr. 1) DMITRIJEV, Jurij. Ptáci známí i neznámí, lovení, chránění. Praha: Lidové nakladatelství, 1991, ISBN (Obr. 2)

2 Stavba ptačího pera, vejce, kostra ptáků
Ptáci Stavba ptačího pera, vejce, kostra ptáků

3 Pomůcky lupa stereolupa mikroskop preparační souprava Petriho miska
kapátko zředěný roztok HCl vzorek vápence ptačí pero husy (obrysové + prachové) slepičí vejce model kostry ptáka

4 Úkoly Podle modelu a obrázku kostry ptáka se seznamte s jednotlivými částmi kostry. Pozorujte stavbu ptačího pera. Pozorujte stavbu a složení ptačího vejce.

5 Obr. 1

6 Obr. 2

7 Obr. 3

8 Postup – ptačí pero Pozorujte okem tvar obrysového a prachového pera.
Stejné pozorování proveďte pod stereolupou a mikroskopem. Zaměřte se na stavbu praporu.

9 Nákres – ptačí pero Zakreslete tvar obrysového a prachového pera => popište jednotlivé části. Zakreslete část stavby praporu obrysového pera zvětšeného mikroskopem => popište jednotlivé části.

10 Postup – ptačí vejce Okem pozorujte tvar, barvu a velikost vejce => zaznemenejte. Na boku vejce opatrně naklepněte skořápku a pinzetou jí odlomte tak, abyste nepoškodili papírovou blánu (otvor udělejte o velikosti 2x2 cm). Na kousku skořápky proveďte test => kápněte na ní kapátkem roztok kyseliny chlorovodíkové a zaznamenejte, co pozorujete. To samé proveďte na vzorku vápence. Porovnejte. Nůžkami odstřihněte papírovou blánu a zjistěte, z kolika vrstev je složena. Vejce opatrně vyklepněte do Petriho misky a pozorujte stavbu (s pomocí obrázku) => najděte poutka a zárodečný terčík.

11 Opakování Jakou funkci mají obrysová a prachová pera ptáků?
Jak se nazývá pravidelná obměna peří u ptáků? Jak se jmenují 3 hlavní části obrysového pera? Co jste pozorovali při testu s HCl na skořápce a na vápenci? Jaké závěry z toho vyvozujete? Ve které části vejce je skořápka nejsilnější? Z kolika vrstev je složena papírová blána? Jakou funkci mají poutka? Proč je ve vejci vzduchová komůrka? Zjistěte, jakých maximálních a minimálních rozměrů mohou být vejce ptáků.

12 Zdroje JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie praktická část. Olomouc: FIN PUBLISHING, 1996, ISBN JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, ISBN (Obr. 3) ČERNÍK, Vladimír; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis 1 Zoologie. Praha: SPN, 1997, ISBN (Obr. 1) DMITRIJEV, Jurij. Ptáci známí i neznámí, lovení, chránění. Praha: Lidové nakladatelství, 1991, ISBN (Obr. 2)


Stáhnout ppt "GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271"

Podobné prezentace


Reklamy Google