Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ptáci autor: David Hainall.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ptáci autor: David Hainall."— Transkript prezentace:

1 Ptáci autor: David Hainall

2 Ptáci – pokryv těla Je tvořen peřím.
Tento typ tělního pokryvu nemá mezi živočichy obdoby. Peří vyrůstá z tenké suché kůže. Na povrchu těla se nachází peří obrysové. osten brk prapor ( )

3 Pod krycím peří se peří prachové.
Obrysová pera na hlavě nazýváme krycí pera, na křídlech letky a na ocase rýdovací pera. Peří se pravidelně obnovuje pelicháním. ( )

4 Vnější popis těla ptáků
temeno týl oko křídlo zobák ocas hrdlo hruď běhák břicho ( )

5 Přední končetiny přeměněny v křídla.
Na zadní končetině je výrazný běhák se čtyřmi prsty. Prsty jsou opatřeny drápy. Zobák je bezzubý a krytý rohovinou. ( )

6 Kostra ptáků kostra přední končetiny krční páteř lebka kost klíční
pánev kost krkavčí ocasní obratle kost hrudní kostra zadní končetiny běhák prst ( )

7 Vnitřní stavba těla ptáků
mozek jícen mícha průdušnice plíce srdce ledvina vole střevo játra žaludek kloaka ( )

8 dvojitá papírová blána
Stavba vejce vápenitá skořápka dvojitá papírová blána poutko zárodečný terčík žloutek poutko bílek vzduchová komůrka ( )

9 Ptáci jsou odděleného pohlaví. Častá je pohlavní dvoutvárnost.
Oplození je vnitřní. K oplození dochází ve vejcovodu. Vejce bohaté žloutkem se postupně obaluje bílkem, papírovou blánou a vápenitou skořápkou. Po snesení vajec je rodiče zahřívají. ( )

10 Dýchání obratlovců – srovnání
Ryby – dýchají kyslík rozpuštěný ve vodě, dýchací orgán – žábry. Obojživelníci – v larválním stádiu (pulci) dýchají žábrami kyslík rozpuštěný ve vodě, v dospělosti dýchají plícemi a kůží. Plazi – dýchají plícemi. Ptáci – plíce a vzdušné vaky (vrací vzduch zpět do plic – dvojí okysličení krve)

11 Srdce obratlovců – srovnání
Ryby – síň a komora, odkysličená krev, teplota těla proměnlivá. Obojživelníci – dvě síně, jedna komora, krev se v komoře mísí, teplota těla proměnlivá Plazi – dvě síně, dvě komory, teplota těla proměnlivá. Ptáci – dvě síně, dvě komory, teplota těla stálá.

12 Tělní pokryv obratlovců - srovnání
Ryby – kostěné šupiny a sliz. Obojživelníci – holá kůže, sliz. Plazi – rohovité šupiny, štítky nebo kostěné desky. Ptáci – peří (obrysové, prachové)

13 Vznik a vývoj ptáků Vyvinuli se z plazů.
V roce 1861 byla nalezena zkamenělina opeřeného obratlovce, který byl pojmenován Archeopteryx lithographica. Znaky plazů: dlouhý ocas z obratlů, přední končetiny s drápy, čelisti se zuby. ( )

14 Spolehlivé doklady o předchůdcích dnešních ptáků chybí.
Znaky ptáků: peří, zadní čtyřprsté končetiny s běhákem, přední končetiny změněné v křídla a tzv. sáňky. Vědci se domnívají, že Archeopteryx není přímým předchůdcem dnešních ptáků, ale vyhynulý opeřený dinosaurus. Spolehlivé doklady o předchůdcích dnešních ptáků chybí. ( )

15 Ptáci – shrnutí Pokryv těla – peří (obrysové a prachové).
Ptáci jsou odděleného pohlaví. Častá je pohlavní dvoutvárnost. Oplození je vnitřní – postupný vývoj vejce s vápenitou skořápkou. Dýchání – plíce a vzdušné vaky. Srdce – dvě síně a dvě komory. Duté kosti.


Stáhnout ppt "Ptáci autor: David Hainall."

Podobné prezentace


Reklamy Google