Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Mgr.Alena Shánělová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Mgr.Alena Shánělová"— Transkript prezentace:

1 Autor:Mgr.Alena Shánělová
Název:Ryby Autor:Mgr.Alena Shánělová Oblast: Stručná anotace:Žák umí charakterizovat orgánové soustavy ryb a umí vysvětlit, jak jsou ryby přizpůsobeny životu ve vodě. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Ryby 3. třída obratlovců

3 Stručná charakteristika:
Vyvinuly se jako první obratlovci asi před 450 miliony let. Na světě je asi druhů. Mají proměnlivou tělesnou teplotu. (studenokrevní) Všechny mají ploutve. Kostra je většinou kostěná (chrupavčitou kostru mají jeseteři).

4 Povrch těla kryje slizovitá kůže se šupinami – šupiny rostou s rybami, můžeme podle nich určit jejich stáří (zřetelné roční přírůstky jako letokruhy).

5 Jak je členěno tělo kapra?
Kolik má celkem ploutví? Které ploutve ryb jsou párové? Které ploutve ryb jsou nepárové? Je rozlišeno na hlavu, trup a ploutve. 7 Prsní a břišní. Hřbetní, ocasní a řitní.

6

7 Orgánové soustavy Kosterní a pohybová: kostru tvoří lebka, páteř, žebra, v zadní části lebky ploché skřele. Na kostru se upínají svaly. Trávicí soustava: dutina ústní – hltan – jícen – žaludek – střevo – řitní otvor Trávicí žlázy: játra, slinivka břišní. Vychlípením jícnu vznikl plynový měchýř (nadnášení ryby ve vodě).

8 Dýchací soustava: ryby dýchají žábrami, uloženými pod skřelemi, okysličenou krev rozvádí tepny po těle. Cévní soustava: odkysličená krev prochází srdcem, které je tvořeno síní a komorou. Vylučovací soustava: ledviny, močový měchýř Smyslové ústrojí: oči, vnitřní ucho, čichové jamky, hmatové vousky, postranní čára – proudový orgán, umožňuje rybám vnímat tlak a pohyb vody.

9 Ryby dělíme na lalokoploutvé, dvojdyšné a paprskoploutvé (většina ryb)
Ryby dělíme na lalokoploutvé, dvojdyšné a paprskoploutvé (většina ryb). latimérie podivná Lalokoploutvá ryba, 1938 byla vylovena na pobřeží jihovýchodní Afriky, do té doby byla považována za vyhynulou (živoucí fosilie). Ryby dělíme na lalokoploutvé, dvojdyšné a paprskoploutvé (většina ryb). latimérie podivná Lalokoploutvá ryba, 1938 byla vylovena na pobřeží jihovýchodní Afriky, do té doby byla považována za vyhynulou (živoucí fosilie).

10 bahníci: dvojdyšné ryby, sladké vody Austrálie, Afriky, Jižní Ameriky; dýchají žábrami, ale v době sucha, kdy jsou zahrabáni v bahně, přijímají vzdušný kyslík 1–2 plicními vaky. bahník australský (175 cm) bahník východoafrický (200cm)

11 Zdroje Všechny použité odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons na 8 - 9 - 9 - 3 – Schröder, H. Ryby. Vydalo nakladatelství Der Kinderbuchverlag Berlin 4,5 - Jurčák, Jaroslav a kol. Přírodopis 7, Olomouc: PRODOS, spol. s. r. o., ISBN


Stáhnout ppt "Autor:Mgr.Alena Shánělová"

Podobné prezentace


Reklamy Google