Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 1.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Potraviny živočišného původu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 1.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Potraviny živočišného původu."— Transkript prezentace:

1

2  Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 1.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Potraviny živočišného původu - vejce  Průřezové téma: Mediální výchova

3  Vejce jsou vlastně vajíčka plazů, ptáků a vejcorodých savců.vajíčkaplazůptáků vejcorodýchsavců  Slepice s kohoutem Mládě kachny domácí Kachny domácí Slepice s kohoutem

4  Tato vejce jsou určena pro reprodukci /rozmnožování/ zvířat.  Vznikají v těle matky z oplodněného vajíčka a obsahují vše podstatné pro zrození a další vývoj jedince. Matka klade jedno či více vajec do vhodného prostředí, kde se nějakou dobu vyvíjí.  Tato vejce jsou určena pro reprodukci /rozmnožování/ zvířat.  Vznikají v těle matky z oplodněného vajíčka a obsahují vše podstatné pro zrození a další vývoj jedince. Matka klade jedno či více vajec do vhodného prostředí, kde se nějakou dobu vyvíjí. Krokodýlí vejce Kachní mládě Kachny divoké

5 B. VEJCE KONZUMNÍ Kromě vajec násadových jsou vejce konzumní. Ta jsou neoplodněná a stávají se výživnou potravou ostatních zvířat a především lidí. Na lidském jídelníčku jsou oblíbená zejména vejce slepičí, ale i kachní, křepelčí aj. Největší vejce jsou pštrosí, obrovská byla i vejce dinosaurů. Vejce slepičíVejce pštrosí Vejce křepelčí

6 U nás nejvíce známá jsou slepičí vejce. Snáší je slepice, na vejcích oplodněných kohoutem sedí kvočna. Z oplodněných vajec se po nějaké době vylíhnou kuřátka. U nás nejvíce známá jsou slepičí vejce. Snáší je slepice, na vejcích oplodněných kohoutem sedí kvočna. Z oplodněných vajec se po nějaké době vylíhnou kuřátka. Kvočna Slepice s kohoutemKuřátko

7 Každé vejce se skládá ze skořápky, bílku a žloutku. V bílku jsou především důležité bílkoviny. Tyto bílkoviny jsou nutné pro růst i regeneraci organizmu. Jsou zdravé na srdce a na oči. 90 % bílku tvoří voda. Bílek nás chrání před mikroby, zvyšuje imunitu. Každé vejce se skládá ze skořápky, bílku a žloutku. V bílku jsou především důležité bílkoviny. Tyto bílkoviny jsou nutné pro růst i regeneraci organizmu. Jsou zdravé na srdce a na oči. 90 % bílku tvoří voda. Bílek nás chrání před mikroby, zvyšuje imunitu. Žloutek je asi z poloviny tvořen vodou a zbylá polovina jsou pak tuky, bílkoviny, vitaminy A,D,B,E a minerální látky. jód, železo, draslík, zinek a fosfor. Nejvíce minerálních látek je obsaženo v samotné skořápce.

8 HLAVNÍ ZÁSADY nákupu vajec: -vejce kupujeme pouze řádně označená -kupujeme je výhradně v kamenných obchodech, kde jsou uskladněná v chladících boxech, protože teplem se vejce rychle kazí, nikdy nekupujeme vejce tam, kde nejsou správně uskladněná (prodej u silnice, ve stáncích či tržištích) -po rozklepnutí vejce pečlivě zkontrolujeme jak zrakem, tak čichem, zkažené vejce zapáchá /pukavec/ špatně správně

9 HLAVNÍ ZÁSADY SKLADOVÁNÍ VAJEC: -vejce musíme uchovávat v chladu a raději v temnu -dodržujeme datum spotřeby -vejce již rozklepnuté ihned zpracujeme -nejíme syrová vejce, protože ve vejcích může být nebezpečná bakterie salmonela - ničí se varem špatně správně

10 1.Přímý konzum vajec - - pouze tepelně zpracované /vejce vařená, smažená, omelety, „volské oko“ aj./ - syrová vejce raději nekonzumujeme kvůli nákaze - salmonela - kdo má zvýšený cholesterol, měl by konzumovat raději jen bílky Vejce jako zdravá a chutná snídaně Vejce vařená jako chuťovka Oblíbená pizza

11

12

13  Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy  prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita. Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2) Použité zdroje c s.wikipedia.org/wiki/Vejce - p š tros í vejce - produkty.topkontakt.idnes.cz dinosaurus - tyden.cz vejce v ko ší ku - zenavaute.cz vejce natvrdo - ahaonline.cz rozbit é vejce - moda.cz kvočna - novinky.cz kohout a slepice - maminkam.cz kuře se skoř á pkou - wallcoo.net kačeny - everythingforeverybody.blog.cz •kachn í ml á dě - martinrak.cz pečivo - svobodabrezik.cz těstoviny - lidovky.cz vaječn é pokrmy - shutterstock.com b á bovka - eva.napady.net moučn í k - toprecepty.cz volsk é oko - prozeny.blesk.cz vejce na tvrdo - pridejseknamity.cz vejce s tuň á kem - profimedia.cz


Stáhnout ppt " Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 1.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Potraviny živočišného původu."

Podobné prezentace


Reklamy Google