Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_10_GAS_585_Mel
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_585_Mel Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Miroslava Melechovská
2
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Předmět Ročník
Hotelnictví Předmět Technika obsluhy a služeb Ročník První a druhý Název tematické oblasti (sady) Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Nápojový lístek – druhy, náležitosti, tvorba, pravidla při sestavování Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu TOS v 1. – 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou vysvětlit, co jsou nápojové lístky. Žáci navrhnou nápojový lístek s nabídkou tuzemských a zahraničních nápojů dle gastronomických pravidel. Po celou dobu pracují s odbornou literaturou. Žáci vycházejí ze znalostí nápojové gastronomie, která se probírá v 1. pololetí prvního ročníku. Výuku je vhodné doplnit ukázkami nápojových lístků. Jsou zařazeny úkoly, které vedou k rozvoji komunikačních kompetencí mezi učitelem a žákem. Zhotoveno, (datum/období) 3. března 2013 Ověřeno 5. června 2013
3
Nápojový lístek
4
Klíčové pojmy Nápojový lístek Nabídky nápojů na nápojovém lístku
Tvorba nápojových lístků Aperitiv Digestiv Lihoviny Značky vín
5
NÁPOJOVÝ LÍSTEK JE VIZITKOU PODNIKU
Význam nápojového lístku? svým vzhledem a provedením je součástí prezentace podniku dotváří jeho image reklama Vzhled nápojového lístku: forma provedení grafické zpracování vizitka podniku desky moderní technologie NÁPOJOVÝ LÍSTEK JE VIZITKOU PODNIKU
6
Náležitosti NÁPOJOVÉH LÍSTKU:
?
7
Rekapitulace vašich vědomostí
Nápojová gastronomie Rekapitulace vašich vědomostí Uveďte dělení nápojů. Které skupiny nealkoholických nápojů znáte? Vyjmenujte teplé nealkoholické a alkoholické nápoje. Charakterizujte révové víno. Uveďte jakost přírodních vín. Čím se liší vína suchá od polosuchých? Popište dělení lihovin a stručně je charakterizujte. Popište dělení piva. Uveďte dělení míchaných nápojů dle určitých hledisek. Vysvětlete pojem aperitiv a digestiv.
8
Druhy nápojových lístků
Restaurační nápojový lístek Vinárenský lístek Vinný lístek Kavárenský lístek Barový lístek Čajový lístek
9
Řazení nápojů na nápojovém lístku
10
Aperitivy Kořeněná vína Míchané nápoje Tichá vína Bílá vína Růžová vína Červená vína Dezertní vína Sekty Šampaňské
11
Likéry Destiláty Nealkoholické nápoje Pivo Teplé nápoje
12
Doporučení: Způsoby řazení vín: Způsoby řazení piv: podle barvy
podle technologické úpravy podle oblastí podle jakosti podle ročníku Způsoby řazení piv: domácí, zahraniční světlé, tmavé, speciální
13
Doporučení: původ země, oblast, výrobce
chuť (suchý, polosuchý, sladký, hořký) ročník (značení písmeny, hvězdičkami) charakteristika kvalita balení u kávy uvádíme poměr arabiky a robusty
14
Kontrolní otázky Popište význam nápojových lístků v restauraci?
Uveďte náležitosti nápojového lístku. Vysvětlete zásady sestavování nápojového lístku a navrhněte svůj vlastní nápojový lístek.
15
Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996, 118 s. ISBN Použité zdroje: Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.