Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_09_ICT_518_Rok Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Milan Rokos VY_32_INOVACE_09_ICT_518_Rok

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Ekonomické lyceum Předmět Informační a komunikační technologie Ročník Druhý Název tematické oblasti (sady) Excel – základní a rozšiřující učivo Název vzdělávacího materiálu Grafy II Anotace Cílem je rozšíření učiva o další možnosti tvorby a nastavení grafu. Navazuje na vzdělávací materiál Grafy I. Prezentace je určena jako názorná pomůcka ovládaná učitelem z počítače nebo dataprojektoru. Obsahuje i podklady pro postupné zpracování úkolu (základní tabulku, fotografie). Žáci pracují s vyučujícím na přiloženém příkladu. Je možno použít i pro domácí výuku. Zhotoveno, (datum/období) 17. únor 2013 Ověřeno 16. dubna 2013

3 Úvod - opakování Chceme-li vygenerovat v Excelu graf, musíme nejprve vytvořit tabulku v listu sešitu, správně jí vyplnit a nadefinovat výpočetní vztahy pomocí vzorců a funkcí. Jestliže potom budeme tvořit graf z dat celé tabulky, stačí se postavit kurzorem na libovolnou buňku, budeme-li tvořit graf jen z určité části tabulky, uzavřeme tuto do bloku.

4 Další možnosti úprav grafu - příklad Zadání příkladu: Na základě obrázku1 a obrázku2 sestavte přehlednou tabulku s výsledky 2. kola prezidentských voleb 2013 v jednotlivých krajích.obrázku1obrázku2 Z tabulky vytvořte graf, který vystihne, jak pro jednotlivé kandidáty hlasovali voliči v jednotlivých krajích. Na úpravu grafu využijte foto1 a foto2.foto1foto2

5 Další možnosti úprav grafu - příklad Základní tabulka

6 Další možnosti úprav grafu - příklad Vytvoření výchozího grafu – jako základ zvolen prostorový skupinový sloupcový Pozn.: Aby se zobrazily všechny kraje, musí se graf roztáhnout doprava.

7 Další možnosti úprav grafu - příklad Pojmenování hlavní svislé osy

8 Další možnosti úprav grafu - příklad Název grafu

9 Další možnosti úprav grafu - příklad Výsledný základní graf

10 Další možnosti úprav grafu - příklad Výsledný základní graf s vloženými fotografiemi

11 Další možnosti úprav grafu - příklad Vyvolání nabídky kliknutím pravým tlačítkem v prostoru grafu

12 Další možnosti úprav grafu - příklad Nabídka umožňuje (mimo jiné) změnit: typ grafu, zvolit jinou datovou oblast pro zobrazení v grafu, přesunout graf, tzn. uložit graf k libovolnému listu sešit, nebo jako samostatný list, provést otočení u prostorových grafů.

13 Další možnosti úprav grafu - příklad Stejné možnosti dostaneme kliknutím pravým tlačítkem na některém z prvků grafu (sloupci). Navíc zde můžeme upravit formát datové řady.

14 Další možnosti úprav grafu - příklad Úprava podkladu grafu přechodovou výplní

15 Další možnosti úprav grafu - příklad Otočení grafu v prostoru

16 Další možnosti úprav grafu - příklad Přidání obrázku do jako podklad stěny grafu (75% průhlednost)

17 Další možnosti úprav grafu - příklad Všechny možné úpravy grafu nalezneme v nabídce Nástroje grafu, která se automaticky aktivuje kliknutím na graf. Má tyto možnosti: 1.Návrh 2.Rozložení 3.Formát

18 Další možnosti úprav grafu - příklad Jedna z možností výsledného vzhledu grafu

19 Literatura: KOLEKTIV AUTORŮ. Office 2010 Podrobná uživatelská příručka. první. Brno: Computer Press, a.s., 2010. ISBN 978-80-251-3222-7 Použité zdroje: http://www.accountingweb.co.uk/topic/technology/office-2010-introducing- customisable-ribbon/404903http://www.accountingweb.co.uk/topic/technology/office-2010-introducing- customisable-ribbon/404903 - logo Office (upraveno) http://aktualne.centrum.cz/domaci/volby/grafika/2013/01/26/prezidentske- volby-vysledky-2-kolo/#volby-region-id=0 http://vlast.cz/symboly-ceske-republiky/ Program Excel 2010 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google