Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_09_ICT_519_Rok Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Milan Rokos VY_32_INOVACE_09_ICT_519_Rok

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Ekonomické lyceum Předmět Informační a komunikační technologie Ročník Druhý Název tematické oblasti (sady) Excel – základní a rozšiřující učivo Název vzdělávacího materiálu Formuláře - výuka Anotace Cílem prezentace je v teoretické rovině seznámit žáky s možností zpřístupnění ovládacího prvku pro tvorbu formuláře v listu Excel 2010 a s použitím jednotlivých prvků formuláře. Na tento materiál navazuje pracovní list Formulář - cvičení, ve kterém je prakticky řešen příklad tvorby formuláře po jednotlivých krocích a příklad na procvičení. Zhotoveno, (datum/období) 27. březen 2013 Ověřeno 23. dubna 2013

3 Úvod Pro zjednodušení zadávání zpravidla předem daných údajů je možné využít prvky formuláře. Uživatel potom jen vybírá z předem nabídnutých možností. Pro tvorbu formuláře a jeho editaci v Excelu 2010 není standardně zavedena karta. Tu musíme nejprve zobrazit v pásu karet aktivací karty Vývojář.

4 Aktivace karty Postup vložení karty Vývojář: 1.Na kartě Soubor vybereme volbu Možnosti.

5 Aktivace karty 2.V okně Možnosti aplikace Excel zvolíme Přizpůsobit pás karet.

6 Aktivace karty 3.V okně Přizpůsobit pás karet zaškrtneme volbu Vývojář.

7 Karta Vývojář 4.V nově zobrazené kartě Vývojář najdeme prvky pro vložení komponent formuláře a jeho editace ve skupině Ovládací prvky, tlačítko Vložit. 5.Jeho zakliknutím získáme nabídku následujících ovládacích prvků formuláře:

8 Ovládací prvky formuláře a)Tlačítko: pod tento prvek můžeme přiřadit makro, které stiskem tlačítka spustíme. b)Pole se seznamem: jinak též Rozbalovací seznam. Umožňuje jednoduchou formou vybrat uživateli z nabídnutého seznamu.

9 Ovládací prvky formuláře c)Zaškrtávací políčko: využívá se tam, kde můžeme na danou otázku odpovědět pouze ANO x NE. d)Číselník: umožňuje určit interval čísla mezi nejnižším a nejvyšším a v rámci intervalu změnu přírůstku čísla.

10 Ovládací prvky formuláře e)Seznam: nabídne výpis položek, ze kterých je možné vybrat. Jiná možnost neexistuje. f)Přepínač: většinou se používá minimálně jako párový. Umožňuje z výběru zvolit nabízené možnosti zamáčknutím přepínače.

11 Ovládací prvky formuláře g)Posuvník: nabídne výpis položek, ze kterých je možné vybrat. Jiná možnost neexistuje.

12 Ovládací prvky formuláře Shrnutí Popisek - text přidaný k listu nebo formuláři, který poskytuje informace ovládacím prvku, listu nebo formuláři. Skupinový rámeček - rámeček s popiskem, který seskupuje související ovládací prvky (např. přepínače nebo zaškrtávací políčka). Příkazové tlačítko - při stisknutí spustí makro (pokud mu bude přiřazeno). Zaškrtávací políčko - zapíná nebo vypíná příslušnou možnost. Na listu nebo ve skupině může být současně zaškrtnuto více políček. Přepínač - pomocí něj je vybírána jedna ze skupiny možností ve skupinovém rámečku. Ve skupinovém rámečku lze zapnout pouze jeden přepínač. Přepínače se používají v případě, kdy je přípustná pouze jedna z několika možností.

13 Ovládací prvky formuláře Shrnutí Seznam – obsahuje v rámečku seznam položek z kterých si můžeme vybírat. Pole se seznamem – je to rozevírací seznam, kde položka vybraná v seznamu je zobrazena v textovém poli. Posuvník - ovládací prvek, pomocí něhož se posunuje seznam hodnot klepnutím na šipku posuvníku nebo přetažením jezdce posuvníku. Seznam je možné posunout o jednu stránku klepnutím mezi jezdec a šipku posuvníku. Číselník - tlačítko se šipkami nahoru a dolů, které můžeme připojit k buňce. Kliknutím na šipku nahoru hodnotu zvýšíte, kliknutím na šipku dolů hodnotu snížíme. Na tento teoretický materiál navazuje pracovní list Formuláře - cvičení

14 Použité zdroje: http://www.accountingweb.co.uk/topic/technology/office-2010-introducing- customisable-ribbon/404903http://www.accountingweb.co.uk/topic/technology/office-2010-introducing- customisable-ribbon/404903 - logo Office (upraveno) http://office.lasakovi.com/excel/vba-formulare/formulare-uvod-excel-vba/ Program Excel 2010 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google