Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_09_ICT_515_Rok Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Milan Rokos VY_32_INOVACE_09_ICT_515_Rok

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Ekonomické lyceum Předmět Informační a komunikační technologie Ročník Druhý Název tematické oblasti (sady) Excel – základní a rozšiřující učivo Název vzdělávacího materiálu Podmíněné formátování Anotace Prezentace má za cíl seznámit studenty s možnostmi automatické změny formátu buňky v závislosti na aktuální hodnotě, kterou do buňky vložíme, případně je vypočítána vzorcem nebo funkcí. Prezentace je určena jako názorná pomůcka ovládaná učitelem z počítače nebo dataprojektoru. Je možno ji použít i pro domácí výuku. Výukový materiál je doplněn praktickým příkladem, na kterém si, kromě podmíněného formátu, procvičí i práci se vzorcem a funkcí Když. Příklad obsahuje i řešení. Zhotoveno, (datum/období) 21. duben 2013 Ověřeno 30. dubna 2013

3 Úvod Potřebujeme-li v listu sešitu pružně měnit vzhled buňky v závislosti na splnění námi zadaného pravidla (podmínky), použijeme funkci Excelu podmíněné formátování. Tato funkce umožní, že buňka změní formát, splní-li podmínku, nevyhoví-li podmínce, zformátuje se podle jiného pravidla. Toto umožňuje interaktivní změnu formátu buněk tabulky v závislosti na jejich datovém obsahu.

4 Úvod Podmíněnou změnu formátování buněk lze provádět podle jednoho, nebo několika pravidel. Tato pravidla lze zadávat: 1.z předem připravených šablon, 2.ručně – rozšířené formátování. Pozn.: Všechna pravidla podmíněného formátování lze přenášet kopírováním buněk v rámci listů jednoho sešitu, spustíme-li Excel dvakrát, podmíněný formát se nezkopíruje.

5 1) Podmíněný formát Podmíněné formátování nalezneme na kartě Domů ve skupině Styly. Nalezneme zde:  Podmíněné formátování – zvýrazňuje vybrané buňky podle extrémních hodnot, vizualizuje data pomocí datových pruhů a barev.  Formátovat jako tabulku – umožňuje vytvořit rychlý formát vybrané oblasti podle nadefinovaných stylů.  Styly buňky – rychle formátuje buňky výběrem z předdefinovaných stylů, nebo umožňuje definovat vlastní styl podmíněného formátu buňky.

6 Nabídka Podmíněné formátování Zvýraznit pravidla buněk: nastavuje formát v závislosti na hodnotě buňky, případně můžeme nastavit vlastní pravidla (obdobně jako ve starších verzích Office 2000 a 2003).

7 Nabídka Podmíněné formátování Pravidla pro nejvyšší či nejnižší hodnoty: zvolené formátování je automaticky aplikováno na buňkách obsahujících větší nebo číslo, než je zadaná mezní hodnota.

8 Nabídka Podmíněné formátování Datové pruhy: pomocí souvislé nebo přechodové výplně určuje délkou pruhu hodnotu buněk ve vztahu k sousedním buňkám, formátovaných podle stejných podmínek.

9 Nabídka Podmíněné formátování Barevné škály: dvou až tříbarevné formáty, kde hodnota buněk je určena barvou ve vztahu ke všem sousedním buňkám, formátovaných stejnými podmínkami.

10 Nabídka Podmíněné formátování Sady ikon: tří – pětičlenné sady obrázků, které se umísťují uvnitř buněk a tvarem, nebo barvou určují jejich hodnotu ve vztahu k sousedním buňkám, formátovaných podle stejných podmínek.

11 2) Rozšířené formátování Dává uživateli možnost vytvořit si vlastní způsob podmíněného formátu formou dialogu v nabídce Podmíněné formátování -> Nové pravidlo. Zde vybereme typ pravidla, na které má podmíněný formát reagovat, styl formátování (barevné škály, datový pruh, sady ikon), typ (nejnižší a nejvyšší hodnota), hodnota (výběrem buňky s nejmenší a největší hodnotou čísla) a barvu (příp. vzhled panelu – dle volby stylu), která/ý se zobrazí v buňkách, vyhovujících podmínce. Zvolený formát vidíme v náhledu pod volbami.

12 Kontrola a zrušení podmíněného formátu Vytvoříme-li v buňkách více pravidel, měli bychom je zkontrolovat v dialogovém okně Správce pravidel podmíněného formátování. Tuto volbu nalezneme jako poslední možnost nabídky Podmíněné formátování -> Správa pravidel.

13 Kontrola a zrušení podmíněného formátu Zde máme možnost vytvářet pravidlo nové, upravovat stávající pravidla na vybrané oblasti buněk, nebo nastavená pravidla zrušit. Tuto poslední možnost máme i v nabídce Podmíněné formátování -> Vymazat pravidla.

14 Literatura: KOLEKTIV AUTORŮ. Office 2010 Podrobná uživatelská příručka. první. Brno: Computer Press, a.s., 2010. ISBN 978-80-251-3222-7 Použité zdroje: http://www.accountingweb.co.uk/topic/technology/office-2010-introducing- customisable-ribbon/404903http://www.accountingweb.co.uk/topic/technology/office-2010-introducing- customisable-ribbon/404903 - logo Office (upraveno) Program Excel 2010 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google