Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační technologie Sada: 2 Číslo materiálu v sadě: 18 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Název: MS Excel – podmíněné formátování Jméno autora: Jan Kameníček Předmět: Práce s počítačem Jazyk: česky Klíčová slova: MS Excel, formát buňky, podmíněné formátování Cílová skupina: žáci 2. ročníku střední odborné školy, obor strojírenství Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žáci se seznámí se základy podmíněného formátování v aplikaci MS Excel.

3 Metodický list/anotace Prezentace seznamuje žáky s možností zvýraznit vybrané údaje v tabulce aplikace MS Excel pomocí podmíněného formátování. Prezentace obsahuje také řešený příklad. Datum vytvoření: 15. května 2013

4 MS Excel – podmíněné formátování

5 Úvod V některých předchozích prezentacích jsme se seznámili s různými možnostmi, jak měnit formát buňky co se týče jak jejího vzhledu, tak také způsobu zobrazení v ní zapsaných dat. Tento formát byl pevně daný, takže zobrazení bylo stále stejné (dokud jsme ho ovšem sami zase nezměnili). V této prezentaci se seznámíme s tzv. „podmíněným formátováním“, které nám umožní formát buňky nastavit tak, aby se sám měnil v závislosti na jejím obsahu. Využití podmíněného formátování je široké, nejčastěji se však používá pro vizuální zvýraznění důležitých údajů.

6 Jak to funguje V tabulce na obrázku níže máme imise naměřené 4 různým automobilům se vznětovými motory. Automobil B tento limit překračuje, a proto dotyčná buňka zčervenala. Toho se dosáhlo tím, že u buněk B2 až B5 je nastaveno podmíněné formátování udávající, že buňky, jejichž obsah je větší než 0,5, mají změnit svou výplň na červenou barvu.

7 Nové pravidlo Tlačítko „podmíněné formátování“ najdeme na kartě Domů ve skupně Styly. Chceme-li tedy podmíněné formátování nastavit, nejprve si označíme dotyčné buňky, stiskneme tlačítko „podmíněné formátování“ a následně vybereme příkaz „Nové pravidlo“ (viz obrázek). Chceme-li podmíněné formátování zrušit, zvolíme „Vymazat pravidla“. Pokud ho chceme změnit, zvolíme „Správa pravidel“.

8 Nové pravidlo Jakmile jsme zadali, že chceme vytvořit nové pravidlo, otevře se nám dialogové okno jako na obrázku vpravo dole. Zde nejprve vybereme „formátovat pouze buňky obsahující“, a pak dole nastavíme „hodnota buňky“, „je větší než“ a zcela vpravo danou hodnotu (v našem případě 0,5). Přes tlačítko „formát pak nastavíme, jakým způsobem chceme buňky zvýraznit (např. červená výplň).

9 Příklad Pro vytvoření kolíkového spoje máme k dispozici několik různých kolíků o různých průměrech d a výškách s, viz tabulka níže. U každého z těchto kolíků máme vypočtený tlak p, kterému je vystaven, pokud na něj působí síla F = 15 000 N. Dovolený tlak pro daný materiál p D = 70 MPa. Sestavte tabulku jako na obrázku, vypočtěte tlak p a zvýrazněte červeně hodnoty tlaku, které uvedené normě nevyhovují a zeleně ty, které normě vyhovují.

10 Příklad – řešení Příklad úplného řešení úlohy z předchozího snímku naleznete v následujícím odkazu:

11 Použité zdroje: - MIČKAL, Karel. Technická mechanika I: pro střední odborná učiliště a střední odborné školy. Praha: Informatorium, 2008. ISBN 978-80-7333-063-7. - Podpora Office [online]. Microsoft Corporation, 2013 [cit. 2013-05-15]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97 http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google