Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_09_ICT_504_Rok Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Milan Rokos VY_32_INOVACE_09_ICT_504_Rok

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Ekonomické lyceum Předmět Informační a komunikační technologie Ročník První Název tematické oblasti (sady) Excel – základní a rozšiřující učivo Název vzdělávacího materiálu Formát buněk Anotace Výukový materiál je určen k podrobnému vysvětlení postupů při nastavení formátu buněk automaticky u „ručně“. Podrobně je rozebrána celá nabídka Formát buněk. Výklad na základě prezentace žáci ihned zkouší na PC. Je možno použít i pro domácí výuku. Zhotoveno, (datum/období) 30. březen 2013 Ověřeno 23. května 2013

3 Úvod Pro bezchybnou funkci výpočetních vztahů v tabulce a příjemný vzhled výsledné tabulky je třeba určit správný formát buněk co do jejich možného obsahu, upravit zarovnání dat v buňkách, typ fontu a jeho další parametry, ohraničení buněk apod.

4 Postup 1 Nastavení formátu obsahu buňky lze provést třemi způsoby: a)použít skupinu Číslo na kartě Domů. Tato skupina nabízí přímé formátování Účetnického formátu s volbou měny, formát Procento, styl Čárka (což je vlastně účetnický formát se dvěma desetinnými čísly, oddělením řádů, ale bez symbolu měny) a možnost přidání nebo odebrání desetinného místa.

5 Postup 1

6 Postup 2 b)Druhou možností je rozkliknutí celé nabídky skupiny Číslo a výběr příslušného formátu.

7 Postup 3 c)Třetí možnost vychází ze standardního ovládání programů v OS Windows a bylo jí možné aplikovat i v předchozích verzích Office. Jde o rozkliknutí místní nabídky pravým tlačítkem myši a výběrem záložky Číslo.

8 Typy formátů buňky na záložce Číslo • Obecný – buňka může obsahovat cokoliv, nemá žádný specifický formát. • Číslo – pouze pro nastavení čísla (počet desetinných míst, zobrazení záporného čísla, oddělení řádů). • Měna – použití měnového symbolu u čísla, počet desetinných míst, zobrazení záporného čísla, oddělní řádů. Jako jediný formát zarovnává čísla na desetinnou čárku!

9 Typy formátů buňky na záložce Číslo • Datum – řada možností, jak zobrazit datu dle různých národních zvyklostí (dáno výběrem národního prostředí pod typem). Tyto formáty jsou označeny *, neoznačené jsou obecné použitelné. • Procenta – hodnota buňky je automaticky vynásobena číslem 100, za číslem v buňce se zobrazí symbol %. Umožňuje nastavit počet desetinných míst. Lze s výhodou použít i ve vzorcích a funkcích.

10 Typy formátů buňky na záložce Číslo • Zlomky – použít jen u desetinných čísel, převede číslo na celé se zlomkem. Nejlépe použít, když výraz nelze vypočítat přesně (např. 1/3, 22/7 apod.). • Matematický – zobrazuje čísla trvale v exponenciálním tvaru, lze nastavit počet desetinných místi (např. 1 000 000 se zobrazí jako 1E+6, hodnota 0,000 001 jako 1E-6).

11 Typy formátů buňky na záložce Číslo • Text – donutí Excel, aby jakákoliv data v buňce považoval za text. První zapsaný znak v buňce musí být „apostrof“ (levý ALT+39). Chceme-li např. napsat číslo 0015, napíšeme ‘0015. Apostrof se zobrazí pouze v řádku vzorců. • Speciální – nejčastěji použit při práci s databázovými seznamy pro zobrazení různých variant PSČ a telefonního čísla.

12 Typy formátů buňky na záložce Číslo • Vlastní - použijeme tam, kde nelze zvolit některý z předchozích formátů, např. u pojmenovaných čísel (s výjimkou měny), nahrazení čísla slovem atd. V nabídnutých možnostech vlastního formátu mají použité znaky následující význam: – @ zástupný symbol textu v buňce @, – 0 zástupný symbol čísla v buňce - zobrazuje i nuly (lze kombinovat 0,00 nebo 000,0 atd.), – # zástupný symbol čísla v buňce – nezobrazuje nadbytečné nuly (# ### ##0), – % přidá procenta a hodnotu vynásobí 100,

13 Typy formátů buňky na záložce Číslo – + - zobrazení plus mínus (není nijak vázáno s hodnotou buňky - volit z rozmyslem), – $ symbol měny (podobně jako Euro, lze zapsat přímo), – * musí být doplněna dalším znakem, který vyplní zbytek buňky, –, desetinný oddělovač, – "" pokud obsahuje text, tento bude zobrazen (splňuje-li kritéria), –. tečka oddělení den.měsíc.rok (pokud nejde o datum musí se doplnit uvozovkami "."), – : dvojtečka oddělení hodiny:minuty (pokud nejde o hodiny musí se doplnit uvozovkami ":"),

14 Typy formátů buňky na záložce Číslo – ; oddělení sekcí/polí kladné číslo, záporné číslo, nula, text, – ? otazník, – \ zpětné lomítko - zobrazí následující znak (\@), aby se daly zobrazit i znaky mající specifickou vlastnost, – [] hranaté závorky, lze využít jen tři intervaly (kdy třetí je pro zbývající hodnoty), – mezera. Postup vytvoření vlastního formátu u pojmenovaného celého čísla: z nabídky zvolit # ##0 a v řádku Typ doplnit např.: # ##0“ ks“. Pozor! Před prvními uvozovkami nesmí být mezera!!! Pojmenování ks se pouze zobrazí, ale neuloží, proto lze obsah této buňky použít ve vzorcích/funkcích.

15 Záložka Zarovnání Umožňuje vodorovné a svislé zarovnání obsahu buňky, otočení o příslušný úhel, zalomení textu do více „řádků“ v buňce, přizpůsobení velikosti obsahu buňce a sloučení oblasti buněk.

16 Záložka Písmo Umožňuje standardní nastavení textu – typ fontu, řez, velikost, podtržení, barva a efekty.

17 Záložka Ohraničení Umožňuje orámování buňky nebo vybrané oblasti buněk. Je třeba postupovat takto: vybrat buňku/oblast, zvolit Styl čáry, barvu a nakonec místo ohraničení.

18 Záložka Výplň Umožňuje podbarvení buňky, případně použití vzorku. U barvy lze dále nastavit efekty výplně.

19 Záložka Zámek Umožňuje uzamčení buněk proti nechtěnému zápisu a skrytí vzorců.

20 Závěr Použití správného formátování zajistí správné zobrazování obsahu buněk, větší kontrolu nad daty tabulky a líbivý vzhled. Nechceme-li provádět „ruční“ formát buněk, lze rychle formátovat na kartě Domů ve skupině Styly, kde můžeme použít nabídku Styly buňky a Formátovat jako tabulku. Pokud chceme již nastavený formát použít na jinou buňku/oblast, neměli bychom zapomenout na tlačítko Kopírovat formát na kartě Domů.

21 Použité zdroje: http://www.accountingweb.co.uk/topic/technology/office-2010-introducing- customisable-ribbon/404903http://www.accountingweb.co.uk/topic/technology/office-2010-introducing- customisable-ribbon/404903 - logo Office (upraveno) Program Excel 2010 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google