Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační technologie Sada: 2 Číslo materiálu v sadě: 11 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Název: MS Excel – formát čísla 2 Jméno autora: Jan Kameníček Předmět: Práce s počítačem Jazyk: česky Klíčová slova: MS Excel, formát buňky, formát čísla Cílová skupina: žáci 2. ročníku střední odborné školy, obor strojírenství Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žáci se seznámí s možností změny formátu čísla.

3 Metodický list/anotace Prezentace seznamuje žáky s možnostmi změny formátu čísla, přičemž pozornost je věnována formátům datum, čas, zlomky, matematickému formátu, formátu text a speciálním formátům. Datum vytvoření: 2. května 2013

4 MS Excel – formát čísla

5 Úvod V jedné z úvodních lekcí jsme se zabývali některými možnostmi formátu buňky. Další z těchto možností je formát čísla. Použitím různých formátů čísel lze změnit vzhled čísel, aniž by se změnilo vlastní číslo. Formát čísel tedy neovlivní skutečnou hodnotu zapsanou v buňce, ta zůstává stejná a v neformátované podobě se zobrazuje v řádku vzorců. V minulé lekci jsme se pak seznámili s obecným formátem čísla, formátem „číslo“, „měna“ a „účetnickým“ formátem. Nyní se podíváme na další z nich, konkrétně „datum“, „čas“, „zlomek“, „matematický“ formát, „text“ a „speciální“ formáty. Zbývajícím číselným formátům, tj. „procenta“ a hlavně „vlastní“ formát, věnujeme samostatné lekce.

6 Formát Datum Formát „datum“ umožňuje různým způsobem formátovat kalendářní data (viz obrázek vpravo). To je výhodné nejen z důvodů různých možností zobrazení, ale jak uvidíme, až budeme probírat řazení a filtrování, umožní nám to data řadit dle časové posloupnosti, a nikoliv např. dle abecedy (tento formát „ví“, že např. leden je před únorem). Nastavení národního prostředí nám navíc umožňuje kalendářní data snadno překládat do jiných jazyků.

7 Formát Čas Číselný formát „čas“ funguje na obdobném principu jako „datum“. Uživateli umožňuje nejen různá zobrazení (12 nebo 24hodinový cyklus) s různou přesností (na minuty, desetiny minut, na vteřiny), ale opět umožňuje jejich správné časové řazení a také převody do jiných národních prostředí.

8 Formát Zlomky Zajímavým číselným formátem jsou „zlomky“. Excel běžně čísla v tomto formátu nezobrazuje a pokud se mu pokusíte napsat např. 2/5, pochopí to jako 2. května a převede na formát „datum“. Proto je třeba formát upravit dle vzoru na obrázku vpravo. Formát datum nabízí pevně dané zlomky (poloviny, čtvrtiny, osminy a šestnáctiny), ale také volnější formáty dané počtem číslic v čitateli. Pokud velikost čísla překračuje daný počet číslic v čitateli, zobrazí se číslo jako smíšené (např. 2,4 jako 2 ⅖).

9 Matematický formát Tzv. „matematický formát“ zobrazuje číslo ve formě exponenciálního (či vědeckého) zápisu. Např. číslo 1 453 000 uvedené na obrázku lze zaokrouhlit na 1 450 000, což lze zapsat jako 1,45 × 10 6, nebo v tzv. E-formě jako 1,45E+6. Využít lze i pro desetinná čísla. Např. 0,000 023 = 2,3 × 10 -5 = 2,3E−5. Hlavní výhodou tohoto exponenciálního zápisu je zejména jeho krátkost.

10 Text a speciální formáty Formát „text“ zajistí, že číslo se zobrazí přesně tak, jak bylo zadáno (např. když vložíme čísla oddělená lomenou čárou, Excel se je snaží převést na „datum“, což se u formátu „text“ neděje). Pod položkou „speciální“ se skrývají formáty poštovních směrovacích čísel a telefonních čísel, opět převoditelných do různých národních prostředí (viz obrázek vpravo).

11 Použité zdroje: - Podpora Office [online]. Microsoft Corporation, 2013 [cit. 2013-05-02]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97 http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google