Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvláštnosti a nepravidelnosti ve větné stavbě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvláštnosti a nepravidelnosti ve větné stavbě"— Transkript prezentace:

1 Zvláštnosti a nepravidelnosti ve větné stavbě
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 Milevsko Zvláštnosti a nepravidelnosti ve větné stavbě

2 Název projektu CHCEME BÝT LEPŠÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení DUM VY_32_INOVACE_01_A_10_CJL Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 Milevsko Autor Mgr. Markéta Hadáčková Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Skladba Téma Zvláštnosti a nepravidelnosti ve větné stavbě Ročník 3. ročník Datum tvorby Anotace DUM je zaměřen na seznámení s netypickými jevy v české skladbě. Žáci by měli pochopit rozdíl mezi zvláštností a chybou ve výstavbě větného celku a své znalosti zhodnotit při tvorbě slohové práce. Metodický pokyn Výklad učitele + samostatná práce, popř. ujasnění – viz. dále

3 Metodické pokyny: 1. část prezentace (5. - 10. snímek) je výkladová
2. část prezentace je zaměřena na opakování probíraných jevů: žáci plní zadané úkoly učitel vyzve žáky ke kontrole – odhalení chyb + jejich případné ujasnění 11. snímek: pojmenování jevu se objeví po kliknutí na větný celek 12. – 13. snímek: kliknutí na větu – pojmenování jevu, kliknutí na otazník – odstranění nedostatku Materiál je interaktivní a inovativní především díky propojenosti výkladu učitele a samostatné práce žáků, a to za využití ICT.

4 Zvláštnosti a nepravidelnosti ve větné stavbě

5 Zvláštnosti větné stavby
Oslovení Co děláš, Jano? Citoslovce Br, to je zima Samostatný větný člen Tam je krásně, na horách. (postpozice) Hudba, ta dovede potrápit. (antepozice) Vsuvka Já jsem to, pokud vím, neudělal.

6 Osamostatněný větný člen
Držela v rukou dopis. Od Petra. Konečně. (ozvláštnění textu v umělecké literatuře) Musím za babičkou. Do nemocnice. (Doplněná výpověď) Elipsa Umíš (hrát) na klavír? Apoziopeze (nedokončená věta) Utíkejte, nebo vás…

7 K začátku výpovědi se mluvnicky nenáležitě připojí zbytek textu
Chyby ve větné stavbě Anakolut (vyšinutí z větné stavby) K začátku výpovědi se mluvnicky nenáležitě připojí zbytek textu Děti, když šly do školy, bylo jim smutno. Děti, když šly do školy, byly smutné. Člověk, když není opatrný, hned se mu něco ztratí. Člověku, když není opatrný, se hned něco ztratí.

8 Spřežení dvou různých vazeb slovesa či jiného dějového slova
Zeugma (zanedbání dvojí vazby) Spřežení dvou různých vazeb slovesa či jiného dějového slova Opovrhovala a nenáviděla ho. Opovrhovala jím a nenáviděla ho. Zajímali jsme se a také jsme četli nové knihy. Zajímali jsme se o nové knihy a také jsme je četli.

9 Kontaminace (směšování vazeb)
Správná vazba slov je zaměněna s jinou – převzata od slova podobného významově Schopen k velkým věcem. Schopen velkých věcí. (schopen čeho – 2. pád + ochoten k čemu – 3. pád) Matka se osočila na toho člověka. Matka osočila toho člověka. (osopit se na koho – 4. pád + osočit koho – 4. pád)

10 Tvary sousedních slov se nenáležitě přizpůsobují (hlavně pádem)
Atrakce (skladebná spodoba) Tvary sousedních slov se nenáležitě přizpůsobují (hlavně pádem) Spoustě lidem to nedojde. Spoustě lidí to nedojde. Vzhledem k nedostatku chemikáliím. Vzhledem k nedostatku chemikálií.

11 Pojmenuj zvláštnosti ve větné stavbě
Pavlu, tu každý rád vidí. Samostatný větný člen Musím domů. Elipsa Okamžitě odejdi, nebo tě… Apoziopeze Fuj, to jsme se lekli. Citoslovce Pojedu do nemocnice. Do Brna. Osamostatněný větný člen Pane ministře, váš návrh zákona byl akceptován. Oslovení Stalo se to, zdá se mi, před třemi lety Vsuvka

12 Pojmenuj nepravidelnosti ve větné stavbě a odstraň je:
Pes, pokud se k němu člověk chová dobře, lze považovat ze nejvěrnějšího přítele. Ve většině případech to tak chodí. Atrakce Anakolut Ve většině případů to tak chodí. Psa, pokud se k němu člověk chová dobře, lze považovat za nejvěrnějšího přítele.

13 Jarda se vždycky ptá a debatuje
o nových vědeckých objevech Pořadatel zamezil vstupu nezletilých do sálu. Zeugma Kontaminace Jarda se vždycky ptá na nové vědecké objevy a debatuje o nich. Pořadatel zamezil vstup nezletilých do sálu.

14 Zdroje MUŽÍKOVÁ, Olga a kol. Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, 2007, ISBN MAŠKOVÁ, Drahuše. Český jazyk - přehled středoškolského učiva. Třebíč: Petra Velanová, 2005, ISBN BARONE, Hana a kol. Cvičebnice českého jazyka aneb Co byste měli znát ze základní školy. Brno: Didaktis, 2007, ISBN


Stáhnout ppt "Zvláštnosti a nepravidelnosti ve větné stavbě"

Podobné prezentace


Reklamy Google