Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Shoda přísudku s podmětem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Shoda přísudku s podmětem"— Transkript prezentace:

1 Shoda přísudku s podmětem
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 Milevsko Shoda přísudku s podmětem

2 Název projektu CHCEME BÝT LEPŠÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení DUM VY_32_INOVACE_01_A_03_CJL Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 Milevsko Autor Mgr. Markéta Hadáčková Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Grafická stránka jazyka Téma Shoda podmětu s přísudkem Ročník 1. ročník Datum tvorby Anotace Cílem prezentace je fixace uvedeného pravopisného jevu. Metodický pokyn Individuální práce, společná kontrola, popř. výklad učitele – viz. dále

3 Metodické pokyny: Všechny snímky prezentace jsou založeny na stejném principu: žáci si opisují větné celky z tabule, a to pravopisně správně učitel vyzve žáky ke kontrole – odhalení vět s chybami (použití mezerníku – přílet „smajlíku“) žáci opravují konkrétní chyby na tabuli (funkce pera v Office 2010) a odůvodňují správný pravopis Materiál je interaktivní a inovativní především díky propojenosti samostatné práce žáků a výkladu učitele, a to za využití ICT.

4 Shoda přísudku s podmětem

5 Je ve větě pravopisná chyba?
Na zahradě stály sněhuláci. Moje spolupracovnice jely na výlet. Počítače velmi urychlily práci. Zvědové přinesly dobré zprávy.

6 Hadroví strašáci se kolíbali ve větru.
Uzenáče byly konečně na skladě. Ledoborci vypluly na moře. U cesty stály ukazatelé. Unavení nosiči odpočívali ve stínu.

7 Otepi slámy se vršili na valník.
Bezručovy Slezské písně byly přeloženy do mnoha jazyků. Tři bílí koně táhly vůz. Na náměstí se shromáždily lidičky ze všech koutů vlasti. Unavení rodiče si přišli pro své děti.

8 Dny se krátily. V sokolovně byly připraveny koně pro cvičence. Dni neměli konce. Dnové se krátili. Děti pobíhaly po rozkvetlé zahradě.

9 Velmi mě pálili oči. Moje uši byly neskutečně zmrzlé. Psaly to v novinách. Připravovali jste se sami? Tisíce lidí navštívili jeho výstavu.

10 Děvčata zpívaly moderní písně.
Štěňata se roztomile vyhřívala na sluníčku. Otec i matka šli na divadelní představení. Naši závodníci a jejich stroje budily obrovskou pozornost. Před psem utekly kočky i kocour.

11 Hřeben a mýdlo ležely na vaně.
Kozy a kůzlata se pásly na horské louce. Koťata, housata a pes se proháněly na zápraží. Telata a hříbě vykukovala ze stáje. Česko a Polsko vypadly ze základní soutěže.

12 Kam jste se to, dívky, schovali?
Učitelé pomohli dívkám postavit stany, protože to nikdy nedělali. Miliony lidí se spojily, aby zachránili život na naší planetě. Eva s Pavlem přišli pozdě. Vrátily se už výletnice s průvodci?

13 Zdroje BARONE, Hana a kol. Cvičebnice českého jazyka aneb Co byste měli znát ze základní školy. Brno: Didaktis, 2007, ISBN MUŽÍKOVÁ, Olga a kol. Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, 2007, ISBN KREJČOVÁ, Marie. Testy z českého pravopisu. Praha: Fortuna, 2000, ISBN KOLEKTIV AUTORŮ ÚSTAVU PRO JAZYK ČESKÝ AV ČR. Pravidla českého pravopisu. Praha: Fortuna, 2004, ISBN


Stáhnout ppt "Shoda přísudku s podmětem"

Podobné prezentace


Reklamy Google