Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou."— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Kamila Pecková Tematická sada: Finanční matematika Téma: Rozvaha Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_05_11_PEKA

2 Anotace: Prezentace je určena k doplněný výkladu tematického celku Majetek podniku. Obsahuje vysvětlení pojmu majetek podniku a zdroje financování, aktiva a pasiva, rozvaha, bilanční princip. Na příkladu uvádí výpočet rozvahy.

3 Majetek podniku a zdroje financování
K tomu, aby mohla firma zajistit svoji činnost, potřebuje nějaký majetek. Dělíme ho na dlouhodobý (investiční) a krátkodobý (oběžný). Majetek, který má firma ve svém vlastnictví, musel být z něčeho financován. Rozlišujeme vlastní a cizí zdroje financování. Firmy sestavují rozvahu – přehled majetku a zdrojů financování.

4 Rozvaha

5 Příklad Akciová společnost měla k  vytvořený základní kapitál ve výši stanovené v zákoně a vykázala majetek a zdroje krytí:

6 Úkoly: určete výši základního kapitálu,
vypočtěte částku nekrytého majetku, sestavte přehled aktiv a pasiv, chybějící zdroj doplňte dlouhodobým bankovním úvěrem.

7 Řešení: Minimální výše ZJ pro s. r. o. je Kč. Částku nekrytého majetku vypočítáme z přehledu aktiv a pasiv. Víme, že musí platit A=P.

8 Sečteme aktiva a pasiva, která známe
Sečteme aktiva a pasiva, která známe. Aktiva jsou ve výši Kč, známá pasiva ve výši Kč. Chybějící zdroje financování vypočteme rozdílem: – = Kč. Firma tedy má dlouhodobý bankovní úvěr ve výši Kč.

9 Rozvaha firmy pak bude vypadat takto: Ve firmách by mělo platit, že větší procento tvoří vlastní zdroje financování. Jak je tomu v uvedeném příkladu?

10 Vlastní zdroje: základní kapitál Kč Cizí zdroje: = Výpočet: vlastní zdroje: ( / )*100 = 8,7 % Cizí zdroje: ( / )*100 = 91,3 % V této firmě tvoří vlastní zdroje financování pouze 8,7 %.

11 Zdroje: BELLOVÁ, Jana – BOHANESOVÁ, Eva – ZLÁMAL, Jaroslav. Ekonomie nejen k maturitě: ekonomické výpočty a projekty. 1. vydání. Kralice na Hané: Computer Media, s. r. o., s. ISBN NAVRÁTILOVÁ, Petra – ŠLÉZAROVÁ, Daniela. Ekonomie nejen k maturitě: příklady a cvičení. 1. vydání. Kralice na Hané: Computer Media, s. r. o., s. ISBN archiv autorky


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou."

Podobné prezentace


Reklamy Google