Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bydlení pro seniory v Praze

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bydlení pro seniory v Praze"— Transkript prezentace:

1 Bydlení pro seniory v Praze
Zákon o sociálních službách: Od nabyl účinnosti nový zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb., dle kterého již domov – penzion pro seniory (určený pro bydlení osob důchodového věku, kterým nebrání vážné zdravotní problémy vést samostatný život), nepatří mezi zákonem vymezená zařízení sociálních služeb.

2 Bydlení pro seniory v Praze
Usnesení RHMP č ze dne : Usnesením č ze dne schválila Rada hl. m. Prahy: převedení domovů-penzionů pro důchodce do sféry hospodaření s byty vstupní kritéria pro žadatele o bydlení pro seniory (viz. níže) nájemné z bytu v bytech pro seniory a způsob jeho zvyšování uzavírání nájemních smluv pro stávající i nově vybrané uživatele bytů pro seniory na dobu určitou 2 roky s prolongací po 1 roce v dalších navazujících 7 letech, která se nebude vztahovat na přechod nájmu bytu ani na výměnu bytu

3 Bydlení pro seniory v Praze
Vstupní kritéria pro žadatele o bydlení pro seniory: trvalé bydliště žadatele na území hl. m. Prahy pravidelný měsíční příjem ve výši min Kč věk min. 65 let problematická bytová situace či absence možnosti bydlení (např. nucené vystěhování), nájemní či podnájemní vztah k bydlení, který nevyhovuje potřebám a možnostem žadatele (velikost bytu, jeho nákladnost či bariérovost atd.), popřípadě byt v domě majitele, který prokazatelně neumožňuje nájemci výměnu nákladného bytu za úspornější

4 Bydlení pro seniory v Praze
Žádosti o bydlení jsou projednávány v pořadí, v jakém byly doručeny bytovému odboru Magistrátu hl. m. Prahy. Pokud žadatel nesplňuje výše uvedená vstupní kritéria, žádost je vyřazena. Dále žádosti projednává Pracovní skupina pro posuzovávání žádostí o bydlení pro seniory. O pronájmu bytu pro seniory poté rozhoduje Rada hl. m. Prahy.

5 Bydlení pro seniory v Praze
Bodový systém 1) Žadatel, který vzniku tísnivé bytové a sociální situace svým jednáním bezprostředně napomohl body  Jedná se o doplnění a rozpracování kritéria schváleného RHMP, kdy je jedním ze vstupních kritérií „Tíživá bytová a sociální situace nezaviněná jednáním žadatele“ (zejména tím, že převedl byt v osobním nebo družstevním vlastnictví na rodinné příslušníky) 2) Žadatel je osamělá osoba body Rovněž se jedná o doplnění a rozpracování kritéria schváleného RHMP, kdy je jedním ze vstupních kritérií „Tíživá bytová a sociální situace nezaviněná jednáním žadatele“ a zohlednění této skutečnosti při projednávání jednotlivých žádostí (v případě, že žadatel nemá příbuzné, kteří mu mohou pomáhat)

6 Bydlení pro seniory v Praze
3) Finanční situace – bodové ohodnocení: od příjmu žadatele se odečte nájem, výsledek se ohodnotí podle níže uvedené tabulky: Rozpětí příjmů v Kč body a více 0

7 Bydlení pro seniory v Praze
Počet bytů Byty v převedených bývalých penzionech pro seniory slouží i nadále výhradně pro bydlení seniorů. lokalita počet bytů bývalé penziony Malešice 216 Bohnice 231 Střížkov 119 v rámci klasického bytového fondu 2009 18 v rámci klasického bytového fondu 2010 15 Celkem 599

8 Bydlení pro seniory v Praze
Výše nájemného v roce 2008 činila 40 Kč za 1m2 započitatelné podlahové plochy bytu měsíčně (všechny místnosti bytu se započítávají celou plochou, balkony, lodžie a sklepní kóje se započítávají polovinou plochy). Od bylo nájemné zvýšeno nebo (při uzavření nové nájemní smlouvy) sjednáno na 50 Kč a od  na 60 Kč za 1m2 započitatelné podlahové plochy bytu. Následně, počínaje rokem 2011, již může být nájemné zvyšováno pouze o inflaci.

9 Bydlení pro seniory v Praze
Nájemní smlouva je upravena takovým způsobem, že seniorům zaručuje bezstarostné bydlení na tak dlouho, jak budou potřebovat. Je uzavírána na dobu určitou 2 roky s prolongací po 1 roce v dalších navazujících 7 letech, která se nebude vztahovat na přechod nájmu bytu ani na výměnu bytu. Po skončení doby určité 9 let bude s nájemcem uzavřena nová nájemní smlouva za stejných podmínek, tj. na dobu určitou 2 roky s povinností obnovování v následujících 7 letech, pokud nebyly porušeny povinnosti a ujednání obsažené v předchozí nájemní smlouvě.

10 Bydlení pro seniory v Praze
Informace jsou k dispozici na webu magistrátu dále na úřadech městských částí, kde zájemci naleznou letáček Bydlení pro seniory. Podrobnější dotazy zodpoví paní Mgr. Zdeňka Tošnerová z bytového odboru magistrátu, náměstí Franze Kafky 1/16, III. patro, číslo dveří 318 b, telefon Po předchozí dohodě je návštěva možná i mimo úřední hodiny.

11 Konec prezentace © OPR MHMP 2010 13. 4. 2010


Stáhnout ppt "Bydlení pro seniory v Praze"

Podobné prezentace


Reklamy Google