Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kotlíkové dotace ve Zlínském kraji

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kotlíkové dotace ve Zlínském kraji"— Transkript prezentace:

1 Kotlíkové dotace ve Zlínském kraji
Ing. Petr Valášek, vedoucí Oddělení dotačních programů

2 Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje
Kdo může žádat o dotaci Žádat mohou majitelé rodinných domů, jejichž domy jsou vytápěny kotly na pevná paliva s ručním přikládáním. S předložením žádosti a realizací výměny kotle musí souhlasit všichni majitelé nemovitosti. Důležitá je definice rodinného domu. Nejsou podporovány chaty, hotely, penziony, ubytovny, bytové domy, které mají více jak 3 samostatné byty. Dílčí projekt musí být realizován ve Zlínském kraji.

3 Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje
Na co je možné žádat Výměna kotle na pevná paliva s ručním přikládáním nesplňující třídu 3, 4 nebo 5 dle ČSN EN za: kotel na pevná paliva – výhradně biomasa s automatickým přikládáním kotle na pevná paliva – výhradně biomasa s ručním přikládáním kotel kombinovaný uhlí/biomasa – výhradně s automatickým přikládáním tepelné čerpadlo plynový kondenzační kotel Podporovaná zařízení musí být uvedena v seznamu výrobků a technologií, který je veden SFŽP: - je třeba zatrhnout Dotační program - Kotlíkové dotace – 2. kolo (67. výzva OPŽP od 2017).

4 Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje
Další podmínky V případě instalace nového kotle s ručním přikládáním je vyžadováno současné užití akumulačních nádrží o minimálním objemu 55 l/kW instalovaného výkonu nového kotle (je možné započítat i stávající nádrže a napojený bojler). Je možné podpořit také výměnu zdroje tepla v nemovitosti, která je vytápěna více zdroji tepla (např. kotlem na pevná paliva i kotlem na plyn

5 Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje
Z programu nebude možné podpořit: výměna kotle spalujícího pouze biomasu za kombinovaný kotel na uhlí a biomasu náhrada kotle s automatickým přikládáním náhrada kotle splňující třídu 3, 4 nebo 5 dle ČSN EN 303-5 náhrada kamen a krbů výměna stávajících plynových kotlů za jakýkoliv nový zdroj tepla výměnu kotle v rodinných domech, kde byla výměna zdroje podpořena v době od z programů: Zelená úsporám Nová zelená úsporám dřívější vyhlášení programu na výměnu zdrojů tepla Zlínského kraje

6 Vyhlášení Programu výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje
Datum vyhlášení: Zahájení příjmu žádostí: v 8:00 hod. (předpoklad) Ukončení příjmu žádostí: ve 13:00 hod. Příjem elektronických formulářů žádostí může být ukončen i dříve, pokud bude přijato žádostí za minimálně 130 % finančních prostředků. Alokace: Kč Způsobilost výdajů: od do

7 Výše dotace – dle zdrojů tepla
Typ zdroje tepla Míra podpory Max. dotace mimo prioritní území Max. dotace v prioritním území Tepelné čerpadlo 80 % Kotel na biomasu – automatické přikládání Kotel na biomasu – ruční přikládání Plynový kondenzační kotel 75 % Kombinovaný kotel na uhlí/biomasu – automatické přikládání V případě současné realizace projektu v programu NZÚ získá žadatel bonus dle podmínek programu NZÚ.

8 Prioritní obce ve Zlínském kraji
Prioritní území je určeno Ministerstvem životního prostředí a vychází z měření a modelů ČHMÚ – překročené limity pro znečišťující látky benzo(a)pyren, PM10 a PM2,5 Do tzv. prioritního území nyní spadá 262 obcí z 307 obcí Zlínského kraje (tj. 85,3 %). V oblasti ORP Valašské Klobouky se jedná o 11 z 20 obcí: Brumov-Bylnice, Jestřabí, Návojná, Nedašov, Nedašova Lhota, Poteč, Štítná nad Vláří-Popov, Újezd, Valašské Klobouky, Vlachovice, Vysoké Pole

9 Způsobilé výdaje Stavební práce, dodávky a služby spojené s realizací nového zdroje tepla. Stavební práce, dodávky a služby spojené s novou nebo úpravou stávající otopné soustavy včetně dodávky a instalace akumulační nádoby, kombinovaného bojleru či úpravy komínového tělesa – je-li doporučeno projektem, výrobcem nebo dodavatelem (vždy v návaznosti na realizaci nového zdroje tepla pro vytápění). Náklady na zkoušky nebo testy související s uváděním majetku do stavu způsobilého k užívání a k prokázání splnění technických parametrů, pouze v období do kolaudace nebo uvedení do trvalého provozu. Náklady na projektovou dokumentaci (nezahrnují náklady na zpracování žádosti o dotaci). Náklady výše neuvedené jsou považovány za nezpůsobilé a dotace se na ně nevztahuje (např. úroky z půjček a úvěrů, náklady za vyřízení dotace).

10 Způsob předkládání žádostí
Elektronická forma předkládání žádostí: vyplnění a odeslání elektronického formuláře žádosti provádí se prostřednictvím počítače a programu FormFiller od společnosti Software602, odeslání formuláře prostřednictvím tlačítka přímo ve formuláři datum a čas přijetí elektronického formuláře žádosti je rozhodující pro stanovení pořadí žádostí následné vytištění a doručení listinné podoby žádosti v termínu do 10ti kalendářních dní na Krajský úřad Zlínského kraje (případně do datové schránky).

11 Přílohy žádosti – listinná podoba
Fotodokumentace stávajícího/původního kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso Kopie Dokladu o kontrole technického stavu a provozu stávajícího spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu kW včetně Písemný souhlas vlastníka pozemku k nákupu, instalaci, provozování nového zdroje tepla a dalším souvisejícím opatřením v rodinném domě v případě, kdy vlastník nemovitosti je odlišný od vlastníka pozemku, na němž se rodinný dům nachází (originál nebo úředně ověřená kopie). Písemný souhlas spoluvlastníků většinového podílu rodinného domu/bytové jednotky či druhého z manželů (v případě vlastnictví rodinného domu/bytové jednotky či podílu na nich v rámci společného jmění manželů) k nákupu, instalaci, provozování nového zdroje tepla a dalším souvisejícím opatřením v rodinném domě (originál nebo úředně ověřená kopie). Originál nebo úředně ověřená kopie plné moci s úředně ověřeným podpisem zmocnitele (tj. žadatele) v případě, že žadatel je zastupován jinou osobou na základě plné moci (podpis zmocněného na plné moci být úředně ověřen nemusí)

12 Ilustrace fotodokumentace stávajícího kotle
Fotodokumentace musí být zřetelná, musí být poznat jak napojení na otopnou soustavu, tak na komínové těleso. Je-li to možné, je vhodné vyfotografovat také štítek kotle.

13 Jednotlivé fáze vedoucí až k proplacení podpory
Předložení žádosti (elektronicky + listinná podoba) Formální posouzení a hodnocení přijatelnosti Žádosti se nebudou kvalitativně hodnotit, bude záležet na pořadí Schválení žádosti v Radě Zlínského kraje Uzavření smlouvy Doložení realizace výměny a vyúčtování dotace Proplacení podpory

14 Dokumentace realizace dílčího projektu
Vyplněný formulář Závěrečné zprávy a vyúčtování projektu. Fotodokumentace odstranění starého zdroje tepla. Potvrzení o likvidaci starého kotle. Fotodokumentace instalace nového zdroje tepla. Revizní zpráva/Protokol o uvedení nového zařízení do provozu. V případě obnovitelných zdrojů energie kopie Osvědčení o získání profesní kvalifikace (podle zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání) osoby, jež prováděla instalaci příslušného zařízení vyrábějící energii z obnovitelných zdrojů. V případě, že je novým zdrojem tepla spalovací zdroj, protokol o revizi spalinové cesty dle Vyhlášky č. 34/2016 Sb. o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty. Kopie účetních dokladů týkajících se realizace výměny zdroje tepla a souvisejících opatření. Kopie bankovního výpisu nebo pokladního dokladu dokládající úhradu. Popis nepodstatných změn v Projektu (pokud nebyly již dříve oznámeny poskytovateli dotace). Ostatní přílohy související zejména s provedením změn v Projektu.

15 Udržitelnost Žadatel bude mít povinnost tzv. „udržitelnosti“ minimálně do konce roku 2025 (doba, kdy musí žadatel zajistit řádný provoz a údržbu nového zdroje tepla v dané nemovitosti, uchovávat dokumentaci k projektu a může být u něho provedena kontrola).

16 Změny oproti minulým výzvám
Elektronická forma předkládání žádostí: vyplnění a odeslání elektronického formuláře, následné vytištění a doručení listinné podoby žádosti v termínu do 10ti kalendářních dní na Krajský úřad Zlínského kraje (případně do datové schránky). Zrušena povinnost realizovat tzv. mikro energetická opatření. Nebude možné instalovat kotle výhradně na uhlí a kombinované kotle na uhlí/biomasu s ručním přikládáním. Nelze podporovat výměnu kotle, který splňuje 3., 4. nebo 5. emisní třídu dle ČSN EN

17 Dosavadní výsledky realizace programů výměny zdrojů tepla ve Zlínském kraji

18 Dosavadní výsledky realizace programů výměny zdrojů tepla ve Zlínském kraji

19 Oblast ORP Valašské Klobouky – podpořené zdroje
Celkem proplaceno 99 výměn Nasmlouváno v rámci „jarní“ výzvy dalších 29 výměn: 22 kotlů na biomasu 7 tepelných čerpadel

20 Kontaktní údaje a další informace
Kontaktní pro dotazy: Internetové stránky Zlínského kraje: Seznam schválených zařízení Seznam oprávněných osob k instalaci kotle na biomasu a tepelných čerpadel: Krajský úřad Zlínského kraje, Odbor Řízení dotačních programů: Ing. Petr Valášek, tel.:

21 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Kotlíkové dotace ve Zlínském kraji"

Podobné prezentace


Reklamy Google