Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mezinárodní den sester květen 2009

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mezinárodní den sester květen 2009"— Transkript prezentace:

1 Mezinárodní den sester květen 2009
PhDr. Michaela Hofštetrová-Knotková

2 Poskytování kvalitní péče, služba komunitám:
Rok ohlédnutí Poskytování kvalitní péče, služba komunitám: Sestry v čele primární zdravotní péče

3 Naplňování závěrů Realizace záměrů na národní úrovni profesních sdružení:
na tvorbě vzdělávacích programů pro sestry a porodní asistentky, na vydání souhlasného stanoviska se započítáním do kreditního systému při pořádání školicích akcí v rámci CŽV (konferencí, kongresů, sympozií …), na tvorbě právních předpisů v oblasti nelékařských zdravotnických povolání, na spolupráci s jinými nelékařskými profesemi a institucemi, které participují na péči o pacienty.

4 Výzkum v ošetřovatelství
V oblasti komunitní péče je realizován zdravotnickými zařízeními, vysokými školami, vzdělávacími institucemi: Mezinárodní projekt ve vzdělávání komunitních sester a porodních asistentek: pilotní mezinárodní projekt: E-learning v komunitní péči

5 Realizace záměrů v oblasti celoživotního vzdělávání
Možnosti výběru z typů vzdělávacích forem pro NLZP: specializační vzdělávání certifikovaný kurz vzdělávací akce, inovační kurz, konference vysokoškolské studium - bakalářské,nebo navazující - magisterské

6 Specializační vzdělávání v oboru komunitní ošetřovatelská péče
specifická ošetřovatelská péče v domácí péči, specifická ošetřovatelská péče o rodinu, specifická ošetřovatelská péče o seniory, specifická ošetřovatelská péče v prevenci pracovních rizik.

7 Občanské a zájmové vzdělávání
Na úrovni komunity realizují zdravotníci ve spolupráci s dalšími odborníky projekty ve vzdělávání v oblasti primární prevence, kurzy laické první pomoci a další.

8 Strategický dokument ICN pro rok 2009
Poskytování kvalitní péče, služba komunitám: Sestry v čele inovací v oblasti péče

9 Text balíčku je dostupný na:
(v českém jazyce).

10 Obsah balíčku První kapitola – Co je to „inovace“?
Druhá kapitola – Inovace napříč celým spektrem péče Třetí kapitola – Inovace v řízení, politice a vzdělávání Čtvrtá kapitola – Uskutečňování změn – od inovace k praxi Pátá kapitola – Sestry jako průkopnice: minulost a budoucnost Literatura Některé užitečné prameny a další doporučená bibliografie (odkazy)

11 Úvodem Tento strategický dokument k Mezinárodnímu dni sester zdůrazňuje úlohu ošetřovatelství v inovaci zdravotní péče. Mezinárodní rada sester má v úmyslu pomocí této a dalších iniciativ zajistit propagaci a sdílení inovačních projektů vedených sestrami a podporu sester v jejich úsilí poskytovat nová, netradiční řešení problémů a požadavků na poskytování zdravotní péče.

12 První kapitola Co je to „inovace“?
Tvorba nových myšlenek a nápadů, nebo aplikace stávajících nápadů na novou situaci, což má za následek zlepšení služby, programu, struktury, produktu anebo systému. Inovace má pro udržování a zlepšování kvality péče zásadní význam.

13 Druhá kapitola Inovace napříč celým spektrem péče
Inovace v podpoře zdraví a v prevenci chorob. Inovace v primární a komunitní zdravotní péči

14 Třetí kapitola Inovace v řízení, politice a vzdělávání
Inovace pracovní síly – na mnohých z nich se podílejí sestry, ať již při jejich vytváření, nebo při jejich realizaci. Inovační přístupy ke vzdělávání a profesnímu rozvoji - přístupy ke vzdělání, od zaměření na přenos vědomostí a dovedností na přístup založený na kompetencích, s větším zaměřením na schopnosti převodu způsobilosti k jednání a rozhodování.

15 Čtvrtá kapitola Uskutečňování změn – od inovace k praxi
Použití inovace, její diseminace a difuze. Faktory ovlivňující difuzi. Co způsobuje, že se inovace udrží?

16 Pátá kapitola Sestry jako průkopnice:minulost a budoucnost
Sestry na celém světě provádějí inovační činnosti každý den. Výsledkem těchto mnohých iniciativ jsou významná zlepšení v oblasti zdraví pacientů, obyvatel i zdravotnických systémů.

17 Závěrem Sestry na celém světě se neustále pouštějí do své práce s odvahou, rozhodností a kreativitou, a tím nepřestávají hrát klíčovou úlohu při stále probíhající inovaci zdravotní péče.


Stáhnout ppt "Mezinárodní den sester květen 2009"

Podobné prezentace


Reklamy Google