Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jiří Kohout František Hýbner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jiří Kohout František Hýbner"— Transkript prezentace:

1 Jiří Kohout František Hýbner
Využití odpisů a daňových odpočtů u projektů výzkumu, vývoje a inovací Informace pro valnou hromadu Českomoravské elektrotechnické asociace, listopad 2013 Jiří Kohout František Hýbner

2 Vybraná legislativa Zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ), ve znění pozdějších předpisů, provedených zákonem č. 41/2004 Sb., zákonem č. 215/2004 Sb., zákonem č. 342/2005 Sb., zákonem č. 413/2005 Sb., zákonem č. 81/2006 Sb., zákonem č. 227/2006 Sb.,zákonem č. 171/2007 Sb., zákonem č. 296/2007 Sb., zákonem č. 124/2008 Sb. a zákonem č. 110/2009 Sb., zákonem č. 420/2011 Sb., zákonem č. 469/2011 Sb., zákonem č. 49/2013 Sb. Nařízení vlády č. 397/2009 Sb., o informačním systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, Zákon č. 527/1990 Sb., o vynálezech a zlepšovacích návrzích, ve znění pozdějších předpisů,

3 Vybraná legislativa Zákon č. 529/1991 Sb., o ochraně topografií polovodičových výrobků, ve znění zákona č. 116/2000 Sb., Zákon č. 478/1992 Sb., o užitných vzorech, ve znění zákona č. 116/2000 Sb., zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění zákona č. 81/2005 Sb., Zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů

4 Vybraná legislativa OECD uspořádala v červnu 1963 ve Villa Falconieri ve Frascati, Itálie, schůzku národních expertů v oboru statistiky výzkumu a vývoje (VaV). Výsledkem byla první oficiální verze Standardní praxe průzkumů výzkumu a vývoje, která je známější pod názvem Příručka Frascati. Ministerstvo financí vydalo dne   pokyn D-288 k problematice odpočtu výdajů vynaložených  na výzkum a vývoj.

5 Co lze podpořit a co nelze podpořit?
Vybraná legislativa Co lze podpořit a co nelze podpořit? NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 800/2008 ze dne 6. srpna 2008, kterým se v souladu s články 87 a 88 Smlouvy o ES prohlašují určité kategorie podpory za slučitelné se společným trhem (obecné nařízení o blokových výjimkách).

6 Vybraná legislativa NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 800/2008 Článek 31
Podpora výzkumných a vývojových projektů 1. Podpora výzkumných a vývojových projektů je slučitelná se společným trhem ve smyslu čl. 87 odst. 3 Smlouvy a je vyňata z oznamovací povinnosti podle čl. 88 odst. 3 Smlouvy, pokud jsou splněny podmínky stanovené v odstavcích 2 až 5 tohoto článku. 2. Podpořená část výzkumného a vývojového projektu musí zcela spadat do jedné či několika z těchto kategorií výzkumu: a) základní výzkum; b) průmyslový výzkum; c) experimentální vývoj.

7 Definice druhů výsledků výzkumu, experimentálního vývoje a inovací pro účely Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Jednotlivé druhy jsou definovány pro Informační systém výzkumu, experimentálního vývoje a inovací pro plnění jeho účelu podle ustanovení § 30 zákona  č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon   o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací), ve znění pozdějších předpisů; nařízení vlády č. 397/2009 Sb., o informačním systému výzkumu, experimentálního vývoje  a inovací. Pro jiné případy a účely nelze tento dokument využít. Pro všechny druhy výsledků platí, že k dané výzkumné aktivitě je lze zařadit pouze v případě, že jich bylo prokazatelně dosaženo řešením dané výzkumné aktivity.

8 Lze uplatnit podpor výzkumu, experimentálního vývoje a inovací?
ANO! Z daňového hlediska lze podporu VaVaI lze provést odpisy, odpočty.

9 § 32a - Odpisy nehmotného majetku
Dle zákona o daních z příjmů: Pro účely tohoto zákona se odpisují zřizovací výdaje, nehmotné výsledky výzkumu a vývoje, software, ocenitelná práva a jiný majetek, který je veden v účetnictví jako nehmotný majetek vymezený zvláštním právním předpisem (dále jen "nehmotný majetek"), pokud a) byl 1. nabyt úplatně, vkladem společníka nebo tichého společníka nebo člena družstva, přeměnou, darováním nebo zděděním, nebo 2. vytvořen vlastní činností za účelem obchodování s ním nebo k jeho opakovanému poskytování a ./.

10 § 32a - Odpisy nehmotného majetku
b) vstupní cena je vyšší než Kč a c) doba použitelnosti je delší než jeden rok; přitom dobou použitelnosti se rozumí doba, po kterou je majetek využitelný pro současnou činnost nebo uchovatelný pro další činnost nebo může sloužit jako podklad nebo součást zdokonalovaných nebo jiných postupů a řešení včetně doby ověřování nehmotných výsledků.

11 § 32a - Odpisy nehmotného majetku
(6) Technické zhodnocení zvyšuje vstupní cenu nehmotného majetku; přitom za technické zhodnocení se považují výdaje na ukončené rozšíření vybavenosti nebo použitelnosti nehmotného majetku anebo zásahy, které mají za následek změnu účelu nehmotného majetku, pokud po ukončení u jednotlivého nehmotného majetku převýší částku Kč. Za technické zhodnocení se považují i uvedené výdaje nepřesahující stanovenou částku, pokud je poplatník na základě svého rozhodnutí neuplatní jako výdaj (náklad) podle § 24. Poplatník pokračuje v odpisování nehmotného majetku ze zvýšené vstupní ceny snížené o již uplatněné odpisy od měsíce následujícího po měsíci, v němž bylo technické zhodnocení ukončeno, a to rovnoměrně bez přerušení po zbývající dobu odpisování stanovenou v odstavci 4, nejméně však ./.

12 § 32a - Odpisy nehmotného majetku
audiovizuální díla po dobu 9 měsíců, software a nehmotné výsledky výzkumu a vývoje po dobu 18 měsíců, nehmotný majetek, je-li právo užívání sjednáno na dobu určitou, do konce doby sjednané smlouvou, ostatní nehmotný majetek po dobu 36 měsíců.

13 Co je to daňový odpočet? § 34 Položky odčitatelné od základu daně
Od základů daně lze odečíst 100 % výdajů (nákladů), které poplatník vynaložil v daném zdaňovacím období nebo období, za které se podává daňové přiznání, při realizaci projektů výzkumu a vývoje, které mají podobu experimentálních či teoretických prací, projekčních či konstrukčních prací, výpočtů, návrhů technologií, výroby funkčního vzorku či prototypu produktu nebo jeho části a na certifikaci výsledků dosažených prostřednictvím projektů výzkumu a vývoje. Pokud vynaložené výdaje (náklady) souvisejí s realizací projektů výzkumu a vývoje pouze zčásti, je možné od základů daně odečíst pouze tuto jejich část.

14 Co je to daňový odpočet? Výdaje (náklady), které lze odečíst od základu daně, musí být výdaji (náklady) vynaloženými na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů a musí být evidovány odděleně od ostatních výdajů (nákladů) poplatníka. Tento odpočet nelze uplatnit na služby, licenční poplatky (§ 19 odst. 7) a nehmotné výsledky výzkumu a vývoje pořízené od jiných osob s výjimkou výdajů (nákladů) vynaložených za účelem certifikace výsledků výzkumu a vývoje, a dále na ty výdaje (náklady), na které již byla i jen zčásti poskytnuta podpora z veřejných zdrojů.

15 Co je to daňový odpočet? Projektem výzkumu a vývoje, na jehož realizaci může být uplatněn odpočet podle odstavce 4, se rozumí písemný dokument, ve kterém poplatník před zahájením řešení projektu výzkumu a vývoje vymezí svou činnost ve výzkumu a vývoji a který obsahuje zejména základní identifikační údaje o poplatníkovi, kterými jsou obchodní firma nebo název poplatníka, jeho sídlo a identifikační číslo, bylo-li přiděleno, popřípadě jméno a příjmení poplatníka, je-li poplatník fyzickou osobou, místo jeho trvalého pobytu a místo podnikání, dobu řešení projektu (datum zahájení a datum ukončení řešení projektu), cíle projektu, které jsou dosažitelné v době řešení projektu a vyhodnotitelné po jeho ukončení, ./.

16 Co je to daňový odpočet? předpokládané celkové výdaje (náklady) na řešení projektu a předpokládané výdaje (náklady) v jednotlivých letech řešení projektu, jména a příjmení osob, které budou odborně zajišťovat řešení projektu s uvedením jejich kvalifikace a formy pracovněprávního vztahu k poplatníkovi, způsob kontroly a hodnocení postupu řešení projektu a dosažených výsledků, datum, místo, jméno a příjmení oprávněné osoby, která projekt schválila před zahájením jeho řešení; oprávněnou osobou se rozumí poplatník, je-li fyzickou osobou, nebo osoba vykonávající funkci statutárního orgánu poplatníka anebo osoba, která je členem statutárního orgánu poplatníka.

17 Kdo má na daňový odpočet nárok
Kdo má na daňový odpočet nárok? Pomůže závazné posouzení nezávislou autoritou? § 34a Závazné posouzení skutečnosti, zda se jedná o výdaje (náklady) vynaložené při realizaci projektů výzkumu a vývoje Poplatník může požádat příslušného správce daně o závazné posouzení skutečnosti, zda se u výdajů (nákladů), u nichž má pochybnost, jedná o výdaje (náklady) vynaložené v daném zdaňovacím období při realizaci projektu výzkumu a vývoje, které lze odečíst od základu daně podle § 34 odst. 4 a 6.

18 Kdo má na daňový odpočet nárok? Pomůže podpůrné závazné posouzení
nezávislou autoritou? V žádosti o vydání rozhodnutí o závazném posouzení charakteru výdajů (nákladů) podle odstavce 1 poplatník uvede údaje podle ustanovení § 34 odst. 5, výčet činností, které poplatník považuje za činnosti prováděné při realizaci projektů výzkumu a vývoje, spolu s odůvodněním, proč poplatník tyto činnosti považuje za činnosti prováděné při realizaci projektů výzkumu a vývoje, výčet výdajů (nákladů) na činnosti, které poplatník považuje za činnosti prováděné při realizaci projektů výzkumu a vývoje,

19 Kdo má na daňový odpočet nárok
Kdo má na daňový odpočet nárok? Pomůže závazné posouzení nezávislou autoritou? výčet činností, u kterých má poplatník pochybnosti, zda výdaje (náklady) na tyto činnosti vynaložené lze odečíst od základu daně podle § 34 odst. 4 a 6, spolu s uvedením těchto pochybností, způsob zjištění částky jednotlivého výdaje (nákladu) v rámci určitého nákladového titulu, použitá kritéria rozdělení, návrh výroku rozhodnutí o závazném posouzení charakteru výdajů (nákladů) podle odstavce 1.

20 Kdo má na daňový odpočet nárok
Kdo má na daňový odpočet nárok? Pomůže závazné posouzení nezávislou autoritou? Problém závazného posouzení a problém uznávání výsledků výzkumu věcný formální Nutnost zodpovězení kvalifikovaným subjektem na otázku: Je uplatňovaná výše odčitatelné položky správná, odpovídá ustanovení § 34 odst a 6 ZDP a pokynu MF č. D-288?

21 Kdo má na daňový odpočet nárok
Kdo má na daňový odpočet nárok? Pomůže závazné posouzení nezávislou autoritou? Kdo může dělat toto posouzení? Lze bez znalosti věcného řešení uznat jako odčitatelnou položku, když se musí posoudit přítomnost ocenitelného prvku novosti, vyjasnění výzkumné či technické nejistoty?

22 Kdo má na daňový odpočet nárok
Kdo má na daňový odpočet nárok? Pomůže závazné posouzení nezávislou autoritou? V praxi vyvstává problém inovačních řešení, problém studií, rešerší atd., problém prototypů, problém ověřovacích provozů a poloprovozů. problém software, problém certifikovaných metodik, problém, co s hmotnými zbytky výzkumných řešení. Zatímco zákon o dani z příjmu, resp. související metodický pokyn D-288 umožňuje pouze písmena a), b) c). K inovacím je pokyn uvádí.

23 Kdo má na daňový odpočet nárok
Kdo má na daňový odpočet nárok? Pomůže závazné posouzení nezávislou autoritou? Nelze uplatnit činnosti inovačního charakteru, které nezahrnují ocenitelný prvek novosti, zejména výzkum trhu, nastartování výroby využitelné pro všechny průmyslové situace, vybavení nástroji, úprava návrhu pro výrobní proces, získání technologie (hmotné i nehmotné), provozní inženýrství, marketing nových nebo zdokonalených výrobků, výroba ukázkových modelů, provádění zkoušek pro uživatele, průmyslová výroba, předvýrobní příprava, distribuce zboží a služeb a příbuzné technické služby v rámci činností inovačního charakteru.

24 Kdo má na daňový odpočet nárok
Kdo má na daňový odpočet nárok? Pomůže závazné posouzení nezávislou autoritou? Nelze zahrnout mezi činnosti výzkumu a vývoje pro účely odpočtu od základu daně z příjmů: vzdělávání a výcvik pracovníků na univerzitách a institucích pro vyšší a pomaturitní vzdělávání, příbuzné vědeckotechnické činnosti, kterými jsou zejména informační služby jako shromažďování, kódování, klasifikace, zaznamenávání, rozšiřování, překládání, analyzování, vyhodnocování prováděné vědeckotechnickými pracovníky, bibliografickou, informační, poradenskou či patentovou službou, nebo vědeckou konferencí, sběr údajů či pozorování rutinního charakteru, jakož i zpracování těchto údajů, například geologický, meteorologický průzkum, astronomická pozorování, sčítání lidu, průzkum trhu, udržování národních standardů, kalibraci a analýzu materiálů, výrobků, procesů, půd, ovzduší; výjimkou jsou činnosti prováděné výlučně pro účely projektu, ./.

25 Kdo má na daňový odpočet nárok
Kdo má na daňový odpočet nárok? Pomůže závazné posouzení nezávislou autoritou? studie proveditelnosti, specializovanou zdravotní péči, rutinní zkoumání a používání lékařských znalostí; výjimkou jsou činnosti prováděné výlučně pro účely projektu administrativní a právní úkony spojené s patentovou a licenční činností; studie záměrů politiky či podnikatelské činnosti, udržování národních standardů, kalibrace druhotných standardů; výjimkou jsou činnosti prováděné výlučně pro účely projektu standardní vývoj softwaru a počítačová údržba, kterými jsou zejména implementace (ladění a úpravy) existujícího systému v podmínkách zákazníka, přidání uživatelské funkčnosti k aplikačním programům, řešení technických problémů, údržba softwaru, podpora nebo úprava existujících systémů, předvádění nebo překlady počítačových jazyků, příprava uživatelské dokumentace ./.

26 Kdo má na daňový odpočet nárok
Kdo má na daňový odpočet nárok? Pomůže závazné posouzení nezávislou autoritou? administrativa a ostatní podpůrné činnosti, zejména činnost centrálních oddělení poplatníka, např. činnost oddělení finančních a personálních, manažerské činnosti, přeprava, skladování, úklid, opravy, údržba a bezpečnost běžné použití lékařských znalostí, veškerou lékařskou péči, není-li spojena přímo s projektem, udržovací šlechtění, stálé analýzy, činnosti inovačního charakteru, které nezahrnují ocenitelný prvek novosti, zejména výzkum trhu, nastartování výroby využitelné pro všechny průmyslové situace, vybavení nástroji, úprava návrhu pro výrobní proces, získání technologie (hmotné i nehmotné), provozní inženýrství, marketing nových nebo zdokonalených výrobků, výroba ukázkových modelů, provádění zkoušek pro uživatele, průmyslová výroba, předvýrobní příprava, distribuce zboží a služeb a příbuzné technické služby v rámci činností inovačního charakteru.

27 Kdo má na daňový odpočet nárok
Kdo má na daňový odpočet nárok? Pomůže závazné posouzení nezávislou autoritou? Nejednotnost mezi zainteresovanými subjekty ke stanovení, kdo může či má posuzovat ocenitelnou novost. ElA na základě předcházejícího jednání představenstva vyvíjí aktivitu SP ČR SP ČR chce vytvářet lobby, až si členové sjednotí názor. Není dostatečná informace o tom, jaké jsou dopady na podnikatele, Finanční ředitelství vykazují rozdílnou aktivitu, expertní tým SP ČR dosud se tím nezabýval, AVO uplatňuje využití oponentů TA ČR. ElA oslovila některé členy Rady vlády pro VaVaI (Ing. Doležala, Prof. Maříka) a též ministra MPO v demisi Ing. Ciencialu a stínového ministra Ing. M. Urbana

28 Zřízení certifikačního pracoviště ElA
Po jednání představenstva sekretariát asociace zjišťuje podmínky k vytvoření akreditovaného certifikačního pracoviště pro: posouzení projektů VaVaI v elektrotechnice a elektronice, k posuzování jednotlivých druhů výsledků VaVaI, pro akreditované posouzení druhu výsledku „certifikovaná metodika“ v oborech působnosti

29 Zřízení certifikačního pracoviště ElA
Musí být splněny podmínky EN ISO/IEC 17065 sválení certifikačního schématu ze strany MPO ČR, Rady vlády VaVaI, TA ČR, MF ČR (vazba na D-288). Problém finanční a personální náročnost. Cena bude odvislá od počtu vydaných certifikátů. Dosud nelze odhadnout ekonomickou efektivnost. Problém - LOBBY Výhoda – důvěryhodnost daná akreditací

30 Je jiná cesta? Splnit podmínky, aby sekretariát ElA byl znaleckým ústavem Zápis do seznamu ústavů kvalifikovaných pro znaleckou činnost se provádí podle § 21 odst. 3 zákona č. 36/1967 Sb., o znalcích a tlumočnících, ve znění pozdějších předpisů, Dle §1 (3) Do prvního oddílu seznamu se zapisují ostatní právnické osoby, které musí být zapsány v České republice do obchodního rejstříku nebo v jiné obdobné úřední evidenci. Snad jsou i jiné cesty… Vyhlášení ankety mezi členy asociace Zobecnění závěrů z kontrol Lobby společné se Svazem průmyslu a dopravy ČR

31 Může být ElA znaleckým ústavem?
Žadatele lze zapsat do prvního oddílu seznamu ústavů, jen pokud alespoň tři jeho společníci, členové nebo zaměstnanci v pracovním poměru na dobu neurčitou, kteří mají vykonávat znaleckou činnost v ústavu, jsou znalci zapsanými pro požadované obory a nejsou společníky, členy nebo zaměstnanci jiného ústavu; postačí však, pokud dvě z těchto osob jsou znalci zapsanými v příbuzném oboru, a má odpovídající materiální a personální vybavení pro výkon znalecké činnosti. Výhoda – relativně finančně levné řešení, Nevýhoda - organizačně náročné řešení, dosud ElA nemá „třetího znalce“, jmenování znalce v příslušném oboru je velmi obtížné

32 děkujeme za pozornost Jiří Kohout, daňový poradce
František Hýbner, znalec


Stáhnout ppt "Jiří Kohout František Hýbner"

Podobné prezentace


Reklamy Google