Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"— Transkript prezentace:

1 Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Sluneční záření je základním zdrojem energie pro život organismů na Zemi. Rozhodující význam mají tři skupiny záření: Ultrafialové záření – je to záření, které je ve vyšších dávkách životu nebezpečné, může způsobit rakovinu kůže, je zachycováno vrstvou ozónu ve výšce 15–25 km nad povrchem Země (ozonosféra), malé dávky u člověka pomáhají vytvářet vitamín D.

3 Viditelné záření – je zdrojem energie pro fotosyntézu (nejdůležitější je fialová a červená část spektra), ovlivňuje významně život mnohých organismů (např. kvetení rostlin, někteří živočichové jsou aktivní ve dne, jiní za soumraku a v noci, u některých se vyvinula schopnost vidění). Infračervené záření – je zdrojem tepla, je pohlcováno předměty a těly organismů.

4 Světelný režim V přírodě má pravidelně se opakující charakter, souvisí s otáčením Země kolem své osy a jejím pohybem kolem Slunce. Jsou na něm závislé přírodní děje, ovlivněné střídáním dne a noci a střídáním ročních období. Například přílet a odlet tažných ptáků, rozmnožování organismů, střídání aktivity a odpočinku, orientace v prostoru.

5 Spektrum slunečního záření

6 Test Vysvětli význam ultrafialového záření. Vysvětli význam viditelného světla. Vysvětli význam infračerveného záření. Jak ovlivňuje světelný režim život organismů?

7 Řešení testu ve vyšších dávkách je smrtelně nebezpečné, může vyvolat rakovinu kůže, podporuje tvorbu vitamínu D je zdrojem energie pro fotosyntézu, umožňuje vidění, ovlivňuje aktivitu a odpočinek organismů je zdrojem tepla ovlivňuje rozmnožování a aktivitu organismů, odlet a přílet tažných ptáků, orientaci v prostoru

8 Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN 80-716-8902-5. Str. 5. Kf at cs.wikipedia. [online]. [cit. 2013-07-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ElmgSpektrum.png?uselang=cs


Stáhnout ppt "Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google