Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Rozklad světla optickým hranolem Číslo DUM: III/2/FY/2/3/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Rozklad světla optickým hranolem Číslo DUM: III/2/FY/2/3/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Rozklad světla optickým hranolem Číslo DUM: III/2/FY/2/3/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta Střelcová Anotace:Žák se seznámí s tím, co to je optický hranol, spojité spektrum, jak vzniká duha. Klíčová slova: optický hranol, světlo, spojité spektrum, duha Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 7. ročníku Datum vzniku DUM: 22.7.2013

2 Rozklad světla optickým hranolem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Markéta Střelcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3  Všichni jsme někdy viděli, jak broušená sklenička ve slunečním světla září barvami. Pomocí optického hranolu si vysvětlíme původ těchto barev.  Optický hranol je obvykle opticky průhledný trojboký hranol, který láme světlo.  Světelný pás se po průchodu optickým hranolem mění v barevný pás, který nazýváme spojité spektrum.  Jako první zkoumal rozklad světla optickým hranolem Isaac Newton. Co to je optický hranol?

4  Bílé světlo se skládá z barevných světel, každé se šíří jinou rychlostí a různě se láme.  Nejvíce se láme světlo fialové, méně pak světlo modré, zelené, žluté, oranžové a nejméně se láme světlo červené.  Po dopadu na hranol se bílé světlo rozloží na výše zmíněná barevná světla - hranolové spojité spektrum. Vznik spojitého spektra

5  Duha je vlastně také spojité spektrum, které můžeme pozorovat, jestliže prší a svítí Slunce.  Světlo za deště prochází jednotlivými kapkami, láme se na nich a na jejích okrajích se rozkládá na jednotlivé barevné složky. Duha

6  Jestliže vložíme mezi optický hranol a stínítko čiré sklo, pak uvidíme celé barevné spektrum.  Vložíme-li místo čirého skla různá barevná skla, zjistíme, že oranžové sklo propouští různé odstíny oranžové, zelené sklo zase propouští jen různé odstíny zelené barvy atd..  Neprůhledné těleso má barvu podle toho, jakou barvu světla těleso pohlcuje a jakou barvu odráží a rozptyluje. Např. žluté jablko odráží žluté světlo a ostatní pohlcuje. Barva těles

7

8 Otázky a úkoly: 1. Co to je optický hranol? Optický hranol je obvykle opticky průhledný trojboký hranol, který láme světlo. 2. Co se děje s bílým světlem po dopadu na optický hranol? Rozloží se na světlo modré, zelené, žluté, oranžové a červené. 3. Jak nazýváme spojité spektrum, které vzniká v přírodě po dešti? Duha 4. Proč je třeba žluté jablko žluté? Protože, odráží pouze žlutou barvu a ostatní pohlcuje.

9 OIMEL. wikipedia.cz [online]. [cit. 22.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bleikristall_nachtmann_karaffen.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bleikristall_nachtmann_karaffen.jpg POON, Wing-Chi. wikipedia.cz [online]. [cit. 22.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:WhereRainbowRises.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:WhereRainbowRises.jpg WEISS, Leonardo. wikipedia.cz [online]. [cit. 22.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Double-Rainbow.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Double-Rainbow.jpg Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Rozklad světla optickým hranolem Číslo DUM: III/2/FY/2/3/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google