Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )"— Transkript prezentace:

1

2  Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od 1. 9. 2007)  Vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla pro předškolní vzdělávání.  Stanovuje elementární vzdělanostní základ, na který může navazovat základní vzdělávání.  V souladu s RVP PV jsou vytvářeny školní a třídní vzdělávací programy.  Obsahuje 12 kapitol a slovníček použitých výrazů.

3  Akceptuje přirozená vývojová specifika dětí předškolního věku.  Umožňuje rozvoj a vzdělávání každého dítěte v rozsahu jeho možností a potřeb.  Vytváří prostor pro rozvoj různých programů a koncepcí.  Umožňuje využívání různých forem i metod vzdělávání.  Umožňuje přizpůsobovat vzdělávání konkrétním regionálním i místním podmínkám a možnostem.

4 Dokument vymezuje čtyři kategorie cílů: cíle v podobě záměrů (z pozice pedagoga) a cíle v podobě výstupů (z pozice dítěte) v úrovni obecné a v úrovni oblastní 1. Rámcové cíle (záměry v úrovni obecné) 2. Klíčové kompetence (výstupy v úrovni obecné) 3. Dílčí cíle v oblastech (záměry v úrovni oblastní) 4. Dílčí výstupy (výstupy v úrovni oblastní) Podrobně jsou cíle objasněny v části dokumentu 3.3 Cíle předškolního vzdělávání a ve slovníčku použitých výrazů.

5 Obsah je uspořádán do pěti vzdělávacích oblastí:  Jednotlivé oblasti se vzájemně prolínají, ovlivňují a podmiňují.  Pedagog musí při své činnosti oblasti přirozeně propojovat. 1.Dítě a jeho tělo 2.Dítě a jeho psychika 3.Dítě a ten druhý 4.Dítě a společnost 5.Dítě a svět

6  Záměr vzdělávacího úsilí pedagoga  Dílčí vzdělávací cíle (co pedagog u dítěte podporuje)  Vzdělávací nabídka (co pedagog dítěti nabízí) souhrn činností, her a příležitostí vhodných k naplňování cílů a k dosahování výstupů  Očekávané výstupy (co dítě na konci předškolního období zpravidla dokáže)  Rizika (co ohrožuje úspěch vzdělávacích záměrů pedagoga)

7  Okruh směřuje do oblasti biologické.  Měl by naplňovat potřeby fyziologického rozvoje dětského organismu.  Je zaměřen na správný rozvoj tělesných a pohybových funkcí, na rozvoj zdatnosti, pohybových, manipulačních i sebeobslužných dovedností, koordinace a rozsahu pohybu.  Podporuje vytváření zdravých životních návyků a postojů.

8 Okruh zahrnuje 3 podoblasti: 1. Jazyk a řeč 2. Poznávací schopnosti a funkce, představivost a fantazie, myšlenkové operace 3. Sebepojetí, city, vůle  Směřuje do oblasti psychologické.  Podporuje duševní pohodu, psychickou zdatnost a odolnost dítěte.  Je zaměřen na rozvoj psychických funkcí, kreativity a sebevyjádření.

9  Okruh směřuje do oblasti interpersonální.  Zaměřuje se na podporu utváření vztahů k jiným dětem a dospělým.  Vytváří prostor pro posilování, kultivování a obohacování komunikace a dalších sociálních dovedností.

10  Okruh směřuje do oblasti sociálně kulturní.  Je zaměřen na rozvoj schopnosti žít ve společenství ostatních lidí, na poznávání pravidel soužití.  Uvádí dítě do světa kultury a umění.  Seznamuje se základními materiálními i duchovními hodnotami.

11  Okruh směřuje do oblasti environmentální.  Je zaměřen na utváření základů pro odpovědný vztah k okolí a přírodě.  Podporuje utváření elementárního povědomí o okolním světě a jeho dění, o vlivu člověka na životní prostředí.

12  K vybranému tématu sestavte jednoduchou pojmovou mapu (činnosti a hry)  Požadavky: minimálně 10 různých činností a her činnosti a hry souvisejí s tématem (snažte se propojit vhodné činnosti a hry) zastoupeny všechny vzdělávací oblasti  Bonus: najděte v dokumentu vhodné cíle  Témata: Máme rádi zvířata, Kytička pro maminku, Těšíme se na Vánoce, Čím cestujeme?

13  Organizace, úkoly a specifika předškolního vzdělávání, metody a formy práce  Podmínky předškolního vzdělávání  Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí mimořádně nadaných  Autoevaluace mateřské školy a hodnocení dětí  Zásady pro zpracování školního vzdělávacího programu  Povinnosti předškolního pedagoga

14  Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Praha, Výzkumný ústav pedagogický, 2004.  Koťátková, S.: Dítě a mateřská škola. Praha, Grada 2008.


Stáhnout ppt " Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )"

Podobné prezentace


Reklamy Google