Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

30 let Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ing. Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "30 let Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ing. Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI."— Transkript prezentace:

1 30 let Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ing. Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI

2 2 1986 - 2016

3 3 Historické milníky 1986 vznik ČZPI – Zákon č. 63/1986 Sb. – Základ současné podoby úřadu, kompetence: zemědělské a potravinářské výrobky, kosmetika 1992 přesun Ústředního inspektorátu do Brna – Restrukturalizace: snížení počtu krajských inspektorátů z 9 na 7, 1 inspektorát pro 2 kraje

4 4 2003 zákon o SZPI „č.146/2002 Sb.“ – Změna názvu úřadu – Vznik dvou specializovaných laboratoří v Brně (mj. víno) a Praze (mj. pesticidy) 2004 inspektoři vybaveni „mobilní kanceláří“ – Růst efektivity kontrol: práce z místa bydliště – Obsahuje notebook, tiskárnu, přenosné nástroje kontroly – Online připojení na informační systém SZPI – Umožňuje vznik protokolu v místě Historické milníky

5 5 2005 Certifikát ISO 9001 – SZPI jedním z prvních držitelů mezi úřady státní správy ČR – Transparentnost, předvídatelnost, jednotný přístup 2006 Nukleární magnetická rezonance – Špičkové a v ČR unikátní zařízení odhalující falšované potraviny – Měřením hodnot izotopů vody (např. víno) určuje, odkud pochází, z čeho se skládá apod. Historické milníky

6 6 2012 vznik webu Potraviny na pranýři – Evropsky unikátní projekt zveřejňování výsledků kontrol potravin státním orgánem dozoru – Přes 4 mil. návštěvníků, Křišťálová lupa 2012, 2013, 2014 2015 Kontroly společného stravování – Rozšíření kontrolních kompetencí SZPI o restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, vinotéky, cukrárny apod. Historické milníky

7 7 RASFF – Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva – síť propojující členské země EU s Evropskou komisí a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) s cílem zabránit ohrožení spotřebitele nebezpečnými potravinami a krmivy. – ČR se do systému zapojila v r. 2003 prostřednictvím národního kontaktního místa na SZPI – Nonstop služba, přijímání a odesílání notifikací i pro ostatní orgány potravinového dozoru v ČR SZPI v mezinárodních strukturách

8 8 AACS – Evropský systém spolupráce pro boj s falšovanými potravinami – Slouží ke sdílení informací mezi členskými státy EU o podvodech, falšování, pašování a klamání, týkajících se potravin – SZPI národním kontaktním místem pro ČR od vzniku v r. 2015 SZPI v mezinárodních strukturách

9 9 1986: počátek analýzy pesticidů – Plynový chromatograf (Helwett-Packard) – Umožňoval analýzu cca 11 pesticidů (např. DDT, HCB, …) – Nálezy omezeny na potraviny živočišného původu, kde se pesticidy kumulovaly díky ekologické zátěži, pesticidy k ochraně rostlin nebyly analyzovány Srovnání lab. techniky: pesticidy

10 10 2016: dvourozměrný plynový chromatograf – Vybaven hmotnostním detektorem na principu doby letu – Umožňuje simultánní analýzu přes 140 pesticidů, včetně dalšího laboratorního vybavení dokáže SZPI detekovat přes 500 pesticidů – Umožňuje detekovat koncentrace reziduí pesticidů cca 100x nižší, než před 30 lety – Vysoká citlivost umožňuje kontrolovat rezidua pesticidů např. i v ovoci, zelenině a koření v rámci koordinovaného moni- toringu EU Srovnání lab. techniky: pesticidy

11 11 Před rokem 2005: Přidaná (exogenní) voda: senzorické hodnocení degustátory Geografický původ: kontrola dokumentace, tzv. zatřiďování Botanický původ: kontrola nebyla možná Srovnání lab. techniky: víno

12 12 Současnost – nukleární magnetická rezonance: V r. 2005 SZPI spustila unikátní zařízení, které dokáže analyzovat potraviny na úrovni distribuce izotopů v molekulách. U vína představuje právně nezpochybnitelnou metodu pro zjišťování přidané vody, geografického a botanického původu. Umožňuje odhalovat falšování i ovocných džusů, destilátů, omáček ap. Od spuštění analyzováno 3723 vzorků, alespoň v 1 parametru nevyhovělo 361 Srovnání lab. techniky: víno

13 13 Kontrola tuzemské produkce („Každý by si měl zamést před vlastním prahem“) Kontrola dovozových potravin (Dovozové potraviny, které vstupují na společný trh prostřednictvím ČR, tj. třetí země, ale také a dnes bohužel zejména, potraviny vyrobené v jiných členských státech EU) Současnost

14 14 Nákup potravin přes internet – největší probíhající změna na trhu Trendy prodeje potravin přes internet: eCommerce – přesun zboží do online prodeje mCommerce – prodej přes mobilní telefony a tablety fCommerce – prodej přes sociální sítě Budoucí směry kontrol: eCommerce

15 15 Evropský kontext: EU je největší ekonomikou světa, přesto zaostává v rozvoji eCommerce za severní Amerikou a Asií – Jen 12% evropských online prodejců posílá zboží do jiných států EU – Jen 15% evropských spotřebitelů nakupuje online z jiných států EU Hlavní důvody: – Nejednotný právní rámec – Nízká důvěra spotřebitelů pro nákup z jiného státu Iniciativa EK: Strategie pro jednotný digitální trh EU – Jedna z 10 nevyšších priorit současného vedení EK – Cílem odstranit stávající bariéry a posílit volný pohyb zboží a služeb, mj. prostřednictvím zvýšené pozornosti dozorových orgánů v oblasti prodeje na internetu ČR je prostřednictvím 2 expertů SZPI součástí pracovní skupiny EK pro posílení prosazování legislativy EU při prodeji potravin na internetu společně s Německem, Francií, Nizozemím a EK Budoucí směry kontrol: eCommerce

16 16 Situace v ČR: Počet u SZPI registrovaných online prodejců potravin meziročně stoupá o 100 – 200%, v současnosti jde o 897 provozovatelů 65% tuzemských spotřebitelů má pozitivní nebo neutrální postoj k online nákupu potravin 1 Jen 7% tuzemských spotřebitelů reálně nakupuje většinu potravin online, 78% nakupuje v kamenných prodejnách 1 Potraviny čeká dynamický růst online prodejů 1. zdroj: Acomware, Spotřebitelský výzkum 2016 Budoucí směry kontrol: eCommerce

17 17 Kompetence SZPI v eCommerce: Maloobchodní prodej potravin Prodej pokrmů a nápojů objednaných v provozech společného stravování Dosavadní aktivity SZPI v eCommerce: 2007 zahájení kontrol vzdáleného prodeje 2008 novela zákona 146/2002 Sb. umožňuje (online) kontrolní nákup 2009 SZPI vnitřním předpisem standardizuje kontrolu internetového prodeje 2013 SZPI zakládá pracoviště kontroly prodeje potravin na internetu Budoucí směry kontrol: eCommerce

18 18 Výsledky kontrol SZPI: 2016: 41,11% kontrol internetu s výsledkem nevyhovující Typické důvody nevyhovění: Chybí povinné údaje o potravině Obsahuje nepovolená výživová a léčebná tvrzení u doplňků stravy Doplňky stravy obsahující nepovolené látky (např. farmaka, PNT apod.) Dosud nejčastěji kontrolovaný sortiment: doplňky stravy, lihoviny, víno, cukrářské výrobky, pokrmy, čaje Budoucí směry kontrol: eCommerce

19 19 Práva spotřebitelů na internetu: Evropské a národní právní předpisy ukládají provozovatelům internetového prodeje potravin mj.: Aby nabízené potraviny byly bezpečné Aby spotřebitel měl před uzavřením koupě k dispozici veškeré informace o nabízené potravině i provozovateli internetového obchodu Aby nekoupil na internetu potraviny falšované Aby byl chráněn před nekalými praktikami některých prodejců Online spotřebitel má nárok na totožné podmínky se spotřebitelem v kamenné prodejně. Budoucí směry kontrol: eCommerce

20 20 2012 web Potraviny na pranýři (PnP) – 4 mil. návštěvníků, 3249 závadných potravin, od r. 2015 i uzavřené provozovny 2013 mobilní aplikace PnP – 68092 stažení, OS Android, iOS, Windows Phone a Mobile, cena Mobilní aplikace roku 2014 2014 účet PnP na sociální siti Facebook – 19600 fanoušků 2014 účet PnP na sociální síti Twitter – 4463 fanoušků, náleží mezi 1% nejsledovanějších účtů v ČR Nové formy komunikace se spotřebiteli

21 21 Nové formy komunikace se spotřebiteli

22 22 Instagram: Nejdynamičtěji rozvíjející se sociální síť v ČR Aktuálně přes 600 000 uživatelů v ČR (o 100 000 více než Twitter) Převládající cílová skupina 18 – 24 let, cca 90% uživatelů nepřesahuje 35 let, dominantní skupinou jsou ženy SZPI vychází vstříc nejmladší generaci spotřebitelů, kteří vyhledávají obrazovou komunikaci Cíl: prostřednictvím zábavy přitáhnout k tématu kvality a bezpečnosti potravin méně poučené spotřebitele, provázat sociální sítě s obsáhlými informacemi pro spotřebitele na webech SZPI a PnP Motto: aktivní a vzdělaný spotřebitel se dokáže nejúčinněji chránit před riziky nebezpečných a nejakostních potravin Nové formy komunikace se spotřebiteli

23 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "30 let Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ing. Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI."

Podobné prezentace


Reklamy Google