Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kvalita potravin, příležitost pro české produkty Ing. Martin Klanica Ústřední ředitel Státní zemědělská a potravinářská inspekce Česká republika 25. listopadu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kvalita potravin, příležitost pro české produkty Ing. Martin Klanica Ústřední ředitel Státní zemědělská a potravinářská inspekce Česká republika 25. listopadu."— Transkript prezentace:

1 Kvalita potravin, příležitost pro české produkty Ing. Martin Klanica Ústřední ředitel Státní zemědělská a potravinářská inspekce Česká republika 25. listopadu 2013 ; Praha Žofín

2 Co je kvalita? u Význam slova „kvalita“ u Kvalita = Jakost u Kvalita čili jakost je údaj o vlastnosti nějaké věci, je to soubor vlastností objektu z hlediska možného užitku u (přeneseně) dobré vlastnosti objektu z hlediska možného užitkudobré Ottův naučný slovník Žofínské fórum 2

3 Možné parametry kvality Žofínské fórum 3 Bezpečnost „Analytické“ složení potraviny Senzorické vlastnosti Původ potraviny Označení Obal Další

4 Úhel pohledu : u výrobce potravin u obchodníka – prodejce u spotřebitele u oboru (zbožíznalství potravinářských komodit) u tradice u legislativy - právní předpisy Žofínské fórum 4

5 Principy evropské kontroly kontrola tuzemské produkce („každý by si měl zamést před vlastním prahem“) kontrola dovozových potravin (primárně dovozové potraviny, které vstupují na společný trh prostřednictvím ČR) Nutnost kontrol potravin z jiných členských zemí Žofínské fórum 5 Vize: Realita :

6 Dlouhodobé výsledky úředních kontrol ukazují, že: Bezpečnost potravin (zdravotní nezávadnost) - relativně vysoká úroveň v ČR i EU Falšování potravin (klamání spotřebitelů) - problém s velkým negativním potenciálem Žofínské fórum 6

7 Cena × Kvalita × Právní předpisy Spotřebitel preference co nejnižší ceny („kvalita“ za rozumnou cenu) slabá preference tuzemských potravin Prodejce silná konkurence obava ze ztráty zákazníků tlak na dodavatele (výrobce) Výrobce (dovozce) často ekonomické až existenční problémy uchýlení se k nekalým praktikám Žofínské fórum 7

8 Žofínské fórum 8 bezpe

9 SZPI Lidské zdroje – více než 400 zaměstnanců, z toho cca ½ inspektoři Ročně provedeno 35 – kontrol Počet evidovaných provozoven celkem Kontroly – inspekce; audit Mobilní kancelář inspektorů 2 vysoce specializované akreditované laboratoře SZPI je od roku 2005 držitelem certifikátu ISO 9001:2008 (již dvakrát recertifikováno) Žofínské fórum 9

10 Žofínské fórum Kompetence Státní zemědělské a potravinářské inspekce 10

11 Nástroje SZPI k nápravě zjištěných nedostatků Cílem úředních kontrol je ověření stavu u PPP v kontextu požadavků právních předpisů 1. Opatření 2. Pravomocné pokuty uložené ve správním řízení 3. Medializace Žofínské fórum 11

12 Závěr u Kvalita, v nejširším slova smyslu se nedá „vykontrolovat“, musí se „vyrobit“ a nepoškozená „prodat“ Žofínské fórum 12

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Kvalita potravin, příležitost pro české produkty Ing. Martin Klanica Ústřední ředitel Státní zemědělská a potravinářská inspekce Česká republika 25. listopadu."

Podobné prezentace


Reklamy Google