Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc. Alena Strosserová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc. Alena Strosserová."— Transkript prezentace:

1 Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc. Alena Strosserová

2 Historie školního stravování ● první náznaky: přesnídávky krátce po 2. světové válce ● přelom 40. a 50. let – vznik prvních školních jídelen ● 1953 – péčí pověřeno ministerstvo školství ● stanoveny odpovědné orgány ● určena výše nákladů na potraviny a výše úhrady za stravování ● 1963 ● vyhlášeny výživové normy pro školní stravování ● zřízení krajských středisek školního stravování – metodické vedení a kontrola činnosti školních jídelen

3 Historie školního stravování ● jídelny součástí škol → převedeny na samostatná zařízení národních výborů ● rodiče hradí pouze náklady na potraviny ● nedostačující ● není politická vůle zatížit rodiče zvýšením poplatků ● v 70. letech rychlý kvantitativní rozvoj jídelen ● zaostává kvalita ● nízké poplatky ● problematické zásobování potravinami ● problémy s technickým vybavením

4 Historie školního stravování Po roce 1990 ● zánik okresů a středisek školního stravování ● funkce krajských inspektorů zachována v krajích (ne ve všech a ne na plný úvazek) ● jídelny v naprosté většině součástí škol ● řada problémů ● úprava poplatků ● školní stravování se řídí tzv. spotřebním košem ● metodická pomoc – téměř výhradně Společnost pro výživu (Zpravodaj školního stravování, konference, kurzy, receptury)

5 Současnost školního stravování Pozitiva ● dlouholetá tradice ● aplikace zdravé výživy ● neustálá inovace práce ● modernizace ● přísná pravidla (předpisy národní a Evropské unie) Negativa ● snížení počtu pracovníků ● zánik pracovní pozice „vedoucí školní jídelny“ ● nepovinné další vzdělávání pracovníků jídelen (pouze hygienické předpisy) ● MŠMT postupně omezuje vlastní působení na naprosté minimum ● platy pracovníků značně pod průměrnou republikovou mzdou

6 HAACP Systém kritických bodů a správná výrobní praxe ● systém náročných hygienických a výrobních postupů v souladu s našimi i evropskými předpisy ● musí mít vypracovaný každá školní jídelna ● zaručena maximální kvalita a hygienická nezávadnost připravované stravy Kontrolní systém ve školním stravování Provádí zřizovatel orgány ochrany veřejného zdraví (hygiena) Česká školní inspekce bezpečnost práce další kontrolní orgány

7 Receptury pokrmů ● neplatí, že školní jídelny vaří podle socialistických receptur pokrmů ● nezávazné – odborníci jídelnám doporučují ověřené receptury sestavené podle zásad zdravé výživy ● poslední doporučené receptury vyšly v roce 2007 ● vydala Společnost pro výživu ● obsahují téměř 700 receptur

8 Finanční náklady na potraviny ● určuje vyhláška o školním stravování finančním normativem (závazný pro všechny jídelny) ● jídelna si nesmí účtovat jednotlivé komponenty zvlášť ● rozpětí finančního normativu: ● mateřská škola 11,00 Kč ● základní škola13,50 Kč ● střední škola29,50 Kč ● cenu za potraviny v plné výši hradí rodiče

9 Cena oběda Složena ze 3 částí: ● finanční náklady na potraviny ● mzdová režie ● věcná režie

10 Závěr Školní stravování ● zasluhuje pozornost a péči celé naší společnosti ● mělo by být součástí cílené výživové a potravinové politiky státu ● měli bychom hledat, jak mu pomoci ● vyžaduje odborný dohled a cílené metodické řízení ● potřebuje podporu a uznání lidí, kteří se školnímu stravování věnují

11 Děkuji Vám za pozornost.


Stáhnout ppt "Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc. Alena Strosserová."

Podobné prezentace


Reklamy Google