Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3.2.8.3. M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3.2.8.3. M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3.2.8.3. M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

2 Prezentace je určena žákům 8. tříd základních škol. V úvodu je definováno magnetické pole v okolí cívky. Dále jsou uvedeny a popsány nejrůznější možnosti použití elektromagnetu.

3

4 Kolem cívky, kterou prochází elektrický proud, je magnetické pole, jehož magnetické indukční čáry mají stejný tvar jako v okolí trvalého magnetu. Účinky magnetického pole cívky zesiluje železné nebo ocelové jádro.

5

6 Na jeho rameni je zavěšen silný elektromagnet. Pokud je do cívky zapojený proud, elektromagnet přitahuje ocelové předměty a jeřáb je může přenášet bez dalšího upevňování.

7 Ocelový předmět se na některých obráběcích strojích uchycuje pomocí silných elektromagnetů, umístěných pod povrchem upínací desky.

8 Nahrazuje dříve běžné tavné pojistky např. v bytech. Při překročení povolené velikosti proudu elektromagnet přitáhne kotvu a tak přeruší elektrický obvod. Po odstranění poruchy se jistič znovu zapne zvednutím páčky.

9 Skládá se z elektromagnetu a jednoho nebo několika kontaktů. Průchodem proudu cívkou se přitáhne k jádru kotva a přitom spojí nebo rozpojí kontakty. Po vypnutí proudu se kontakty opět vrátí do původního stavu. Relé je důležitým prvkem automatizace, například na železnici.

10 Je základem elektrického zvonku nebo bzučáku. Stisknutím tlačítka začne elektromagnetem procházet proud, jádro se zmagnetuje a přitáhne pružnou ocelovou kotvu. Její palička udeří do zvonku a současně se přeruší kontakt. Magnetické pole zanikne, kotva odskočí od jádra, obvod se opět spojí a celý děj se opakuje.

11 Informace zpracovávané počítačem se ukládají ve formě magnetického záznamu, k záznamu a čtení slouží miniaturní magnetofonová hlava. Podobně se informace uchovávají na disketě, magnetofonovém pásku nebo na videokazetě.

12 Měřený proud prochází cívkou, v jejíž dutině jsou dva pásky z měkké oceli. Jeden pásek je pevný, druhý otočný a spojený s ručkou ukazatele. Zapojením proudu se oba pásky souhlasně zmagnetují, odpuzují se a otočný pásek se odchýlí tím víc, čím větší je procházející proud.

13 V dobách před rozvojem polovodičové techniky měly elektromagnety využití i v dalších oborech - telegrafní přístroje, telefonní ústředny, signalizační zařízení apod.

14 JÁCHIM, František a Jiří TESAŘ. Fyzika pro 8. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, a. s., 2000. ISBN 80-7235-076-5. Magnetismus: Souvislost elektřiny a magnetismu. Magnetismus: Souvislost elektřiny a magnetismu [online]. [cit. 2012-05-01]. Dostupné z: http://vyuka.ic.cz/elektrina- dynamika/index.htmhttp://vyuka.ic.cz/elektrina- dynamika/index.htm Elektřina: Magnety a elektromagnety. Elektřina: Magnety a elektromagnety [online]. [cit. 2012- 05-07]. Dostupné z: http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/zaj5.htmhttp://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/zaj5.htm NTS: Servis tlakových nádob. NTS: Servis tlakových nádob [online]. [cit. 2012-05-01]. Dostupné z: http://www.nts-brno.cz/vrtacka.htmhttp://www.nts-brno.cz/vrtacka.htm Wikipedia: the free encyclopedia. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrický_jistič http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrický_jistič Eximus: Katalogy. Eximus: Katalogy [online]. [cit. 2012-05-01]. Dostupné z: http://www.eximus.cz/PDF_katalogy/laboratorni_pristroje.pdf http://www.eximus.cz/PDF_katalogy/laboratorni_pristroje.pdf Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Bteln%C3%A9_signaliza%C4%8Dn%C3%AD_za%C5 %99%C3%ADzen%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Bteln%C3%A9_signaliza%C4%8Dn%C3%AD_za%C5 %99%C3%ADzen%C3%AD


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3.2.8.3. M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu."

Podobné prezentace


Reklamy Google