Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektromagnet a jeho užití

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektromagnet a jeho užití"— Transkript prezentace:

1 Elektromagnet a jeho užití
(Učebnice strana 138 – 140) Prochází-li cívkou elektrický proud, v okolí cívky vzniká magnetické pole. Přiblížíme-li cívku, kterou prochází elektrický proud, k drobným hřebíčkům, bude cívka hřebíčky přitahovat. 1,5 4,5 Magnetické pole cívky můžeme zesílit, vložíme-li do cívky tyč z magneticky měkké oceli, tak zvané jádro cívky, které se stane dočasným magnetem. Vytvoříme tak elektromagnet. Nejdříve použijeme nižší napětí zdroje. Pokus zopakujeme s vyšším napětím zdroje. Při zvýšení napětí unese pól elektromagnetu více hřebíčků.

2 Cívka s jádrem z magneticky měkké oceli se nazývá elektromagnet.
Magneticky měkká ocel vložená dovnitř cívky s elektrickým proudem se stane dočasným magnetem. Cívka s jádrem z magneticky měkké oceli se nazývá elektromagnet. Kolem elektromagnetu vzniká elektrické pole jen pokud cívkou prochází elektrický proud. Pokud cívkou elektrický proud neprochází, magnetické pole zaniká. Kolem trvalého magnetu je magnetické pole stále. Vyměníme-li svorky zdroje napětí, vymění se póly magnetu. Póly trvalého magnetu jsou stálé, nelze je zaměnit. Čím větší proud prochází cívkou, tím silnější je magnetické pole elektromagnetu. Magnetické účinky magnetického pole trvalého magnetu nelze zesílit ani zeslabit, jsou stále stejné.

3 Pro své vlastnosti mají elektromagnety rozsáhlé využití
Pro své vlastnosti mají elektromagnety rozsáhlé využití. V praxi se používají mnohem častěji než magnety trvalé. Využívají se k třídění šrotu – pomocí silného elektromagnetu se oddělí železo a ocel od jiných kovů, železné rudy od příměsí, které nejsou feromagnetické. Magnetické pole cívky se využívá i k výrobě trvalých magnetů – do dutiny cívky se vloží jádro z magneticky tvrdé oceli, které se zmagnetuje. Elektromagnety se využívají i v lékařství, například k odstranění nečistot obsahující železo z rány, ale i k vyšetřování a rehabilitačním a léčebným účelům. Velký význam mají elektromagnety v elektrotechnice, využívají se v řadě přístrojů a zařízení. Jedním z těchto zařízení je elektrický zvonek.

4 Hlavní součásti elektrického zvonku:
zvonek palička elektromagnet pružina jádro cívky šroubek kotva Kotva je propojena přes cívku, baterii a tlačítko se šroubkem. tlačítko

5 Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 140 – 141.
Jak zvonek funguje? Uzavřeme-li tlačítkem elektrický obvod, začne obvodem procházet elektrický proud. Jádro cívky elektromagnetu z magneticky měkké oceli se zmagnetuje. Zmagnetované jádro přitáhne kotvu a palička narazí na zvonek. Přitažením kotvy k jádru se však přeruší elektrický obvod u dotykové pružiny. Po přerušení proudu přestane být jádro cívky zmagnetované a kotva se vrátí do původní polohy. Tím se však znovu uzavře elektrický obvod u pružiny a děj se opakuje. Při stisknutém tlačítku se obvod přeruší a uzavře automaticky několikrát za sekundu, opakované nárazy paličky zvonek rozezvučí. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 140 – 141.


Stáhnout ppt "Elektromagnet a jeho užití"

Podobné prezentace


Reklamy Google