Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magnetické vlastnosti látek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magnetické vlastnosti látek"— Transkript prezentace:

1 Magnetické vlastnosti látek
Zapiš si! (Učebnice strana 49 – 51) Názvy magnet a magnetismus pocházejí od názvu kraje Magnesia, který leží na pobřeží Malé Asie (dnešní Turecko). Tam se těžil nerost, který přitahoval železné předměty. Dostal název magnetovec.

2 Magnetem nazýváme těleso sestrojené z materiálu, kolem kterého se nachází magnetické pole schopné působit magnetickou silou na jiná tělesa z magnetických (feromagnetických) materiálů. Magnetovec – nerost obsahující železo, který se vyskytuje v přírodě a přitahuje ocelové předměty.

3 Indukční čáry magnetického pole
(Učebnice strana 57 – 58) V důsledku působení magnetického pole se magnetka v témže místě v okolí magnetu ustálí vždy v téže poloze.

4 Na papír nasypeme piliny z magneticky měkké oceli.
Vložíme-li pod papír s pilinami magnet, každá pilina se v magnetickém poli stává dočasným magnetem. Zmagnetované piliny se natáčejí svými nesouhlasnými póly k pólu magnetu. Takto se seskupí do řetězců. Čáry proložené řetězci pilin se nazývají indukční čáry magnetického pole.

5 Kde jsou indukční čáry nejhustější, je magnetická síla největší.
Magn. indukční čáry jsou orientovány tak, že vycházejí ze severního pólu a vstupují do póly jižního. Tentýž směr ukáže malá magnetka. Magnetické čáry se nikde neprotínají.

6 Čáry proložené řetězci pilin se nazývají
indukční čáry magnetického pole. Jsou to myšlené čáry, kterými znázorňujeme silové působení magnetického pole. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 58 – 59.


Stáhnout ppt "Magnetické vlastnosti látek"

Podobné prezentace


Reklamy Google