Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magnetické vlastnosti látek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magnetické vlastnosti látek"— Transkript prezentace:

1 Magnetické vlastnosti látek
Fyzika 6.ročník ZŠ Magnetické vlastnosti látek Creation IP&RK

2 Přírodní a umělé magnety
V přírodě sa vyskytuje nerost, který obsahuje železo a přitahuje drobné ocelové předměty. Nazývá se magnetit (magnetovec). Je to přírodní magnet. Tělesa s magnetickými vlastnostmi, které vyrobil človek, sa nazývají umělé magnety. Zhotovují se z oceli nebo ze slitin, které obsahují železo, kobalt nebo nikl.

3 Magnet působí magnetickou silou na látky, které nazýváme feromagnetické (předměty ze železa, oceli, niklu a kobaltu). Přitahuje je. Existuje v přírodě i mnoho látek, na které magnet nepůsobí (papír, korek, některé kovy jako měď, hliník, zinek, …)

4 Umělé magnety mají obvykle tvar tyče, válce nebo podkovy.
Magnet vyrobený z tenkého ocelového plechu, otáčivého okolo své osy, se nazýva magnetka.

5 Póly magnetu MAGNET Severní pól Magnet se tímto pólem otáčí
k severu -N = north MAGNET Netečné pásmo Jižní pól Magnet se tímto pólem otáčí k jihu - S = south

6 Magnetická síla Sila, kterou magnety navzájem na sebe působí a kterou přitahují ocelové předměty, se nazývá magnetická síla. Nesouhlasné póly dvou magnetů se navzájem přitahují. Souhlasné póly dvou magnetů se navzájem odpuzují.

7

8 Magnetizace látky Předměty z ocele jsou běžně nemagnetické.
Po jejich vložení do silného magnetického pole zjistíme, že se zmagnetizovali a chovají se jako tyčový magnet. Ocelová nezmagnetizovaná tyč se v magnetickém poli magnetu stane dočasným magnetem. Ocel, která má tuto vlastnost, sa nazýva magneticky měkká ocel. Ocelové předměty, které po zániku vějšího magnetického pole neztrácejí magnetické účinky, jsou z magneticky tvrdé ocele, jejich magnetické pole nezanikne, vznikl trvalý magnet. Jev, při ktorém se z feromagnetické látky v magnetickém poli stane magnet, se nazýva magnetizace látky.

9 Magnetické pole je v okolí magnetů projevuje se silovým působením na jiné magnety nebo na předměty z feromagnetických látek účinky slábnou se vzdáleností od magnetu

10 Indukční čáry magnetického pole
Jsou myšlené čáry, které znázorňují silové působení magnetického pole Indukční čáry jsou orientované tak, že mimo magnet vycházejí ze severního pólu a vstupují do jižního pólu.

11 Magnetické pole Země Kolem Země je magnetické pole. Země je vlastně obrovský kulový magnet (dosahuje až do km). Magnetické póly Země nesplývají přímo se zeměpisnými póly (spojnice obou pólů svírá s osou otáčení úhel asi 12°). V blízkosti severního zeměpisného pólu je jižní magnetický pól a obráceně.

12 Názvy zeměpisných pólů jsou odvozeny od směrů, kterými ukazují magnetky.
severní zeměpisný pól jižní zeměpisný pól Z2 N severní magnetický pól S jižní magnetický pól Spojnice magnetických pólů Země N Z2 svírá s osou otáčení Země úhel asi 12° Poblíž severního zeměpisného pólu je jižní magnetický pól (Grónsko). Poblíž jižního zeměpisného pólu je severní magnetický pól (Antarktida).

13 K určování světových stran používáme
Magnetické pole Země K určování světových stran používáme K O M P A S . K určování směru pochodu používáme kompas se směrovou růžicí a s otáčivým kruhem, který je rozdělen na 360°. Nazývá se B U Z O L A .

14 Polární záře je k vidění převážně v polárních oblastech
je to světelný úkaz, který můžeme pozorovat díky magnetickému poli Slunce a Země je k vidění převážně v polárních oblastech sluneční vítr, který vzniká při erupcíh na Slunci letí vesmírem a po srážce s magnetickým polem část částic odrazí, část pohltí a část projde atmosférou


Stáhnout ppt "Magnetické vlastnosti látek"

Podobné prezentace


Reklamy Google