Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magnetické vlastnosti látek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magnetické vlastnosti látek"— Transkript prezentace:

1 Magnetické vlastnosti látek
Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_144, 8. sada, F ANOTACE Prezentace je určena k výkladu tématu „Magnetické vlastnosti látek“. Prezentace je doplněna obrázky k tématu. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s druhy magnetů, popisem magnetu, co je to magnetické pole a jak se projevuje, jak magnetické pole znázorňujeme a s přístroji, které využívají magnetické pole. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

2 MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK Fyzika – 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 Magnety Magnety dělíme na přírodní a umělé. Přírodní magnet – magnetit (magnetovec) Magnety umělé – z oceli nebo materiálů, které obsahují železo, kobalt, nikl; z feritů (sloučeniny železa a jiných prvků) Feromagnetické látky – jsou přitahovány magnetem tvar umělých magnetů: tyče, kulaté magnety, magnetka, Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Popis magnetu Tyčový magnet má dva různé póly:
severní pól magnetu – N (north) jižní pól magnetu – S (south) póly N S Netečné pásmo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Netečné pásmo magnetu – uprostřed
Popis magnetu Netečné pásmo magnetu – uprostřed Nesouhlasné póly magnetu se přitahují. Souhlasné póly magnetu se odpuzují. Magnetická síla – síla, která na sebe navzájem působí póly magnetů Přitahují se N S N N Odpuzují se Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Magnetické pole V okolí magnetu je magnetické pole, které se projevuje silovým působením na jiné magnety nebo na předměty z feromagnetických látek. Magnety se vzájemně přitahují nebo odpuzují, i když se nedotýkají. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

7 Magnetizace látky Magneticky měkká ocel – dočasný magnet Magneticky tvrdá ocel – vzniká trvalý magnet Těleso z feromagnetické látky se v magnetickém poli zmagnetuje, tj. stává se magnetem – jev se nazývá magnetizace látky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 Indukční čáry magnetického pole
Čáry proložené řetězci pilin se nazývají indukční čáry magnetického pole. Jsou to myšlené čáry, kterými znázorňujeme silové působení magnetického pole. Indukční čáry jsou uzavřené!! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

9 Magnetické pole Země Kolem Země je magnetické pole. Z1 – severní zeměpisný pól Z2 – jižní zeměpisný pól S – jižní magnetický pól N – severní magnetický pól Z1 Z2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

10 Přístroje Kompas – určování světových stran;
Busola – směrová růžice s otáčivým kruhem; vojáci, turisté, orientační běh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

11 Použité zdroje ARCHAEODONTOSAURUS. wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: COWIE, Rob. wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný na WWW: [ ] Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, ISBN s Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "Magnetické vlastnosti látek"

Podobné prezentace


Reklamy Google