Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 6 Tematický okruh Magnetismus Téma Magnetické pole a magnetické indukční čáry Název VY_32_INOVACE_10_22_magneticke_pole Určení 6. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Březen 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák pozná možnosti znázornění magnetického pole.

2 Magnetické pole a magnetické indukční čáry
Magnety se vzájemně přitahují nebo odpuzují i když se nedotýkají. Toto silové působení popisujeme magnetickým polem. Magnetické pole je v okolí i uvnitř magnetu. Magnetické pole není vidět, projevuje se však silovými účinky na tělesa z feromagnetických látek. Projevy magnetického pole na feromagnetické kapalině s názvem ferrofluid.

3 Magnetické pole a magnetické indukční čáry
Jedna z možností, jak magnetické pole odhalit, je použití magnetky. Magnetka je malý magnet vyrobený z pásku tvrdé ocele. Díky uložení na ostrém hrotu se může volně otáčet. Můžeme pomocí ní zmapovat magnetické pole – určit kdekoliv kolem magnetu směr síly působící na magnetku.

4 Magnetické pole a magnetické indukční čáry
Magnetické pole můžeme „zviditelnit“ také pomocí železných pilin. Magnet umístíme pod sklo. Sklo pak jemně posypeme železnými pilinami. Piliny se v magnetickém poli chovají jako miniaturní magnetky a uspořádají se ve směru speciálních čar, které znázorňují magnetické pole. Tyto čáry nazýváme magnetickými indukčními čarami.

5 Magnetické pole a magnetické indukční čáry
Magnetické indukční čáry mezi nesouhlasnými póly magnetů.

6 Magnetické pole a magnetické indukční čáry
Magnetické indukční čáry mezi souhlasnými póly magnetů.

7 Magnetické pole a magnetické indukční čáry
Magnetické indukční čáry u magnetu tvaru podkovy.

8 Magnetické pole a magnetické indukční čáry
Železné piliny uspořádané ve směru magnetických indukčních čar v okolí pólu magnetu.

9 Magnetické pole a magnetické indukční čáry
Otázky a úkoly Jak nazýváme čáry znázorňující magnetické pole? Dají se magnetické indukční čáry znázornit pomocí hliníkových pilin? Kde jsou magnetické indukční čáry u sebe nejblíže? Magnetické indukční čáry. Ne, je třeba aby piliny byly z feromagnetické látky. Na pólech magnetu, tam je také silové působení největší.

10 Magnetické pole a magnetické indukční čáry
Použité zdroje: RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN GEEK3. VFPt_cylindrical_magnet_thumb.svg. In: <i>Wikipedia: the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit ]. Dostupné z: GEEK3. VFPt_cylindrical_magnets_attracting.svg. In: <i>Wikipedia: the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit ]. Dostupné z: GEEK3. VFPt_cylindrical_magnets_repelling.svg. In: <i>Wikipedia: the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google