Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky"— Transkript prezentace:

1 Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
(Učebnice strana 24 – 26) Otáčivý účinek magnetického pole na cívku s elektrickým proudem je základem činnosti elektromotoru. Elektromotor je stroj, ve kterém se elektrická energie přeměňuje na pohybovou energii otáčivé části elektromotoru a ta pak na pohybovou energii různých zařízení. Cívka s proudem se v magnetickém poli otočila o 180°. Aby se cívka otáčela stále, musí se vždy v okamžiku, kdy nesouhlasné póly cívky a magnetu jsou proti sobě, změnit směr proudu v závitech cívky. poloprstence komutátoru Směr proudu v otáčivé cívce lze měnit zařízením nazvaným komutátor. Jsou to dva elektricky vodivé poloprstence navzájem oddělené izolující vrstvou. Každý z nich je vodivě a pevně spojený s jedním koncem vinutí cívky. Poloprstence konají otáčivý pohyb spolu s cívkou. Ke kroužku s poloprstenci přiléhají z navzájem opačných stran nepohyblivé pružící kovové nebo uhlíkové kontakty, kterým se říká kartáčky. Kartáčky jsou připojeny ke zdroji stejnosměrného napětí. kartáčky izolující vrstvy (nebo vzduch)

2 Princip činnosti stejnosměrného elektromotoru:
V okamžiku, kdy nesouhlasné póly cívky a magnetu jsou proti sobě, se obou kartáčků dotýká izolující vrstva mezi poloprstenci. Jakmile se cívka setrvačností ještě trochu pootočí, začnou se poloprstence komutátoru dotýkat kartáčků s opačnou polaritou. V cívce se změní směr proudu v opačný. Tím se také vymění magnetické póly cívky a magnetu. Ty se vzájemně odpuzují a cívka se dále otočí o 180°. V této poloze budou proti sobě opět nesouhlasné póly magnetu a cívky a komutátor zase změní směr proudu v cívce. Směr proudu v cívce se mění po každém jejím otočení o 180°. Tím se cívka elektromotoru stále otáčí, pokud jí prochází proud.

3 Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 26 – 27.
Ve stejnosměrném elektrickém motoru v praxi se místo trvalého magnetu používají elektromagnety. Ty tvoří nepohyblivou část motoru – stator. Otáčivá část elektromotoru – rotor – se skládá z cívek navinutých na jádrech z magneticky měkké oceli. Aby chod motoru byl plynulejší a motor měl větší otáčivou sílu, mají rotory elektromotorů několik cívek upevněných pod různými úhly a také statory mají několik cívek elektromagnetů. stator rotor Stejnosměrné elektromotory se používají k pohonu tramvají, elektrických lokomotiv, ale i např. vysavače, elektrických hraček apod. Elektromotor je založen na otáčení cívky s proudem v magnetickém poli. Je to stroj, ve kterém se elektrická energie přeměňuje na pohybovou energii. Nepohyblivá část elektromotoru (stator) je tvořena trvalými magnety nebo elektromagnety. Otáčivá část elektromotoru (rotor) se skládá z jedné nebo více cívek s jádry z magneticky měkké látky. Nezbytnou součástí elektromotoru je komutátor, který mění směr proudu v cívkách rotoru elektromotoru, a tím umožňuje jejich stálé otáčení. komutátor Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 26 – 27.


Stáhnout ppt "Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky"

Podobné prezentace


Reklamy Google