Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTROMOTOR ZŠ Velké Březno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTROMOTOR ZŠ Velké Březno."— Transkript prezentace:

1 ELEKTROMOTOR ZŠ Velké Březno

2 Co to je? Elektromotor je stroj, měnící elektrickou energii na mechanickou práci. Opačnou přeměnu, tedy změnu mechanické práce na elektrickou energii, provádí generátor nebo dynamo. Často jsou tato zařízení identická (až na konstrukční detaily).

3 Princip elektromotoru
- elektromotor pracuje na principu elektromagnetické indukce - je to elektromechanický měnič, který mění elektrickou energii na energii mechanickou.

4 Na jakém principu pracuje?
Většina elektromotorů pracuje na elektromagnetickém principu, ale existují i motory založené na jiných elektromechanických jevech jako elektrostatické síly, piezoelektrický efekt či tepelné účinky proudu. Základním principem, na němž jsou elektromagnetické motory založeny, je vzájemné silové působení vodičů, kterými protéká elektrický proud. Tuto sílu popisuje Lorentzův zákon síly.

5 Typy elektromotorů Podle průběhu napájecího napětí se dělí na stejnosměrné a střídavé, které jsou buď jednofázové, dvoufázové, nejčastěji trojfázové. Střídavé motory elektrické se podle principu činnosti dělí na asynchronní, synchronní a komutátorové. Podle charakteru pohybu se rozlišují motory elektrické s pohybem točivým (rotačním) a s pohybem přímočarým (lineárním).

6 Základní části elektromotoru
V rotačním motoru se rotující část (obvykle uvnitř) nazývá rotor a statická (pevná) část se nazývá stator. Motor obsahuje pevně spojenou sadu elektromagnetů umístěných obvykle na rotoru. I když se tento rám často nazývá kotva, jde o nesprávné použití termínu. "Kotva" je ta část motoru, na která koná práci, nebo ta část generátoru, přes kterou se generuje výstupní napětí. Podle typu motoru může jako kotva sloužit rotor i stator.

7 Řez motorem


Stáhnout ppt "ELEKTROMOTOR ZŠ Velké Březno."

Podobné prezentace


Reklamy Google