Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika TémaPůsobení magnetického pole na vodič Název VY_32_INOVACE_12_27_pusobeni_magnetickeho_pole_na_vodic Určení9. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoZáří 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s působením magnetického pole na vodič.

2 Magnetické vlastnosti el. proudu (opak.) Oerstedův pokus:  V roce 1820 H. Ch. Oersted objevil, že vodič s proudem působí na magnetku.  Elektrický proud vytváří ve svém okolí magnetické pole. Vodičem proud neprochází. Vodičem proud prochází.

3 Magnetické vlastnosti el. proudu (opak.) Využití magnetických vlastností el. proudu  Cívka vznikne, když vodič navineme na povrch válce nebo hranolu.  Magnetické indukční čáry jsou rovnoběžné s její osou.  Magnetické účinky cívky závisí na počtu závitů cívky, na jejích rozměrech a na velikosti el. proudu, který jí prochází.

4 Magnetické vlastnosti el. proudu (opak.) Využití magnetických vlastností el. proudu  Elektromagnet je zařízení sestávající se z cívky a železného jádra.  Je to dočasný magnet.  Má široké využití ve vědě, technice i v domácnosti.

5 Magnetické vlastnosti el. proudu (opak.) Využití elektromagnetu Jistič – chrání obvod před zkratem. Relé – pomocí elektromagnetu sepne elektrický obvod.

6 Magnetické vlastnosti el. proudu (opak.) Zvonek – elektromagnet přitáhne paličku, v tom se obvod rozpojí, palička se oddálí a opět se obvod sepne…

7 Magnetické vlastnosti el. proudu (opak.) Elektromagnet u jeřábu.

8 Působení magnetického pole na vodič  Silové působení je vždy vzájemné.  Jestliže vodič působí silou na magnet, pak také magnet (prostřednictvím magnetického pole) působí silou na vodič.  Provedeme další pokus, ve kterém toto silové působení prozkoumáme. U + – N S Magnet. Magnetické indukční čáry mají směr od severního pólu (N) k jižnímu (S). Magnet. Magnetické indukční čáry mají směr od severního pólu (N) k jižnímu (S). Vodič. Dohodnutý směr elektrického proudu je od kladného pólu k zápornému. Vodič. Dohodnutý směr elektrického proudu je od kladného pólu k zápornému.

9 Působení magnetického pole na vodič  Na vodič, kterým protéká proud, působí v magnetickém poli síla.  Směr síly závisí na směru proudu a také na směru magnetických indukčních čar.  Směr síly určíme pomocí pravidla levé ruky. U + – N S Položíme-li levou ruku na vodič tak, aby magnetické indukční čáry vstupovaly do dlaně a prsty mířily ve směru proudu, palec ukazuje směr síly.

10 Působení magnetického pole na vodič  Silnější magnet -> větší výchylka. Vyzkoušejme, jak se změní výchylka vodiče, když zvýšíme proud.  Větší proud -> větší výchylka. Jak se změní výchylka vodiče, použijeme-li silnější magnet?

11 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel, Václav HAVEL a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 9: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Fraus, 2007. ISBN 978-80-7238-617-8. 2.ALI@GWC.ORG.UK. Circuitbreaker.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2004 [cit. 2013-05-05]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Circuitbreaker.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Circuitbreaker.jpg 3.BOETTCHER, David. Relay_Parts.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit. 2013-05-05]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Relay_Parts.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Relay_Parts.jpg 4.HNH. DoorBell_002.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit. 2012- 05-05]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:DoorBell_002.jpg 5.ZWERGELSTERN. Loading_Machine_Scrap_01.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit. 2013-05-05]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Loading_Machine_Scrap_01.jpg Působení magnetického pole na vodič


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika."

Podobné prezentace


Reklamy Google