Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ."— Transkript prezentace:

1 Ing.Lenka Bombera Piskačová

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II. Téma Nápoje – alkoholické, pivo Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby 5.8.2012 Anotace Žáci se seznámí se s výrobou a tržními druhy piva

3  Pivo  = nápoj s obsahem alkoholu a oxidu uhličitého  = přírodní produkt, do kterého se nesmí přidávat chemické prostředky

4  Pivo se vyrábí v pivovarech velikosti továren a moderními postupy, ale současně také v malých rodinných pivovarech tradičními postupy podle originálních receptur.

5  Nejdůležitější vlastnosti piva:  - pěnivost  - čirost  - barva  - chuť  - vůně

6  Pivo je nápoj, který se vyrábí z obilí, chmelového prášku a vody, rmutováním, vařením a kvašením kvasinkami.  Slad = naklíčený ječmen.Škrob v ječmeni se změní na maltózu a dextriny ( chuťové a aromatické látky.

7  Voda = musí být pitná a nezávadná.  Chmel = pivo má díky chmelu nahořklou chuť.  Pivovarské kvasnice = mění při kvašení sladový cukr na alkohol a oxid uhličitý.

8  Procesy při výrobě:  Rmutování = slad se promísí s vodou, zahřeje, škrob se přemění na cukr a vzniká sladina.  Výroba mladiny = sladina se scedí, rmut se vaří, přidá se chmel.  Kvašení = do zchlazené mladiny se přidají pivovarské kvasnice, kvašení. Vzniká mladé pivo.

9  Dodatečné kvašení a zrání = v uzavřených nádobách pivo dosáhne zralosti ( až 4 měsíce), vytváří se aroma a oxid uhličitý.  Filtrace = filtrací získává pivo průhlednou a jasnou barvu.  Stáčení = přefiltrované pivo se stáčí – láhve, sudy, plechovky, plast.

10  Rozdělení piva:  A) podle surovin – pšeničné, ječmenné …  B) podle extraktu v mladině – stupňovitost piva  C) podle barvy – světlé, tmavé, řezané

11  Stupňovitost piva = hustota mladiny, z které bylo pivo vyrobené. Skutečný obsah alkoholu je mnohem nižší.  10% pivo má 2,4-2,8 % alkoholu

12  Druhy piva:  Lehké světlé pivo  Výčepní světlé pivo  Ležáky  Speciální piva  Černá piva  Dietní a nízkoalkoholová piva

13  Skladování:  - chladné sklady, vyhrazené pouze na pivo  - teplota +7° - 10°C  - sklady čisté, podlahy i stěny omyvatelné  - větrání

14  Vady piva:  - zákal, hořká chuť, nízká pěnivost

15  1.) Co to je pivo ?  2.) Jaké jsou základní suroviny pro výrobu piva ?  3.) Jaké znáš tržní druhy piva ?  4.) Vyjmenuj základní fáze výroby piva:


Stáhnout ppt "Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ."

Podobné prezentace


Reklamy Google